KIF Örebros kamp för seedning


Uppdaterad version. Jag tänkte nörda in mig lite på KIF Örebros chans att bli seedade i höstens Champions League. För Örebro gäller det att bli rankat bland de 16 främsta lagen i nästa upplaga för att bli seedat i första utslagsrundan.

Chansen att bli seedade tycker jag i dagsläget faktiskt är ganska hyfsad, mycket tack vare att det varit skifte i toppen i flera andra ligor i Europa. Bollen måste dock fortfarande studsa lagets väg på ett par punkter. Det mesta talar för att KIF Örebro blir sista seedade lag eller första oseedade lag.

Det kan rent av räcka att antingen FC Rosengård eller Linköping tar sig vidare till semifinal för att KIF Örebro ska bli seedade. Som framgår av sammanställningen nedan hänger det mesta på vad som händer i Tjeckien och under resterande del av årets upplaga av Champions League under våren. Jag vill lämna en liten reservation för att det har blivit fel med matematiken någonstans, så rätta mig gärna om det skulle vara så.

Så här är läget just nu, jag kommer att uppdatera inlägget under våren då innevarande säsong påverkar lagens rankingpoäng till nästa säsong.

8 lag som garanterat kommer att vara högre seedade än KIF Örebro:
1. Tyskland 1
2. Tyskland 2
3. Frankrike 1
4. Frankrike 2
5. FC Rosengård
6. Liverpool
7. Zvezda
8. Glasgow City

Danska ligan är visserligen inte avgjord men inget lag kommer att hota Fortuna och Brøndby som också rankas över Örebro. Det samma gäller den spanska ligan, där allt talar för att Barcelona tar en av Champions League-platserna.
9. Fortuna Hjørring
10. Brøndby
11. FC Barcelona

2 lag som riskerar att gå in i förkvalet men som också, beroende på antal deltagande lag, kan gå direkt till utslagsrundan. Tar de sig till utslagsrundan, vilket är ganska troligt, kommer de att rankas före KIF Örebro. En liten, liten chans finns att FC Zürich inte vinner ligan i Schweiz. 
12. FC Zürich
13. Apollon Limassol

Möts svensklagen i final i årets upplaga (inte troligt) så passerar KIF ryska tvåan.  
14. Zorkiy   22.355 rankingpoäng

Mycket troligt att ovanstående 14 lag alltså kommer att rankas före KIF Örebro till hösten.Det innebär att det bara finns två seedade platser kvar att slåss om. Den kampen står mot Tjeckien, Italien, Ungern samt en eventuell vinnare av Champions League.

Tjeckien
Här är det enkelt. Går Sparta Prag till Champions League så rankas man högre än KIF Örebro. Blir det i stället Slavia Prag som går till Champions League, så rankas man efter KIF Örebro. Lagen ligger just nu på samma poäng efter ungefär halva säsongen av ligan. Här finns alltså stor risk att ett 15:e lag placerar sig före Örebro. Se även inlägget ”Kostsamma förluster för KIF Örebro”.

Italien
Torres hade garanterat varit rankat över KIF Örebro och troligtvis även Tavagnacco (21.55 poäng). Men de båda lagen får mycket svårt att nå de två första platserna i årets liga.  I stället ser det ut att bli Brescia och Verona som blir etta och tvåa. Brescia kommer att rankas efter Örebro och det finns även goda chanser för KIF Örebro att passera Verona (20.55 poäng).

Ungern
MTK (20.615 poäng) kommer sannolikt som vanligt att vinna ungerska ligan. Laget måste dock först ta sig igenom gruppkvalet för att nå utslagsrundan. Örebro har oavsett goda chanser att få en högre rankingpoäng.

Champions League-vinnaren
Signaturen ”Max” i kommentarsfältet påminde mig om ytterligare ett hot. Nämligen om vinnaren i Champions League inte kvalificerar sig till nästa säsong genom ligapplacering i sin liga. Skulle exempelvis Frankfurt vinna turneringen men inte bli topp 2 i Bundesliga så får Tyskland tre lag i turneringen om att det lag som vinner Champions League får en friplats. Det samma gäller förstås för Wolfsburg, som dock har bättre läge i ligan. Det gäller även om Linköping skulle skrällvinna turneringen eller Bristol Academy, vilket dock är extremt osannolikt. PSG ska fixa andraplatsen i Frankrike.

KIF Örebro har i dagsläget  20.13 poäng tack vare Sveriges ganska höga nationspoäng. Den kan öka upp till ca 23.5 om båda svensklagen vinner allt under våren och möts i final i maj. Går ett svensklag vidare till semifinal kommer KIF Örebro upp till minst 20.625 poäng, vilket alltså räcker för att passera både MTK och Verona. Det är ett troligt scenario så mycket hänger alltså på Tjeckien och Champions League-finalen.

Vi kan också vara glada att det var Chelsea och inte Birmingham City som blev tvåa i England (avgjordes i sista omgången). Chelsea, som också spelar Champions League för första gången, har i dagsläget 19.14 poäng och det ska inte Bristol Academy (kvar i Champions League) kunna höja särskilt mycket.

KIf Örebro kan också skicka ett stort tack österrikiska Spratzern som av allt att döma kommer att spräcka Neulengbachs långa segersvit. Man toppar den österrikiska ligan med nio poäng halvvägs in i säsongen och det ska man inte kunna tappa. Neulengbach hade till skillnad från Spratzerna varit rankat före Örebro.

Vidare så kan man vara glada över att belgiska Standard Liège misslyckades totalt när man inte gick vidare från gruppkvalet i höstas och därför bara når 19.61 poäng. Norska mästarna LSK Kvinner har med 12.075 poäng en bra bit upp till seedning, däremot hade Stabæk varit rankat för Örebro om de lyckats försvara sin titel.

,

4 svar till “KIF Örebros kamp för seedning”

  1. Bra oversikt. Hade samma kalkyler. Det skall dock papekas att det kan ju ga sa att Frankfurt vinner CL men inte blir top 2 i Tyskland. Da far Tyskland 3 platser.

    • Tack för den påminnelsen, det är ju faktiskt ett inte alls oväsentligt hot. Det blir att uppdatera inlägget redan nu då.