Kvalnotiser 26/10


Bosnien-Hercegovina försvarade sig väl mot ett enligt rapporterna mycket mediokert Sverige som behövde en straff för att få med sig resultatet 0-1. Eftersom jag inte har sett matchen ar jag inte så mycket att säga förutom att resultatet är allt annat än imponerande. Brist på löpningar, svaga avslut, dåligt passningsspel och tempo tycks ha varit de främsta orsakerna till att Sverige hade så svårt att göra fler mål på ett mycket kompakt Bosnien. De tre poängen är i alla fall tagna och nu väntar match mot Färöarna i Göteborg på torsdag.

För dagens största skräll hittills står Serbien som lyckades få 1-1 hemma mot Danmark som därmed åkte på ett tungt poängtapp. Pernille Harder gav Danmark ledningen i mitten av första halvlek men den serbiska kvitteringen kom bara minuten efter. Resultatet tackar nog framförallt Ramona Bachmann och hennes lagkamrater i Schweiz för som ser ut att bli främsta utmanare till Danmark om gruppsegern. Schweiz som ju besegrade just Serbien med hela 9-0 för en dryg månad sedan. På hemmaplan är dock Serbien starkare och det var inte första gången man skrällde. I kvalet till EM i Sverige nådde man t.ex. 2-2 mot England.

Slovenien valde att inte backa hem och säkra defensiven och det blev man brutalt straffade för mot Tyskland. Redan efter 20 minuter stod det 0-5 på resultattavlan. Slovenien har visserligen sina bästa spelare i offensiva positioner men det är väl naivt att tro att man ska kunna spela offensiv fotboll mot Europa-mästarna. Tyskorna tackade och tog emot och kunde enkelt utnyttja de stora ytorna och leka fotboll. Slutresultat blev 0-13 efter bland annat tre mål vardera av Anja Mittag och Célia Šašić.

Tre mål gjorde också Tyresös Caroline Graham Hansen när Norge körde över Albanien med 7-0 i en match där hemmalaget hade full kontroll från första till sista minut. På onsdag väntar tuffare motstånd för Norge när man ställs mot Holland som idag också vann med imponerande 7-0 borta mot Portugal. Norska supertalangen Hansens hattrick kontrades av Hollands egen supertalang Vivianne Miedema som kom in med kvarten kvar och hann göra de avslutande tre målen. Det var blott andra inhoppet i landslaget för BeNe-Leagues 17-åriga skytteligaledare. Linköpings Renée Slegers fina form håller också i sig och hon gjorde de inledande två målen.

Skottland besegrade Nordirland med 2-0 i Sveriges grupp i stundtals ösregn och storm. Skotskorna hade bra kontroll på matchen och Nordirland skapade väldigt få chanser. Vittsjös Jane Ross gav laget en drömstart med ett tidigt ledningsmål efter en svag utspark av motståndarmålvakten. Jennifer Beattie satte tvåan i slutet av matchen. I kvällens andra brittiska derby besegrade England lillasyster Wales med 2-0 efter riktigt snygga mål av landslagets nya stjärmor Jordan Nobbs och Toni Duggan.

,

5 svar till “Kvalnotiser 26/10”

 1. Jag tycker att tanken att byta system är rätt , men jag är tveksam till att samma spelare som förut skall spela detta system , krävs helt andra egenskaper, alltså helt andra spelare. inte alla naturligtvis ! men dom flesta !! Hoppas att dom lär sig till nästa !

 2. Tycker faktiskt man skulle testat mer nya offensiva spelare ur den yngre skaran istället för ett nytt system då man visste att Bosnien inte skulle anfalla och systemet således inte skulle komma att testas i ’skarpt läge’. Det här är ju en perfekt match att spela in t ex Hurtig, Banusic eller Blackstenius då dessa spelare till skillnad mot dagens skulle ge 100 % i alla matcher och situationer för att visa sig värdiga för större uppgifter.

  Spelare som Schelin, Seger, Asllani o s v behöver ju inte oroa sig för att tappa sina platser och då kan jag faktiskt förstå att det är svårt att tagga till i en match man vet att man kommer vinna på förhand.

  Trist för Danmark men de får revanschera sig genom att slå Schweiz i de inbördes mötena istället. Kul att ’Magic’ Harder gjorde mål i alla fall.

  • Håller helt med, hade absolut varit läge att testa någon av de unga formstarka anfallstalangerna. Får hoppas att ett par av dem kommer med till vårens Algarve Cup åtminstone.

 3. Bara Hurtig av dessa jag tror har en chans att slå sig in i laget till VM, Blackstenius och Banusic är väl samma sorts spelare och dom konkurrerar väl med Schelin, Blackstenius verkar ha ett ”bättre” psyke , hon skulle ju kanna vara med i en trupp kanske, Själv skulle jag börja bakifrån och sätta försvarsspelet som jag ville först !

  • Jag tycker nog inte att Blackstenius och Banusic är alls samma sorts spelare. Banusic vill ju ofta göra dett lilla extra och är lite mer spektakulär i sin spelstil och ett supervapen vid fasta situationer. Blackstenius känns lite mer rakt på sak, distinkt och inga konstigheter och mer av en snabb måltjuv. Tillsammans med smarta och starka Lina Hurtig kommer de nog komplettera varandra väldigt bra i offensiven i framtiden. Det är åtminstone min förhoppning 🙂