Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Kvalnotiser 26/10

Bosnien-Hercegovina försvarade sig väl mot ett enligt rapporterna mycket mediokert Sverige som behövde en straff för att få med sig resultatet 0-1. Eftersom jag inte har sett matchen ar jag inte så mycket att säga förutom att resultatet är allt annat än imponerande. Brist på löpningar, svaga avslut, dåligt passningsspel och tempo tycks ha varit de främsta orsakerna till att Sverige hade så svårt att göra fler mål på ett mycket kompakt Bosnien. De tre poängen är i alla fall tagna och nu väntar match mot Färöarna i Göteborg på torsdag.

För dagens största skräll hittills står Serbien som lyckades få 1-1 hemma mot Danmark som därmed åkte på ett tungt poängtapp. Pernille Harder gav Danmark ledningen i mitten av första halvlek men den serbiska kvitteringen kom bara minuten efter. Resultatet tackar nog framförallt Ramona Bachmann och hennes lagkamrater i Schweiz för som ser ut att bli främsta utmanare till Danmark om gruppsegern. Schweiz som ju besegrade just Serbien med hela 9-0 för en dryg månad sedan. På hemmaplan är dock Serbien starkare och det var inte första gången man skrällde. I kvalet till EM i Sverige nådde man t.ex. 2-2 mot England.

Slovenien valde att inte backa hem och säkra defensiven och det blev man brutalt straffade för mot Tyskland. Redan efter 20 minuter stod det 0-5 på resultattavlan. Slovenien har visserligen sina bästa spelare i offensiva positioner men det är väl naivt att tro att man ska kunna spela offensiv fotboll mot Europa-mästarna. Tyskorna tackade och tog emot och kunde enkelt utnyttja de stora ytorna och leka fotboll. Slutresultat blev 0-13 efter bland annat tre mål vardera av Anja Mittag och Célia Šašić.

Tre mål gjorde också Tyresös Caroline Graham Hansen när Norge körde över Albanien med 7-0 i en match där hemmalaget hade full kontroll från första till sista minut. På onsdag väntar tuffare motstånd för Norge när man ställs mot Holland som idag också vann med imponerande 7-0 borta mot Portugal. Norska supertalangen Hansens hattrick kontrades av Hollands egen supertalang Vivianne Miedema som kom in med kvarten kvar och hann göra de avslutande tre målen. Det var blott andra inhoppet i landslaget för BeNe-Leagues 17-åriga skytteligaledare. Linköpings Renée Slegers fina form håller också i sig och hon gjorde de inledande två målen.

Skottland besegrade Nordirland med 2-0 i Sveriges grupp i stundtals ösregn och storm. Skotskorna hade bra kontroll på matchen och Nordirland skapade väldigt få chanser. Vittsjös Jane Ross gav laget en drömstart med ett tidigt ledningsmål efter en svag utspark av motståndarmålvakten. Jennifer Beattie satte tvåan i slutet av matchen. I kvällens andra brittiska derby besegrade England lillasyster Wales med 2-0 efter riktigt snygga mål av landslagets nya stjärmor Jordan Nobbs och Toni Duggan.

5var till Kvalnotiser 26/10