Lagen rustar för Champions League


Det pågår full kapprustning inför vårens kvartsfinaler av UEFA Women’s Champions League. Framförallt de svenska och franska lagen är på rejäl värvningsjakt och det återstår att se vilka som lyckas få ihop de mest slagkraftiga trupperna. Fortfarande återstår över två månader tills det är dags för det första mötet 20/21 mars.

LdB FC Malmös offensiv ser riktigt het ut nu när man också fått in Manon Melis och antagligen också colombianskan Yoreli Rincón. Kan man bara få in ytterligare någon riktigt vass defensiv spelare så kan man mycket väl t.o.m. ge Lyon en match om avancemanget, men då måste man hinna få fart på spelet på försäsongen också. Lyon har dock inte direkt legat på latsidan på transfermarknaden heller trots den grymma trupp man har. Istället har man gjort klart med amerikanska yttermittfältaren Megan Rapinoe och japanska anfallaren Shinobu Ohno. Lagets största bekymmer är nog att välja vilka av alla stjärnor som ska spela. Jag ser verkligen fram emot lagens möte, som utöver EM känns som en av höjdpunkterna under året för svensk del.

Kopparbergs/Göteborg FC kommer säkerligen ha en mycket stark startelva till våren, laget har dock inte någon vidare bredd så här gäller det att spelarna håller sig friska. Landslagsmittfältaren Marie Hammarström är en vass förstärkning. I anfallet är Cathrine Dyngvold och Jessica Landström två intressanta förstärkningar och lagets anfallsspel kommer säkert se väldigt annorlunda ut nu när man inte kan förlita sig på Christen Press snabbhet. Ytterligare en offensiv förstärkning ska vara på gång. Motståndaren FCF Juvisy, förra säsongens franska ligatvåa, har värvat den ukrainska landslagsmålvakten Iryna Zvarych. Det är en mycket bra värvning då just målvaktspositionen kändes som lagets akilleshäl. Laget ska också vara på jakt efter förstärkning till offensiven.

Arsenal har ju redan en väldigt bred trupp med idel brittiska landslagsspelare men kanske finns det en viss risk att någon eller några spelare följer med tränaren Laura Harvey över till USA då hon lämnar klubben för att istället träna det nya NWSL-laget Seattle Reign. Lagets motståndare i kvartsfinalen, italienska Torres, har en del skadebekymmer, bl.a. landlagsmittfältaren Daniela Stracchi och försvararen Elisa Bartoli. Arsenal kommer vara klara favoriter i mötet men brittiska lag har det ibland lite svårt mot just sydeuropeiska lag. Det såg vi inte minst i mötet mellan Birmingham och Verona men även Arsenal hade rejäla problem borta mot ett för dem lyckligtvis ineffektivt Barcelona.

För Rossiyanka får man som vanligt sätta ett stort frågetecken. Återstår att se om man precis som förra året gör några korttidsvärvningar under våren. Återstår också att se vad som händer med Sofia Jakobsson, ryktas lämna Ryssland för spel i PSG. Hur det än blir så kommer man få oerhört tufft mot VfL Wolfsburg som är ett par klasser bättre och inte känns i något större behov av förstärkning.

 


4 svar till “Lagen rustar för Champions League”

  1. Bilbao – Arsenal 1-0 idag. Som jag sade, lagen i Spanska ligan är på kommande.

    • Ja, de är absolut på gång, det vore kul om de kunde få till det ordentligt i Champions League någon gång, jag tycker de spelar underhållande fotboll. Behöver bli lite stabilare och effektivare bara, hög högstanivå har de definitivt. Såg bara sista tredjedelen av matchen och då hade Arsenal oerhörda problem med spanjorskornas skickliga (om än stundtals farligt vågade) passningsspel men så är man förstås inte mitt i säsongen som Athletic. Athletic brände också en straff.

  2. Harvey skall väl träna Seattle?

    Och när det gäller Rapinoe är väl den övergången inte bekräftad, även om hennes pappa borde vara en rätt säker källa…