Lagen till BeNe League klara


Till hösten drar BeNe League igång, en liga som ska samla de bästa klubbarna i Belgien och Holland i en liga. Åtta lag från Belgien och nio lag från Holland deltar. I en första serie fram till vinteruppehållet möts lagen inbördes inom respektive land och sedan kommer de fyra främsta från respektive liga mötas i en mästarliga. Bästa holländska och belgiska lag i denna liga når Champions League.  Ligan känns som ett riktigt bra initiativ och kommer säkerligen ge damfotbollen i de båda länderna ytterligare ett lyft. Säsongen inleds med BeNe Super Cup den 14:e augusti då de båda ländernas mästare möts.

—————————————————

Belgien

Den belgiska ligan vanns för andra året i rad av Standard Liége som även vann cupen. Laget visade redan i Champions League att man håller god klass och var nära att slå ut danska Brøndby i 16-delsfinalen. Man vann ligan med den imponerande målskillnaden 134-17 vilket vittnar om en ganska ojämn liga.  Jumbon Rassing Harelbeke besegrade man med 20-0 i våras. Ligan bestod i år av 14 lag som nu alltså ska bli åtta och säkerligen därmed klart jämnare.  Precis som som förra året var det Anderlecht och Lierse som slutade tvåa och trea. Dessa tre lag sticker klart ut kvalitetsmässigt och en stor del av det belgiska landslaget spelare återfinns i de tre klubbarna.

Övriga fem lag som kommer spela i BeNe League är Sint-Truidense, Club Brugge, OH Leuven, SV Zulte Waregem och Beerschot. Sint-Truidense hetter tidigare FCL Rapide Wezemaal och vann flera mästerskap och mötte säsongen 2010/2011 Umeå IK i kvartsifinal i Women’s Cup. Där blev det dock tvästopp med sammanlagt 0-10. Även KSK Heist fick licens för BeNe League men får som lägst rankat lag inte delta eftersom man satt gränsen vid åtta lag.

—————————————————

Holland

1. 47p. ADO Den Haag
2. 33p. FC Twente
3. 27p. Telstar
4. 21p. FC Utrecht 
5. 20p. VVV Venlo
6. 16p. PEC Zwolle 
7. 15p. SC Heerenveen

ADO Den Haag lyckades precis som Standard Liége vinna dubbeln och vann serien ganska klart före fjolårssegrarna Twente som fick nöja sig med andraplatsen efter en ganska svag vårspurt. Telstars Priscilla De Vos vann skytteligan övelägset på sina 16 mål. Tack vare att ligan bara innehållit sju lag så har monsterresultaten uteblivit och ligan har varit en av de jämnare i Europa. Ligan har ökat i popularitetde senaste åren och publiksnittet hamnade i år på 708 personer. Twente drog 1811 personer i snitt och ligger därmed på samma nivå som Tyresö hittills  i Damallsvenskan.

Samtliga sju lag tar nästa säsong plats i BeNE League och tillkommer gör två nya storlag. Det är AFC Ajax samt PSV som tillsammans med FC Eindhoven startat samarbetet FCE/PSV. Ajax verkar göra en ordentlig satsning och man ha redan nu värvat landslagets backstjärna Daphne Koster från Telstar och landslagsmittfältarna Anouk Hoogendijk (Utrecht) och Tessel Middag (ADO Den Haag).Det skulle egentligen vara åtta holländska lag också men man var angelägna att få med både  PSV och Ajax. FC Den Bosch hade också långt gångna planer på att delta och var redo organisationsmässigt och hade även kommit långt med spelarrekryteringen. Ligan har dock valt att prioritera professionella lag ur högsta manliga divisionen och Den Bosch nekades därför plats.

Storklubbarnas intåg i ligan kommer säkerligen bidra till ökat intresse och förhoppningsvis bättre förutsättningar för spelarna. ADO Den Haag har förutom Middag som bekant även tappat Mandy van den Berg till Vittsjö och behöver nog förstärka en del om man vill nå framgång i höstens Champions League.

*Uppdatering* VVV Venlo har i samråd med ligan och FCE/PSV beslutat att dra sig ur ligan. Detta för att ge nybildade FCE/PSV bättre förutsättningar och för ligan ska kunna hålla hög kvalité. Venlo och Eindhoven som ligger ganska nära varandra konkurrerar delvis om samma resurser och spelare.   I Venlo har i år landslagsspelarna Manoe Meulen, Daniëlle van de Donk och Kika van Es hållit till och de hamnar nu troligtvis i Eindhoven.

 


3 svar till “Lagen till BeNe League klara”