Landslaget mot VM 2015: Mittbackarna


Då tänkte jag resonera lite om vilka som ska ta hand om de två mittbackspositionerna i landslaget de närmaste åren främst med sikte på VM 2015.

Given
Nilla Fischer (1984, VfL Wolfsburg) – Efter ett år om mittback blev det succé direkt i EM. Bjöd stundtals på fantastiska brytningar och visade järnvilja. Enda problemet är bristen på snabbhet och den lite burdusa spelstilen som får en att hålla andan lite då och då. Jag tycker fortsatt hon gör sig bäst som defensiv mittfältare och jag skulle gärna se henne i en roll à la Katrine Pedersen i Danmark. Det är dock inte troligt att Pia Sundhage väljer att flytta henne från mittbackspositionen där hon de närmaste åren kommer bli allt mer bekväm och säkert ännu bättre.

4 heta kandidater
Jag tycker det är fyra spelare som främst slåss om att ta platsen bredvid Nilla Fischer i mittförsvaret.
Emma Berglund (1988, Umeå IK) – Var en het kandidat till att bli Fischers partner nu i EM men korsbandsskadan satte stopp för det. En ganska komplett mittback utan några egentliga svagheter. Ett tryggt komplement till Fischer. 
Amanda Ilestedt (1993, LdB FC Malmö) – Vårt största framtidshopp på mittbackspositionen fick redan i år följa med till EM. Hyfsat snabb och bra huvudspel. Har haft en del bekymmer med uppspelen under våren men det har sett klart bättre ut i de senaste matcherna.
Charlotte Rohlin (1980, Linköpings FC) – Tog sig snabbt tillbaka till landslaget efter sin korsbandsskada och spelade samtliga minuter i EM. Har ändå inte nått upp till sin toppnivå ännu och kanske tappat lite snabbhet. Fyller 35 under VM-året men fortsätter förhoppningsvis satsa för fullt med det mästerskapet i sikte. 
Linda Sembrant (1987, Tyresö FF) – Precis tillbaka i spel efter skada och har sett aningen ringrostig ut hittills. Jag tycker hon var Sveriges bästa mittback innan hon skadade sig och kommer säkerligen bli bättre och bättre under hösten. Nästan alltid på rätt plats vid rätt tillfälle.

Fler starka namn
Johanna Frisk (1986, Tyresö FF) – Oerhört skadedrabbad de senaste åren och det är något som helt klart talar emot henne. Har annars en hög högstanivå och bra snabbhet.
Sofia Karlsson (1987, Jitex BK) – Har många stabila säsonger bakom sig i Jitex men har ändå inte nått ända fram till landslaget och det känns inte som hon är en av de som ligger närmast att få chansen just nu heller.
Malin Levenstad (1988, LdB FC Malmö) – Var oerhört bra förra våren men har i år inte riktigt imponerat på samma sätt och kom inte med till EM. Tuff och hyfsat snabb men lite för ojämn.  
Alexandra Nilsson (1986, Umeå IK) – En av de mittbackar som har imponerat mest på mig i år. Har under ganska många år främst spelat vänsterback och gjort det bra men inte fått chansen i landslaget. På senare tid har hon oftast hållit till som mittback. Har i och med Berglunds skada blivit viktig i klubblagets mittlås, tagit stort ansvar och absolut hållit landslagsklass.
Marina Pettersson-Engström (1987, KIF Örebro) – Har gjort en mycket stark säsong och var nära att komma med til EM. Brytsäker, hyfsat snabb och bra tillslag. 
Stina Segerström (1982 Kopparbergs/Göteborg FC) – Har haft en del skadebekymmer de senaste åren men kämpade sig till en EM-plats och är därmed förstås fortsatt en stark kandidat att få förtroende i landslaget framöver. Känd för det långa benet som gjort många viktiga brytningar genom åren. Gör sällan dåliga matcher men kan bli lite tuffare. Har kanske inte riktigt nått toppformen i år.

Behöver ta ett par kliv till
Några fortsatt unga mittbackar som behöver utveckla sitt spel lite till innan de blir aktuella för A-landslaget.
Mia Carlsson (1990, Kristianstads DFF) – Given mittback i Kristianstad de senaste åren och kapten i U23-landslaget. 
Jennie Nordin (1993, Linköpings FC) – Skadade sig direkt på försäsongen och är först nu tillbaka på allvar. Kommer få fullt med speltid nu under hösten när Nilla Fischer flyttar till Tyskland. Var en av tio stora talanger som UEFA framhöll efter F19-EM 2012. 
Sanna Svensson (1991, Åland United) – Har haft en mycket fin säsong i finska ligan och har fått en del speltid i U23-landslaget.
Maria Synnerdahl (1990, KIF Örebro) – Kanske lite av årets utropstecken på mittbackssidan. Har gjort en väldigt fin vår och fått behålla sin mittbacksposition även nu när Sara Larsson är tillbaka i spel. Placeringssäker och spelar enkelt. Även hon har fått testa på spel i U23-landslaget.

Vilka ska man satsa på till VM 2015?
Att Nilla Fischer kommer vara en av mittbackarna under VM 2015 är tämligen säkert så länge hon håller sig frisk. Hon har fullt förtroende från Pia Sundhage och efter succén i EM så är det svårt att argumentera mot det beslutet. Svårare då att bestämma vem som ska spela bredvid henne oh jag är väldigt kluven i den frågan och tycker samtliga fyra huvudalternativ har sina fördelar. Det kommer nog kanske helt enkelt handla om vem som visar högst klass under det kommande året. Emma Berglund har en lång väg tillbaka men det finns gott om tid att hitta storformen igen. Jag förespråkade ju Linda Sembrant ganska hårt innan hennes skada och kommer hon tillbaka i den fina formen tycker hon bör vara ett hett alternativ. Hon är dock kanske den av huvudalternativen som mest i sin spelstil liknar Fischer. Kan Charlotte Rohlin hitta sin toppform så är ju hon kanske det allra bästa alternativet med sin rutin.

Jag tycker kanske ändå det allra mest spännande vore att se om man kan spela ihop Fischer med Amanda Ilestedt redan nu för om två år kan det mycket väl vara så att de känns som Sveriges absolut två bästa mittbackar.  I dagsläget är det ett ganska orutinerat mittbackspar med tanke på att rollen är ganska ny för Fischer och att Ilestedt fortfarande är så ung. Att spela ihop dem mot lite svagare VM-kval-motstånd och/eller under vårens Algarve Cup vore ett bra första steg.


RelateratLandslaget mot VM 2015: Målavkterna


2 svar till “Landslaget mot VM 2015: Mittbackarna”

  1. Fischer var ju bra , främst offensivt, nja många misstag med , ta ett gult kort så tidigt var ju inte så bra mot Tyskland, Jag skulle alla dagr i veckan satsa på Ilestadt och Sembrandt, Rohlin visade väl att hon inte kommer att hålla 2 år till på den nivån, stor skillnad om du tittar 2 år bakåt då hon var gigantisk,

  2. Ska svära i kyrkan lite, med tanke på vilket mitt favoritlag är, och säga att Rohlin INTE är mitt förstaval till VM 2015. Hon håller fortfarande en hög nivå men känns inte riktigt lika vass som tidigare då hon varit överlägset bäst av samtliga backar och därför bör man satsa på en yngre förmåga som kan hålla även över nästa OS-turnering där vi väl får hoppas Sverige får vara med.

    Med det sagt så blir Fischer och Berglund mina val då de helt enkelt är bäst av de tilltänkta alternativen. Ilestedt känns för ’fladdrig’ för att vara mittback och Sembrant håller i mina ögon inte samma nivå som mina val. Personligen skulle jag dock hellre se Sembrant och Berglund som mittbackar och Fischer som mittfältare men så lär det väl inte bli.