Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslaget mot VM 2015: Offensiven

Eftersom många av de offensiva spelarna är aktuella på flera olika offensiva positioner så samlar jag de offensiva positionerna i ett inlägg.

Årets offensiva stomme
Kosovare Asllani (1989, Paris Saint-Germain) – Tillbaka i landslaget och bättre än någonsin. Smart, bolltrygg och assistdrottning i EM. Kommer säkerligen vara given i landslaget även de närmaste åren.
Antonia Göransson (1990, FFC. Turbine Potsdam) – Ett av de främsta alternativen som yttermittfältare men kanske förstavalet som vänsterback i VM om omskolningen går som planerat.
Sofia Jakobsson (1990, Cloppenburg) – Alternativ som yttermittfältare eller anfallare. Har varit lite ojämn i insatserna i landslaget i år men kan nog bli stabilare om hon får det lite lugnare på klubbsidan då det varit många klubbyten den senaste tiden. 
Lotta Schelin (1984, Olympique Lyonnais) – En av Pia Sundhages stjärnor som kommer vara en mycket viktig del av anfallsspelet även 2015. EMs skyttedrottning och en spelare som drar på sig mycket uppmärksamhet av motståndarförsvaren. Får ibland lite kritik för att inte göra de viktiga målen. Är i vilket fall som helst Sveriges främsta anfallare i dagsläget.
Therese Sjögran (1977, LdB FC Malmö) – Sveriges mesta landslagsspelare hittade under EM tillbaka till storformen och satsar vidare i klubb och landslag. Om motivationen räcker ända till VM återstår att se. Bolltrygg och passningssäker spelare med bra teknik som kan och vågar hålla i bollen.
Josefine Öqvist (1983, Montpellier HSC) – Ett av huvudalternativen just nu som yttermittfältare eller anfallare. Gjorde ett bra EM och är alltid en jobbig spelare att möta för motståndarförsvaren med sin snabbhet och energi.

På väg in i landslaget
Marija Banušić (1995, Kristianstads DFF) – Höll på att bli en joker redan i sommarens EM men småskador har stoppat landslagsdebuten. Irrationell spelare som kan göra det lite oväntade. Har dessutom ett riktigt vasst skott.
Lina Hurtig (1995, Umeå IK) – Har haft en lite ojämn säsong i Umeå vilket inte är så konstigt med tanke på åldern. Har dock stundtals imponerat stort och är främsta svenska målskytt i Damallsvenskan. Har potential att bli den kraftfulla och nickstarka anfallare som Pia Sundhage söker till sitt lagbygge. Kommer säkert bli mycket bra både som central mittfältare och anfallare.
Elin Rubensson (1993, LdB FC Malmö) – Snabb, passningssäker och målfarlig. På gränsen till landslaget och på gränsen till startelvan i klubblaget.

Inhopparna
Spelare som ingått i landslaget det senaste året men fått varierande grad av speltid
Johanna Almgren (1984, Kopparbergs/Göteborg FC) –  En ny skada satte stopp för säsongen. Är i sina bästa stunder en av de allra bästa på samtliga offensiva mittfältspositioner. teknisk och ganska snabb och kommer förhoppningsvis tillbaka starka än någonsin.
Jenny Hjohlman (1990, Umeå IK) –  Nykomling i landslaget med sin snabbhet som främsta vapen. I första hand användbar som anfallare. Näst bästa svenska i skytteligan och intressant att se om hon kan utvecklas ytterligare i landslaget. Behöver ta för sig lite mer.
Emmelie Konradsson (1989, Umeå IK) – Yttermittfältsalternativ som blandat och gett lite de gånger hon fått chansen i landslaget. Ganska komplett som spelare men saknar kanske den riktiga spetskompetensen som får henne att sticka ut.
Susanne Moberg (1986, Kristianstads DFF) –  Yttermittfältare eller anfallare som inte varit aktuell för landslaget sedan i vintras. Även hon ganska komplett men ingen riktig spetskompetens.
Olivia Schough (1991, Kopparbergs/Göteborg FC) – Lite av en Sundhage-favorit som inte riktigt blommat ut i landslagsdressen ännu. Energisk spelstil och bra med båda fötterna. Gör lite för få mål men har avgjort en och annan viktig match i karriären.

Dags för comeback?
Några spelare som av olika anledningar stått utanför landslaget under en längre period.
Madelaine Edlund (1985, Tyresö FF) – Har haft en säsong utan fotboll p.g.a. graviditet. Hur fotbollsframtiden ser ut återstår att se.
Louise Fors (1989, Liverpool LFC) – Närmast en comeback av dessa namn borde Louise Fors vara efter sina fina insatser utomlands både i Australien och nu senast i England. Har sin spetskompetens i vänsterfoten och vid fasta situationer. Teknisk spelare med lite brist på snabbhet. Ett intressant alternativ som #10 som borde få chansen att visa upp sig i landslaget igen.
Kristin Karlsson (1991, Vålerenga) – Hann precis debutera i landslaget innan skadebekymren startade. Har haft en lång väg tillbaka och är i långt ifrån landslaget i dagsläget.
Jessica Landström (1984, Kopprbergs/Göteborg FC) – Har haft flera tunga år nu och är långt ifrån den storform som tog henne ilandslaget. Stor, kraftfull och snabb men har inte varit riktigt vän med bollen på senare tid. Bara att hoppas att hon får alla bitar på plats igen för hon har ju egenskaper som skulle komma till nytta i landslaget. Är inte ens ordinarie i Göteborgs startelva i dagsläget.
Linnéa Liljegärd (1988, Kristianstads DFF) – Tillbaka i Sverige efter äventyr i Ryssland och Norge. Kanske kan tränare Elisabeth Gunnarsdóttir även få Linnéa Liljegärd att hitta storformen igen i Kristianstad precis som Kosovare Asllani och Josefine Öqvist. Bra target, spelskicklig och vass målgörare när hon är i form.
Sara Lindén (1983, Kopparbergs/Göteborg FC) – Tillbaka efter skada. Spelskicklig anfallare som är bra på att hitta rätt ytor i straffområdet. Är inte riktigt nära landslaget i dagsläget.

Fler intressanta namn
Några spelare som ännu inte fått debutera i A-landslaget
Sofie Andersson (1985, Vittsjö GIK) – Hade en lysande vår förra året då hon länge var med i skytteligatoppen. Inte riktigt samma utdelning i år så är knappast närmre landslaget i dagsläget. 
Clara Markstedt (1989, Piteå IF) – Har imponerat i Piteå med sin inställning och kraftfulla spelstil. Behöver bli lite målfarligare.
Elin Nilsen (1987, Vittsjö GIK) –  Ytterligare en av många snabba svenska spelare. Alternativ som yttermittfältare eller anfallare. 
Julia Spetsmark (1989, Sunnanå SK) – Har haft en tuff säsong precis samtliga i klubben. Ganska snabb och skicklig en mot en men har blivit ganska ensam i anfallet i år.

Heta talanger
Stina Blackstenius (1996, Linköpings FC) – Fortsätter att utvecklas med stormsteg och har redan etablerat sg i Linköpings startelva. Kan kanske bli en joker i landslaget redan 2015 om utvecklingen fortsätter.
Linda Hallin (1996, KIF Örebro) – Korsbandsskadan förstörde säsongen för Hallin som imponerande under sin debutsäsong i Damallsvenskan förra året.
Nellie Karlsson (1996, Östers IF) – Teknisk och vänsterfotad. Gör lite för få mål.  Har verkligen framtiden för sig och kommer säkerligen snappas upp av någon annan klubb om Öster flyttas ner.
Mimmi Löfwenius (1994, Jitex BK) – Jag trodde Mimmi Löfwenius skulle blomma ut ordentligt i år men det har inte riktigt lossnat målmässigt. Annars en snabb, teknisk och energisk spelare som inte känns långt ifrån landslaget.
Fridolina Rolfö (1993, Jitex BK) – Jag har väntat ett par år nu på att Fridolina Rolfö ska få ut allt av sin talang men precis som för Löfwenius har det stora genombrottet inte riktigt kommit ännu även om hon är väldigt viktig för sitt lag. Den vassa vänsterfoten gör henne till ett extra intressant namn.

Intressanta namn i Elitettan
På grund av de utländska importerna spelar en hel del av elitbredden av svenska offensiva spelare i Elitettan. Behöver nog spela i Damallsvenskan för att fortsätta utvecklas och ta sista klivet för att konkurrera om en plats i A-landslaget.
Jennifer Egelryd (1990, IK Sirius) – Utlånad från Tyresö för att få mer speltid. Känns som hon har tagit ett stort kliv till denna säsongen även om det inte riktigt räcker till i stjärnspäckade Tyresö.
Alexandra Höglund (1990, Djurgårdens IF) – Elitettans skyttedrottning blev utsedd till seriens mest värdefulla spelare. Har utvecklats från mittfältare till en effektiv målskytt. Har ändå en bit kvar till att bli landslagsaktuell.
Felicia Karlsson (1993, Eskilstuna United) – Klubbens främsta anfallsvapen som med sin snabbhet skördat stora framgångar vid snabba omställningar.
Emma Lundh (1989, AIK) – Tillbaka från skada nu och kanske tillbaka i Damallsvenskan nästa år. Ganska komplett anfallare som bara behöver ta det sista klivet.
Sarah Storck (1990, IK Sirius) – Ständigt skadedrabbad men har en hög högstanivå. Snabb ooh tuff spelare.
Jessy Sharro (1990, AIK) – Snabb och teknisk och klubbens främsta målskytt. Har fått debutera i U23-landslaget.
Susan Varli (1991, Hammarby IF) – Gjorde en väldigt stark höst med Djurgården i Damallsvenskan förra året då jag tycker hon höll landslagssklass. Teknisk och stark bollhållare.


Övriga inlägg: Målvakter, mittbackar, ytterbackar, innermittfältet

9var till Landslaget mot VM 2015: Offensiven