Linköping kan utmana om guldet?


Linköpings FC har fått en blixtrande start på försäsongen. Förra veckan körde man över KIF Örebro med 7-0 och idag blev de finska mästarna Åland United krossade med hela 8-0 i vänskapsturneringen i Finland. Imponerande siffror men kanske lite tidigt att redan nu snacka om laget som guldkandidat i Damallsvenskan. Jag får ändå känslan av att man, om man får en bra start på serien, kanske rent av kan utmana Tyresö och Rosengård hela vägen.

För att vara så tidigt på säsongen såg Linköpings spel riktigt vasst ut och många spelare tycks redan nu vara i utmärkt form. Snabbt och riktigt bra passningsspel och press och stress som inte gav ÅU någon tid alls och segersiffrorna var helt rättvisande. Åland United hade flera landslagsspelare i startelvan men har väldigt mycket nytt i sitt lag (bl.a. Sanna Åhlander och Kim Sundlöv som spelade idag) och är klart föryngrat sedan förra året. Man känns just nu inte alls lika stabila som för ett år sedan.

Glädjande nog var Charlotte Rohlin tillbaka i LFCs startelva som för övrigt såg ut så här: Fraine – Andersson, Rohlin, Nordin, Krantz – Minde, Gajhede, Slegers, Lennartsson – Blackstenius, Harder. Jonna Andersson fortsatte att testas som ytterback och gjorde det bra och klubben har nu fyra (Andersson, Ericsson, Krantz, Samuelsson) riktigt bra svenska alternativ på ytterbacksplats.

Renée Slegers ser ut att bygga vidare på fjolårssuccén och Mariann Gajhede ser fortsatt het ut trots tankarna om att sluta efter förra säsongen. Stina Blackstenius (1 mål) och Emma Lennartsson har växt rejält under det senaste året och tar för sig klart mer nu. Pernille Harder (4 mål idag) kommer av allt att döma göra en ny toppsäsong och Kristine Minde (2 mål) spetsar till offensiven ytterligare ett snäpp. Fridolina Rolfö gjorde också ett piggt inhopp och ett mål och är ytterligare en spelare som jag tror kommer göra en stark säsong.

Linköping ställs på söndag mot finska tvåan PK-35. Lite synd att man inte får möta danska Fortuna Hjørring istället, som säkerligen hade bjudit hårdare motstånd.


5 svar till “Linköping kan utmana om guldet?”

 1. PK-35 Vantaa – Fortuna 2-4 (1-1). Riktigt jamnt spel i forsta halvlek. Sedan gjorde hemmalaget nagra byten och bortalegt fick greppet. Linkoping flera steg fore alla tre andra lag pa basis av dagens insatser, vilket kanns vantat.

 2. Fortfarande något för tidigt på försäsongen för att spekulera om Damallsvenskan. Visst imponerar ett Linköpings FC med ett väldigt fint GO just nu, men, men… Vi såg också idag mot Åland United att det går att få lite grus i maskineriet (de sista tio matchminuterna) när motståndarna gör ett desperat ryck för att rädda någon tröstpoäng.

  Om Åland United är bäst i Finland – hur bra är då ligan i stort? Deras bästa spelare spelar ju utomlands.

  • Det var ju dock ett långt ifrån ordinarie och ett ungt LFC sista tio efter alla byten.

   Finska ligan är definitivt väldigt långt ifrån Damallsvenskan i kvalitet. ÅU brukar ändå bjuda svenska lag på bra motstånd och det fanns trots allt fyra finska A-landslagspelare i startelvan.

 3. Min spontana reaktion på frågan i rubriken: Varför inte ?

  Jag ska börja med att säga att Rosengård får finna sig i att vara favoriter igen då man har ett starkare lag i år än ifjol när man ju var ganska klart bättre än övriga lag.

  Tyresö beror helt på hur man lyckas integrera de nya brasilianskorna i laget. Går det bra kan de säkert utmana om guldet men går det sämre lär de få jobba hårt jämtemot framförallt LFC om andraplatsen i serien.

  LFC har ett mycket starkare lag i år än förra året. Man har i Minde och Rolfö kraftigt förstärkt kantspelet där man inte kändes helt klockrena ifjol men framförallt har man fått behålla merparten av sitt lag och slipper därmed förhoppningsvis att tappa ’onödiga’ poäng i början av säsongen p g a av brister i lagspelet som man ofta gjort tidigare.

 4. Med ett antals års match-tittande kan jag vara trygg i att fastställa att den finska ligan i det stora hela motsvarar Elitettan. Det som är oroväckande för Finland, att bortsett målvakterna, så spelar inte många spelare mera utomlands. Tre i Örebro, två i Umeå, en i Norge och två skadade.