Linköpings FC – Tyresö FF 3-0

Linköpings FC besegrade spillrorna av Tyresö FF med 3-0 och hakade på i toppstriden.  Inom kort får vi dock veta om 3 poäng mot Tyresö verkligen är värt någonting eller om laget stryks ur serien.

Utan Marta, med amerikanskorna och Boquete i NWSL, Caroline Seger med ena foten i PSG och de tre brasilianskorna på landslagsläger hade inte Tyresö det helt lätt att få ihop ett lag utan fick starta med tre juniorspelare. Det gjorde att man satsade på försvarspel och kontringar i den tuffa bortamatchen.

Linköping fick en drömstart när Maja Krantz skruvade in en hörna rakt i mål till 1-0 redan i fjärde minuten. Kul att Krantz fick göra mål då hon var en av de bästa i Linköping som annars var ganska idé-fattigt och passivt i första halvlek. Man hade ändå ett mycket stort spelövertag när motståndarna backlade hem och kunde gjort något mer mål och hade bl.a. ett skott i ribban.

I andra halvlek började Tyresö piggare och Madelaine Edlund, som blir bättre och bättre för varje match, sysselsatte på egen hand hemmaförsvaret och borde ha gjort något mål. Med halvtimmen kvar bytte Linköping in både Pernille Harder och Renée Slegers och därefter dominerade man åter matchen totalt.

Pernille Harder fick en fin comeback när hon nickade in 2-0 ganska omgående. Fler mål låg i luften men det var först i slutskedet av matchen, när Tyresö tvingades spela med tio spelare after att Lisa Dahlkvist utgått lårskadad, som inhopparen Venera Rexhi för andra matchen i rad blev målskytt och satte 3-0.

I all bedrövelse vad gäller Tyresös ekonomi och med den redan beslutade nedflyttningen är det ändå härligt att se att spelarna fortsätter att kämpa och visa vilja på planen. Linda Sembrant tog stort ansvar i defensiven som lagkapten,  Tinja-Rikka Korpela visade vilken klass-målvakt hon är, Malin Diaz utnyttjade sin teknik och kvickhet och såg till att laget fick behålla bollen i offensiven och Johanna Rytting Kaneryd har verkligen växt in i Damallsvenskan med allt mer speltid.

Linköping har nu gått igenom det som jag trodde skulle bli lagets tuffaste del av säsongen, den delen med Pernille Harder borta ur laget. När man nu kommit igenom den tiden med endats en förlust och en plats i toppen ser det helt klart ljust ut inför hösten. Även Charlotte Rohlin kommer förhoppningsvis vara med större delen av hösten och Linköping bör ha goda förutsättningar att fixa minst en andraplats.

, ,

Ett svar till “Linköpings FC – Tyresö FF 3-0”

1. Pernille Harder behövde 6 minuter för att visa vilken fantastisk spelare hon är och med henne på planen igen kommer LFC bli oerhört svårstoppat. Det är också tydligt hur oerhört viktig Renée Slegers är för lagets anfallsspel då hon har kylan och modet att våga hålla i bollen och även lyckas finna medspelare som kommer med fart på kanterna.

Ska man vara negativ så kan man konstatera att LFC totalt körde fast i Tyresös köttmur fram tills att Harder och Slegers byttes in och det beror ju på att man envisas med att anfalla centralt vilket ju är meningslöst då i princip alla motståndare backar hem med 8-9 spelare och ytorna centralt inte existerar.

LFC har ju dessutom snabba och skickliga spelare på kanterna, alla ytterbackarna är relativt spelskickliga, och därför borde man lägga fokus på att ta sig runt där och fixa fram hörnor eller inläggslägen.

Slutligen måste man ju nämna Venera Rexhi som fick massor uträttat på den begränsade speltid hon fick och dessutom stod för ett iskallt lobbskott som gav 3-0. Hon har nu med en sammanlagd speltid motsvarande en halvlek totalt gjort 2 mål och jag hoppas att LFC-ledarna ger henne mer speltid framöver då hon har alla förutsättningar att slå igenom på allvar.