Lite damallsvenska tankar & hårdare kamp i transferfönstret


Jag har inte haft så mycket tid och skrivlust den senaste tiden men idag är det dags  igen för lite tankar om den damallsvenska våren och lite Silly Season-funderingar runt om i Europa när det svenska transferfönstret ju nu har öppnat igen.

Även om bloggen legat på is så har jag i princip sett lika mycket fotboll som vanligt så här kommer först en summering i korthet av den damallsvenska våren från toppen till botten. Serien har ju varit oerhört jämn i år och uddamålssegrar är snarare regel än undantag numera.

Piteå IF har malt ner motståndare efter motståndare under våren där sju av åtta segrar bärgats med uddamålet. Har sällan briljerat spelmässigt men det är ett tungt lag att möta. Lyckligtvis publicerade jag inget officiellt tips men jag hade inte haft Piteå i guldsits i år. Julia Karlernäs huvud och June Pedersens vänsterfot samt ett flertal stormatcher av Faith Ikidi i försvaret har varit nycklarna under våren.  Orkar man hålla samma arbetsinsats säsongen ut så finns helt klart guldchans.

Efter en lite trevande start är Kopparbergs/Göteborg FC med i toppstriden på allvar. Christen Press blev inte riktigt den förväntade succén och spelmässigt finns fortsatt en del hämta så är det här till slut Göteborgs år? Med värvningen av Julia Zigiotti och om Pauline Hammarlund kommer tillbaka under hösten har man kanske seriens mest kompletta trupp.

FC Rosengård har gjort flest och släppt in minst antal mål men inte riktigt fått poängutdelening därefter. Sanne Troelsgaard och Caroline Seger dominerade i inledningen av säsongen men har mattats av lite på slutet och hur ersätter man Ali Riley? Får nog ändå ses som knapp favorit inför hösten.

Kristianstads DFF är väldigt stabilt som vanligt men saknar lite för ofta förmågan att avgöra matcher. Sif Atladóttir har varit magiskt bra hela våren i försvaret och Therese Ivarsson fortsätter att imponera i offensivt straffområde. Men kommer man kunna göra tillräckligt mycket mål för att utmana helt i toppen?

Linköpings FC har varit upp och ner under våren. Tränarbytet gav effekt och våren avslutades i dur men nytt tränarbyte väntar nu när Olof Unogård tar över. Stephanie Labbé stärken laget på målvaktssidan men kommer Lina Hurtig tillbaka för fullt och ersätter Natasha Dowie? Gav Marija Banusic Kina-flytt möjligen lite extra pengar till ytterligare någon anfallsförstärkning är nog att vänta men orkar man slåss både i Champions League och i toppen av Damallsvenskan under hösten?

Hammarby har åter varit en positiv överraskning men det kanske är dags för mig att sluta bli överraskad. Härligt publikstöd har man haft under våren men frågan är vad förlusten av poängspelaren Julia Zigiotti kommer betyda för laget under hösten?

Jag trodde kanske att Växjö DFF skulle väga lite lättare fysiskt i en del matcher men det har man inte gjort och passningsspelet tillhör de bästa serien. Däremot har man varit väldigt beroende av skytteligaledaren Anna Anvegård för att få med sig poäng men hon har å andra sidan varit väldigt väldigt bra.Vitsjös Ohale och offensiva danska talangen Signe Holt Andersen finns på önskelistan.

LB07 spelar också ofta väldigt fin fotboll och hade kunnat vara riktigt högt upp i tabellen om man haft riktigt het måltjuv. Kapten Mia Persson och Sofia Wännerdahls fina vänsterfot fortsätter dock att leverera poäng.

Djurgården kändes spännande i våras men har drabbats av diverse skador och avbräck. Bra kortpassningsspel men det händer inte särskilt mycket i offensivt straffområde. Djurgården har saknat djupledshot hela våren när både Jenna Hellstrom och Tempest-Marie Norlin varit borta kanske kan nyförvärvet Sherifatu Sumaila från Ghana råda bot på det.

Vittsjö är fortsatt stabila defensivt men är också fortsatt extremt beroende av Linda Sällström i offensiven även och Michelle de Jongh också stängt in några snygga mål. Lyckligtvis för klubben så tycks PSG-ryktena runt Sällström bara vara rykten.  White och Daughetee känns inte som några stora förluster men det blir intressant att se vad man värvar in istället.

Eskilstuna United har gjort sin svagaste vår sedan debuten i Damallsvenskan och det har sina förklaringar. Truppen känns visserligen svagare än förra säsongen men spelmässigt har man ofta varit ganska bra. De sanslöst många skadorna i försvaret och till viss del ineffektiviteten offensivt gör dock att man sladdar i tabellen. Kanadensiska Shannon Woeller blir en bra förstärkning till försvaret.

För IFK Kalmar blev debutvåren i Damallsvenskan en skademardröm och känslan är väl att man nästan redan gett upp hoppet om att lyckas hänga kvar. Australiensiska mittfältaren Aivi Luik flyttar dessutom till Spanien och det kommer krävas ett antal klassvärvningar om man ens ska ha chans till nytt kontrakt.


Konkurrensen om klasspelare blir som bekant bara hårdare medallt fler storsatsande klubbar ute i Europa. Lyckligtvis lockar Damallsvenskans goda rykte fortsatt bra spelare även om inte resurserna finns för att locka de största stjärnorna längre. Samtidigt så ökar ju även utbudet av spelare i en alltjämt växande damfotbollsvärld.

Ute i Europa har det varit stor aktivitet på transfermarknaden främst i England och Spanien den senaste tiden. Det är också där klubbarnas satsningar fortsätter att öka lavinartat. Känslan är att Tyskland och Frankrike inte riktigt hänger med i den utvecklingen även om toppklubbarna där fortsatt ligger steget före.


I England görs ju åter en omstrukturering av ligan med större krav på investeringar på klubbarna. Det ger också allt flera stora värvningar och allt fler toppspelare går nu också från Tyskland till England . Här märks inte minst Arsenals vassa värvningar Viktoria Schnaderbeck, Lia Wälti och Tabea Kemme och med bra coachning borde Arsenal bli livsfarliga kommande säsong.

Även Julia Spetsmarks Manchester City värvar vasst från Tyskland i form av Tessa Wullaert. För Spetsmark själv har ju dock Englandsäventyret hittills bara varit fyllt av skador tyvärr.

Det stora svensklaget Chelsea blir ytterligare försvenskat med värvningarna av svenskspråkiga duon Ali Riley och Adelina Engman. Här ska det annars bli kul att se nyförvärvet Jess Carter i ny miljö. Känns som att hon varit en stortalang länge nu utan att få det där riktiga internationella genombrottet.

West Ham är ett av de nya lagen i högsta ligan och gör intressant satsning där bl.a. Vittsjös tidigare anfallsess Jane Ross ingår. Ändå känns väl kanske Manchester Uniteds intåg i damfotbollen mest spännande även om det sker i divisionen under, men där lär man inte stanna länge.


I Spanien fortsätter också allt fler lag att satsa och med en allt större mängd intressanta utländska spelare är det nog tur att det är 16 lag i ligan med tanke att man ju också har en uppsjö av egna talanger att ta hand om efter alla framgångar på ungdomssidan de senaste åren.

Sporting Huelva toppar hittills listan vad gäller utländska nyförvärv med åtta då tre ukrainska landslagsspelare, inklusive Sverige-bekanta Vera Diatel, samt fem spelare från Sydamerika har värvats in hittills. Annars är det väl kanske Levante som varit hetast på marknaden och ser ut att sikta mot toppen igen. Man har länge haft en bra offensiv med bl.a. skytteligavinnaren Charlyn Corral men nu har man också stärkt upp defensiven med bl.a. skickliga mittbacken Ivana Andrés.

Barcelona kommer ha en mycket stark trupp även nästa säsong och har bl.a. värvat holländska försvarsklippan Stefanie van der Gragt och spanska landslagsbacken Andrea Pereira från värsta konkurrenten Atlético Madrid. Det florerar också rykten om att man är på jakt efter Montpelliers Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson men hur aktuellt det verkligen är vet jag inte.

En översikt av övergångarna i Spanien finns hos Marca.com.

Med ökad professionalisering följer också hårdare krav om att följa kontrakten något som Rayo Vallecanos tidigare landslagsanfallare Natalia Pablos fått erfara den senaste tiden.  Hon vill avsluta karriären men krävs på €250.000 eftersom kontraktet sträcker sig till 2020. Just i det här fallet tycker jag det känns lite sorgligt agerat av klubben för här snackar vi om en klubbikon på riktigt , en spelare som gett klubben 15 år av sin karriär och sanslösa 350(!) mål.


Ökad professionalisering är ju också verkligen på gång och välbehövligt i Italien där ju storklubbarna Juventus och Fiorentina nu också fått sällskap av Milan och Roma. Det lär ju göra den italienska ligan allt mer attraktiv framöver. Jag är inte så förtjust i hur storlagen har fått sina platser i högsta serien genom att helt enkelt köpa licensen av andra klubbar men för ligan är det förstås väldigt bra.

Milan (tidigare Brescia) och AS Roma (tidigare RES Roma) kommer sannolikt plocka russinen från lagen vars plats man tagit över och krydda med andra toppspelare skulle jag tro. Milan har redan presenterat de första landslagsmeriterade spelarna i sin trupp medans det fortsatt bara förs spekulationer kring Romas eventuella värvningar.

Stephanie Öhströms Fiorentina ser ut att få ihop en stark trupp även nästa säsong. Backklippan Elena Linari flyttar till Atlético Madrid men stannar gör bl.a. viktiga trion Alia Guagni, Alice Parisi och Tatiana Bonetti och bland nyförvärven finns belgiska ytterbacken skotska anfallaren Lana Clelland, bulgariska anfallaren  Lyliana Kostova

Kommande säsong får man ju också sällskap av stadsrivalen Florentia med Jenny Hjohlman i truppen. Klubben har inte värvat några stjärnspelare men bl.a. flera tidagre Fiorentina-spelare som Giulia Orlandi och  Evelyn Vicchiarello. 

Uppd. 17/7 Djurgårdens mittback/ytterback Petronella Ekroth blev nästa svenska i Italien då hon skrivit på för Juventus.


Ett svar till “Lite damallsvenska tankar & hårdare kamp i transferfönstret”

  1. Bra sammanställning! Nu väntar vi bara på ett initierat tips på hur DA slutar ?Vi är många som undrar ?