Lyon vs. Malmö


Om det inte vore för att det var EM i år så hade mötet mellan Olympique Lyon och LdB FC Malmö i kvartsfinalen av UEFA Women’s Champions League känts som lite av årets match för svensk damfotboll. Jag kanske är orimligt optimistisk men jag tror att Malmö kommer bjuda Lyon på ett oerhört tufft kvartsfinalmöte och avancemang är inte helt utom räckhåll. Lotta Schelin i all ära men i Champions League håller jag på de svenska lagen.

Lyon kommer dock självklart gå in som stora favoriter i matchen och att besegra dem över två matcher är sannerligen ingen lätt uppgift. För Malmö gäller det att spela riktigt smart i bortamatchen. Men man måste ändå våga anfalla för annars fixar man det aldrig i 90 minuter. Ett drömscenaio är att lyckas hålla tätt i första halvlek för att sedan kunna kontra in ett segermål mot ett allt mer desperat anfallande Lyon i andra halvlek. Men det är inte helt lätt att hålla tätt mot Lyon i 45 minuter, även om Saint-Étienne lyckades i ligan i helgen. Oavgjort eller uddamålsförlust med bortamål är kanske ett mer rimligt drömresultat att ta med sig till Malmö. Att åka ifrån Lyon utan att ha släppt in mål inträffar sällan, senast hösten 2008 när Juvisy nådde 0-0 i ligan. Men det är inte heller särskilt ofta som Lyon ställs emot motstånd av den här kalibern.

lyon_ldbMålvakt
Två världsmålvakter i sina bästa stunder. Malmös Þóra Helgadóttir är väldigt stabil och gör sällan riktigt dåliga matcher. Hon måste göra två toppmatcher nu. Lyons Sarah Bouhaddi har också blivit klart stabilare på senare år och gör numera ganska få misstag. En lite mer spektakulär målvakt som kan göra omöjliga räddningar ibland.

Försvar
Lyon har ett av världens bästa försvar. Hela Frankrikes landslagsförsvar hade det kunnat vara om nu inte Sonia Bompastor hade blivit utfryst av förbundskaptenen. Starka och resoluta men inte världens snabbaste och det måste Malmös kvicka anfallare utnyttja. Fyrtornet Wendie Renard, som jag håller som en av världens absolut främsta mittbackar, kommer dominera i luftrummet och är ett gftigt vapen vid fasta situationer. Bompastor, kanske världens bästa vänsterback, har varit skadad men spelade en timme i helgen. Hennes vänsterfot är också farlig vid fasta situationer. Om hon inte kan spela går antagligen Lara Dickenmann in på hennes position. Laura Georges känns som det svaga kortet sade jag under OS förra året och sedan gick hon ut och dominerade mot Sverige, så jag struntar i det den här gången. Corine Franco har varit väldigt bra offensivt i år men är inte omöjlig att ta sig förbi.

Malmös försvar är också starkt, men ändå inte riktigt på samma nivå. Precis som den franska backlinjen så är man dock samspelta då man spelade ihop hela förra säsongen. Malin Levenstad och Amanda Ilestedt i mittförsvaret måste vara minst lika heta som i förra årets kvartsfinal mot Frankfurt i Malmö.Ytterbackarna Lina Nilsson och Ali Riley kommer få springa. Riley kommer antagligen få använda sin snabbhet till max då hon säkert ställs emot Élodie Thomis på sin kant. Tyska nyförvärvet Paula Radtke går in istället för Amanda Ilestedt som är skadad.

ldb_lyonMittfält
Amandine Henry, Louisa Necib och Camille Abily är en mycket samspelt trio på Lyons mittfält som vet exakt var de har varandra. Tre mittfältare av yttersta världsklass. Henry och Abily levererar alltid medans Necib är lite mer ojämn men kan göra det lilla extra med sin fina teknik. Lite varning för Henrys frispakar och Abilys offensiva löpningar, hon har en förmåga att dyka upp lite här och var och göra mål. Sara Björk Gunnarsdóttir och Katrin Schmidt kommer bli nyckelspelare med stort defensivt ansvar för Malmö. De kommer få jobba oerhört hårt och täcka stora ytor. Både Ramona Bachmann och Katrine Veje har ju sin spetskompetens i offensiven, men kommer säkerligen få en hel del att göra defensivt. Just Bachmann måste vara i toppform, hon är den typ spelare som kan skapa rejäl osäkerhet i vilket försvar som helst och hejda anfallslustan hos motståndarna. Elin Rubensson är ett alternativ på yttermittfält eller anfall. Hon har kanske inte imponerat på Pia Sundhage på landslagslägren men på mig har hon imponerat i det jag har sett av henne i Malmö på försäsongen. Yoreli Rincón är nog inte ett alternativ för startelvan ännu.

Anfall
Lyons anfallsspel är svårstoppat. De kommer många, de är snabba och bollskickliga och kan varandas löpningar utan och innan, Det är nog inte helt säkert att Megan Rapinoe startar, det kan lika gärna bli Eugénie Le Sommer eller Dickenmann som känns som säkrare kort. Antagligen startar man med hypersnabba Élodie Thomis till höger även om hon inte har haft samma superform på senare tid som i höstas. Hennes yta sätter man alltid många bollar på eftersom man vet att hon alltid hinner upp bollen. Lotta Schelin brukar alltid starta i de stora matcherna och gör säkerligen det även imorgon. Lyon har säkert en del respekt för Malmös anfallare och det ska man förstås ha. Manon Melis kommer säkerligen kunna få några fina kontringslägen och de måste hon utnyttja på bästa sätt. Anja Mittag måste vara like het i avsluten som förra säsongen.

————————————————-

Onsdag 20/3 18.00 Olympique Lyon – LdB FC Malmö (Eurosport 2)
Torsdag 28/3 19.00 LdB FC Malmö – Olympique Lyon (TV4 Sport)

 

,

Ett svar till “Lyon vs. Malmö”

 1. Du har lite fel, beträffande Malmös uppställning. Om jag har förstått det rätt så ser uppställningen ut så här.
  Helgadottir
  Nilsson- Levenstad-Radtke – Riley
  Veje-Gunnarsdottir-Schmidt-Mittag
  Bachmann-Melis.speed kulorna.
  Man har satt Mittag på ena kanten för att hon är exceptionellt bra på att hitta sina anfallare med fina passningar. Men får också möjligheten att komma smygande, lite bakifrån in i anfallet.