Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Malmö vann toppmötet

Det blev som vanligt Malmö-seger när LdB FC Malmö besegrade Kopparbergs/Göteborg FC med 3-1 i den nionde omgångens toppmöte. Det var en rättvis seger med ett oerhört revanchsuget Malmö som rivstartade matchen med mycket fint offensivt spel. Man fick också utdelning för sin höga press, många löpningar och fina passningsspel tidigt i matchen när Sara Björk Gunnarsdóttir i sin vana trogen fyllde på in i straffområdet och tryckte in 1-0 efter sju minuter. Man tryckte tillbaka Göteborg rejält och borte gjort något mål till. Det dröjde halvvägs in i första halvlek och uppställningsförändring till 4-5-1 istället för 4-4-2 innan Göteborg fick ordning på spelet även om man i offensiven endast kunde hota med djupledsbollar på Jodie Taylor.

Andra halvlek var klart jämnare och inleddes med ett allt bättre Göteborg som också lyckades kvittera till 1-1 genom Jodie Taylor. Laget hade lite grepp om matchen tills LdB FC Malmö sedan kunde avgöra med två snabba mål, först genom Ramona Bachmanns snygga skott till 2-1 och sedan Anja Mittag till 3-1. Därefter kunde man ganska enkelt kontrollera segern. Ramona Bachmann gjorde en riktigt bra match och hela laget visade en annan inställning än i förlustmatchen mot Linköping senast. Även mittfältarna Katrin Schmidt och Sara Björk Gunnarsdóttir var riktigt bra i matchen.

Det var få svenska spelare som glänste i matchen. Det var över huvudtaget relativt få svenska spelare i matchen och de flesta återfanns i lagens backlinjer. Ingen av backarna gjorde en klockren insats över 90 minuter. Lite mer beslutsamhet och bättre koncentration skiljer Catrine Johansson från att bli en ytterback i världsklass för snabbheten och tillslaget finns annars för att bli det. Slarvades gjorde det stundtals i hela Göteborgs backlinje som ändå spelade upp sig ju längre in i matchen de kom. I Malmö blottades bristen på snabbhet i mittförsvaret vid flera tillfällen när laget flyttade upp sin backlinje samtidigt som Göteborg satsade på kontringar. Nya zeeländska Ali Riley var klart främsta försvarare ikväll och räddade upp situationen vid några tillfällen och var även den hetaste ytterbacken i offensiven.

I övrigt bland landslagsaktuella spelare så slet Olivia Schough som vanligt hårt men fick inte så mycket utdelning. Marie Hammarström spelade upp sig rejält i andra halvlek där hon leverarade många fina passningar. Kristin Hammarström var som vanligt stabil i mål bortsett vid ett par luftdueller där hon fortsatt har sin svaghet. Elin Rubensson kom in i andra halvlek för Malmö men fick inte riktigt till det och det lyser inte riktigt av självförtroende om henne som tidigt på säsongen.  Therese Sjögran fick inga 90 minuter den här gången heller utan bara dryga tio och nu börjar EM-platsen bli avlägsen trots skadebekymren på det svenska mittfältet. Imorgon tas truppen till matchen mot Brasilien ut.

1-0 Sara Björk Gunnarsdóttir (’7), 1-1 Jodie Taylor (’58), 2-1 Ramona Bachmann (’67), 3-1 Anja Mittag (’72) – Publik: 645

4var till Malmö vann toppmötet