Malmö vann toppmötet

Det blev som vanligt Malmö-seger när LdB FC Malmö besegrade Kopparbergs/Göteborg FC med 3-1 i den nionde omgångens toppmöte. Det var en rättvis seger med ett oerhört revanchsuget Malmö som rivstartade matchen med mycket fint offensivt spel. Man fick också utdelning för sin höga press, många löpningar och fina passningsspel tidigt i matchen när Sara Björk Gunnarsdóttir i sin vana trogen fyllde på in i straffområdet och tryckte in 1-0 efter sju minuter. Man tryckte tillbaka Göteborg rejält och borte gjort något mål till. Det dröjde halvvägs in i första halvlek och uppställningsförändring till 4-5-1 istället för 4-4-2 innan Göteborg fick ordning på spelet även om man i offensiven endast kunde hota med djupledsbollar på Jodie Taylor.

Andra halvlek var klart jämnare och inleddes med ett allt bättre Göteborg som också lyckades kvittera till 1-1 genom Jodie Taylor. Laget hade lite grepp om matchen tills LdB FC Malmö sedan kunde avgöra med två snabba mål, först genom Ramona Bachmanns snygga skott till 2-1 och sedan Anja Mittag till 3-1. Därefter kunde man ganska enkelt kontrollera segern. Ramona Bachmann gjorde en riktigt bra match och hela laget visade en annan inställning än i förlustmatchen mot Linköping senast. Även mittfältarna Katrin Schmidt och Sara Björk Gunnarsdóttir var riktigt bra i matchen.

Det var få svenska spelare som glänste i matchen. Det var över huvudtaget relativt få svenska spelare i matchen och de flesta återfanns i lagens backlinjer. Ingen av backarna gjorde en klockren insats över 90 minuter. Lite mer beslutsamhet och bättre koncentration skiljer Catrine Johansson från att bli en ytterback i världsklass för snabbheten och tillslaget finns annars för att bli det. Slarvades gjorde det stundtals i hela Göteborgs backlinje som ändå spelade upp sig ju längre in i matchen de kom. I Malmö blottades bristen på snabbhet i mittförsvaret vid flera tillfällen när laget flyttade upp sin backlinje samtidigt som Göteborg satsade på kontringar. Nya zeeländska Ali Riley var klart främsta försvarare ikväll och räddade upp situationen vid några tillfällen och var även den hetaste ytterbacken i offensiven.

I övrigt bland landslagsaktuella spelare så slet Olivia Schough som vanligt hårt men fick inte så mycket utdelning. Marie Hammarström spelade upp sig rejält i andra halvlek där hon leverarade många fina passningar. Kristin Hammarström var som vanligt stabil i mål bortsett vid ett par luftdueller där hon fortsatt har sin svaghet. Elin Rubensson kom in i andra halvlek för Malmö men fick inte riktigt till det och det lyser inte riktigt av självförtroende om henne som tidigt på säsongen.  Therese Sjögran fick inga 90 minuter den här gången heller utan bara dryga tio och nu börjar EM-platsen bli avlägsen trots skadebekymren på det svenska mittfältet. Imorgon tas truppen till matchen mot Brasilien ut.

1-0 Sara Björk Gunnarsdóttir (’7), 1-1 Jodie Taylor (’58), 2-1 Ramona Bachmann (’67), 3-1 Anja Mittag (’72) – Publik: 645

,

4 svar till “Malmö vann toppmötet”

1. Nej, Sjögran är inte nära truppen och ska inte vara det heller enligt mig. Faktum är att Segers ’perfekta’ mittfältspartner redan finns i truppen men numera ett steg bakom och det är förstås Nilla Fischer jag talar om. Där har vi den starkaste och tuffaste mittfältaren som dessutom är säker i passningsspelet.

Även om Fischer varit strålande i backlinjen såväl i landslaget som i LFC så kanske Pia & Co skulle ha satsat på nån annan back bredvid Rohlin i Landslaget för att få upp Fischer på mittfältet. Rohlin har ju fördelen av att vara så pass rutinerad att hon kan spela med olika spelare vid sin sida och har dessutom en förmåga att göra sin mittbackspartner bättre.

• Det håller jag helt med om, hade absolut helst sett Fischer på mittfältet. Men nu när det inte är säsrskilt många mittbacksalternativ som imponerar känns det ganska ok att hon spelar back ändå. Kanske får hon komma upp mittfältet igen när Linda Sembrant eller Emma Berglund är tillbaka eller någon annan som Amanda Ilestedt kliver fram ordentligt. Lite oroande ändå att det knappt finns någon annan mittback som fått speltid i landslaget inför EM om något skulle hända.

Sjögran är nog snarast ett alternativ på kanten där det inte direkt levererades av de som fick chansen senast. Men med så lite speltid i Malmö så är det ju svårt att se att hon ska bli uttagen.

2. När du skriver att det var relativt få svenska spelare i matchen menar du väl att det var få svenska spelare i Malmö? De startade med två, och avslutade med fyra.

Andelen svenskar i Göteborg kan man väl däremot knappast klaga på? De startade med åtta, och använde totalt tio. Det tycker jag är ganska bra.

• Jag klagar inte över huvudtaget men det har du förstås helt rätt i.