Några ord om TV


Svenska fotbollförbundet har fått en hel del kritik för att man inte lyckas få till sändningar av svenska landslagets bortamatcher och i år tycks även sändningarna av Damallsvenskan försämras. Totalt sett är det mer damfotboll än någonsin i svensk TV men mycket kan ändå bli bättre om man ska hålla uppe intresset för en av världens toppligor. Kanske särskilt nu när ligans rykte naggats rejält i kanten av Tyresös ekonomiska fiasko som gör att flera av de starkast lysande stjärnorna försvinner.

TV4 Sport är kanalen som sänder Damallsvenskan även i år men tyvärr är kanalen tillgänglig för färre tittare än vanligt när TV12 nu tagit över kanalens position hos många distributörer. Att färre kan se Damallsvenskan gynnar knappast intresset för serien och det känns inte bra. Om det också stämmer att man till i år slopat studioinramningen och expertkommentatorerna är det ännu mer bedrövligt. Det snackades förra året mycket om att höja intresset för ligorna både från förbundets och TV4:s sida men tyvärr tycks Damallsvenskan inte ingå i det.

Ungefär en match per omgång kommer att sändas i år hos TV4-gruppen som ju exempelvis sänder samtliga matcher från både Herrallsvenskan och Superettan där man åtminstone förra året bjöd Superettan-klubbarna på produktionen och gav möjligheten åt dem att sända och sälja reklam på sina egna hemsidor utan extra kostnad för att höja det lokala intresset. Något liknande för Damallsvenskan vore förstås drömmen men det känns som en utopi i dagsläget.  Onsdag är också nya TV-dagen för Damallsvenskan vilket tyvärr kommer ge många utdragna omgångar i år.

Jag skulle önska att förbundet ställer krav på att åtminstone toppmatcherna sänds i någon större kanal. Det är dags att agera om man vill få upp intresset för Damallsvenskan och inte låta det självdö för då har vi snart en medelmåttig liga också på damsidan. Förhoppningsvis ger dock den ökade satsningen från Svenska Spel lite bättre förutsättningar för klubbarna framöver.

En liten eloge till TV4 ändå för att man vaknat vad gäller Champions League där man ju faktiskt sänt klart fler matcher innevarande säsong. En liten positiv nyhet är också att SVT kommer sända en av semifinalerna i Svenska Cupen. En annan tävling som annars befinner sig i total medieskugga. Lite plus också till Eurosport som sände en hel del från Algarve Cup även om man aldrig kan vara säker på att få se hela matcher…


Ett svar till “Några ord om TV”

  1. Fattar inte att Damallsvenskan år 2014 inte börjat satsa mer på streaming. Om TV4 minskar antalet matcher i tv tror jag heller inte de har något emot att man tittar på andra lösningar för att sända fler matcher. Sänd matcherna på lokaltidningars websidor eller liknande. Tror Piteå-Tidningen utan problem skulle kunna sända Piteå IFs matcher som ett exempel då de ingår i Norrbottens Media där andra tidningar redan sänder livematcher.