Nominerade till fotbollsgalan 2013


Lite korta funderingar om de nominerade till fotbollsgalan.

Årets målvakt: Kristin Hammarström (Kopparbergs/Göteborg FC), Þóra Helgadóttir (LdB FC Malmö), Malin Reuterwall (Umeå IK)
Þóra Helgadóttir känns som en solklar favorit och bör ta hem det här priset.

Årets back: Nilla Fischer (Linköpings FC/VfL Wolfsburg), Faith Ikidi (Piteå IF), Jessica Samuelsson (Linköpings FC)
Trots succéomskolningen av Nilla Fischer så tycker jag att Faith Ikidi är årets back, men jag är inte lika säker på att hon vinner. Fischers fina EM väger nog väldigt tungt.

Årets mittfältare: Ramona Bachmann (LdB FC Malmö), Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö), Caroline Seger (Tyresö FF)
Ramona Bachmann bör ta hem det här priset efter sin vassa säsong allt annars känns som en skräll även om konkurrenterna också gjort bra säsonger.

Årets forward: Christen Press (Tyresö FF), Lotta Schelin (Olympique Lyonnais), Marta Vieira da Silva (Tyresö FF)
Lotta Schelin vann skytteligan i EM, Christen Press vann klart damallsvenskans skytteliga och Marta är Marta. Känns som den mest öppna kategorin.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare: Ramona Bachmann (LdB FC Malmö), Christen Press (Tyresö FF), Marta Vieira da Silva (Tyresö FF)
Jag tycker Ramona Bachmann ska ha även det här priset. Ytterligare tänkbara kandidater i den här kategorin hade kunnat vara Pernille Harder, Faith Ikidi och Sarah Michael.

Årets genombrott: Stina Blackstenius (Linköpings FC), Jessica Samuelsson (Linköpings FC), Julia Wahlberg (Jitex BK)
Stina Blackstenius tycker jag är den som har överraskat mest i år men även Julia Wahlberg har utvecklats snabbt. Jessica Samuelsson är nominerad för genombrott i landslaget.  Ganska öppet.

Årets tränare: Jonas Eidevall (LdB FC Malmö), Rickard Nilsson (KIF Örebro DFF), Martin Sjögren (Linköpings FC)
Tre givna nomineringar. Guldtränaren brukar ofta vinna men med tanke på hur de två andra tränarnas lag har överraskat så känns det ganska öppet.

Diamantbollen: Lotta Schelin har vunnit diamantbollen två år i rad men i år tycker jag det känns lite mer öppet. Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Nilla Fischer och möjligen Caroline Seger är väl de som har chans på diamantbollen i år. Lotta Schelin får nog ses som favorit även i år som skytteligavinnare i Frankrike och EM. Nilla Fischer är nog främsta utmanare och blev ju en riktig publikfavorit under EM där hon imponerade stort i mittbacksrollen. Jag tycker också Kosovare Asllani var minst lika bra som de båda under EM där hon vann assistligan men jag tror inte det blir någon diamantboll för henne i år.

Galan äger rum 11:e november


2 svar till “Nominerade till fotbollsgalan 2013”

    • Tror redan hon har varit nominerad tidigare för annars borde hon ju varit nominerad med tanke på sin fina säsong. Kul att LFC fick två av tre nominerade i kategorin och det kan nog vara så att Jessicas intåg i landslaget kan bli avgörande även om nog Stinas framfart i höst gör henne till favorit i mina ögon.

      Årets tränare blir nog Jonas Eidevall då det är gammal tradition och det är väl inte helt fel då hon gjort Malmö till en riktig ’maskin’ i positiv bemärkelse. För mig är det dock Martin Sjögren som gjort mest om man ser till respektive tränares förutsättningar då hon fick ett nästan helt nytt lag med nästan uteslutande unga talanger som han relativt snabbt fick ihop till en sammansvetsad enhet både på och utanför planen.

      Överlag tycker jag man gjort bra val men det har väl aldrig hänt tidigare att en spelare av Pernille Harders kaliber inte är nominerad i någon kategori vilket känns lite dåligt. För mig går hon före Marta i de två kategorier denne är nominerad i. Harder har ändå öst in mål i ett lag som på pappret är långt mer begränsat än Tyresö/Malmö och det borde ha räckt men så är ju just forwardspriset det kanske tuffaste att bli nominerad i med tanke på att en plats är vikt för L8 Schelin som nog lär vinna i år också.