Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Norska ligan lockar

Det tycks inte längre vara helt självklart att välja Damallsvenskan före norska Toppserien. Många spelare som den senaste säsongen spelat i Damallsvenskan har under hösten valt att gå till Norge av olika anledningar. Nu är det nog inte för att man anser att norska serien är bättre i första hand utan det har snarare varit spelare som inte fått förnyade kontrakt eller inte vill stanna i degraderade lag. Mest har dock nykomlingen Avaldsnes lockat och där är det nog pengar och fina förutssättningar i en offensiv klubb som lockar. Årets Djurgårdstrio Guðbjörg Gunnarsdóttir, Freja Hellenberg och Mia Jalkerud kommer alla spela för klubben nästa år.

Nora Holstad Berge och Ingrid Schjelderup lämnade båda Linköping för spel i Arna-Bjørnar respektive Vålerenga. Senast i raden att lämna Damallsvenskan för Norge är Jitex finska back Katri Nokso-Koivisto som kommer spela för de norska mästarna LSK Kvinner nästa år. Norska mittenlaget Kolbotn lyckades locka till sig isländska landslagsspelaren Fanndis Friðriksdóttir framför näsan på svenska mittenlaget Piteå. Piteå tappar också Ann-Mari Dovland till Klepp där hon får förutsättningar att satsa på polisyrket. Klepps Cathrine Dyngvold är för övrigt den enda som hittills valt att gå i motsatt riktning. Hon spelar i år för Kopparbergs/Göteborg.

Allt fler utländska spelare från mindre nationer samt Nordamerika söker sig också till Toppserien som ser ut att få ett litet uppsving nästa år. Ännu bättre hade det dock kunnat bli om inte Stabæk-spelarna Ada och Andrine Hegerberg och Arna-Bjørnars Maren Mjelde valt att gå till Potsdam. Där tappar ligan några riktigt starka profiler. Några starka profiler har också lagt skorna på hyllan eller valt att varva ner på lägre nivå, bl.a. rutinerade landslagsbacken Siri Nordby, landslagsmeriterade målvakten Erika Skarbø och engelsk-australiensiskan Kristy Moore.

 

3var till Norska ligan lockar