Ny klubb sökes!


Tyresö FF väljer alltså att släppa Marta, Caroline Seger, Verónica Boquete och Carola Söberg redan i månadsskiftet maj/juni. Ingen av dem vill heller stanna i klubben vad det verkar. Boquete flyttar alltså till Portland Thorns men övriga tre står utan ny klubbadress. Jag spekulerar lite i ämnet men allt hänger förstås på vad spelarna vill med sina fortsatta fotbollskarriärer.

För Damallsvenskans skull vore det förstås väldigt viktigt att Marta blir kvar i Sverige, men det känns tyvärr inte så troligt i dagsläget. Det enda klubbarna som har lite ekonomiska muskler, Kopparbergs/Göteborg och Eskilstuna United, har ju redan värvat en rad spelare i år. Känns kanske inte som att topplagen Linköping och Rosengård har det ekonomiska utrymmet för ytterligare en storspelare. Ska man hoppas på en retur till Umeå IK av nostalgiska skäl? Roligast (samt otroligast) vore om Jitex nya sponsor Panos fixar Marta till klubben!

Martas agent är förstås redan i full gång i jakten på ny klubb åt stjärnan. En klubb som har bekräftat kontakt med agenten är norska Avaldsnes men jag har ändå svårt att se att Marta kommer hamna i den norska klubben. Amerikanska ligan NWSL, den klart jämnaste och totalt sett vassaste av de stora ligorna, är ju säkert av största intresse. Marta har dock inte riktigt samma stjärnstatus i USA där det framörallt är de stora amerikanska stjärnorna som drar publik. Frågan är också om ligan vågar riskera existensen med nya höga löner.

Kanske är de hetaste alternativen därför klubbar ute i Europa. Sportsligt lockar förstås Tyskland, men de tyska klubbarna är inte kända för att betala fantasilöner. Det gör att kanske de penningstinna klubbarna i Frankrike och England blir högaktuella. Lyon har kanske inte riktigt samma ekonomiska muskler längre men PSG strävar fortfarande mot toppen. I England har ju nya Manchester City rejäla finansiella muskler men även Chelsea och Liverpool borde ha förutsättningar att hosta upp stora summor. Frågan är om engelska WSL känns tillräckligt professionell ännu.

Var Caroline Seger hamnar är inte heller lätt att sia om och beror förstås helt på var hon vill se en fortsättning på sin karriär. Erbjudanden kommer knappast att saknas men det vore så klart oerhört tråkigt också om hon lämnar Sverige. Svenska landslagets andremålvakt Carola Söberg borde också vara hett villebråd bland svenska klubbar där dock de flesta har bra täckning på målvaktssidan. Kanske AIK eller Hammarby? Det borde även finnas intresserade utländska klubbar.

Det är väl inte helt otroligt att det finns en del andra spelare i Tyresö, vars kontrakt går utefter säsongen, som också kommer vilja söka sig till andra klubbar. Skulle inte Tyresö klara rekonstruktionen kommer dock även landslagsspelare som Linda Sembrant, Lisa Dahlkvist, Line Røddik Hansen, Tinja Rikka Korpela med flera stå utan kontrakt och få söka nya klubbar redan till sommaren.

En liten uppdatering: Expressen skriver idag (9/4) att Marta och Caroline Seger är nära en flytt till PSG.

,

Ett svar till “Ny klubb sökes!”

  1. AIK hyr väl Seger på ett 4 månaderskontrakt, så stannar även Levenstad hela året och då ökar ju även AIK´s chanser till en fortsatt allsvensk plats !! Kostar kanske men det kan ju vara väl investerade pengar !!