Odraftade amerikanskor


De amerikanska lagen i NWSL är inte så långt ifrån att ha fyllt sina trupper nu och fortfarande finns det en rad intressanta amerikanskor som inte har fått eller av andra skäl inte tagit plats i den nya ligan. Nedan finns ett antal spelare som skulle kunna vara intressanta för lag i Damallsvenskan eller Elitettan. Möjligtvis har dock vissa av dem annan klubbtillhörighet eller andra åtaganden som gör att de inte kan spela i Sverige i år.

Flera spelare har vi sett i svensk fotboll tidigare. Laura Novikoff, storvuxen försvarare som förra året spelade i Kvarnsveden. Ett vasst vapen vid fasta situationer. Teresa Rynier, som också spelade för Kvarnsveden förra året, har däremot gjort klart med isländska FH. Mittfältaren Julianne Sitch som spelade för Hammarby 2012 har heller inte fått  kontrakt med någon NWSL klubb ännu och vore en fin förstärkning för många lag. Det samma gäller Karise Hilt som gjorde succé Eskilstuna Uniteds försvar i höstas.

En annan riktigt vass försvarare är Keeley Dowling som spelade i KIF Örebro 2006-2007. Ytterligare försvarsrutin finns i Natalie Spilger som spelade för Bälinge 2008.  India Trotter, som spelade i Damallsvenskan för Dalsjöfors under hösten 2011, är en intressant offensiv spelare. Mittfältaren Carolyn Blank spelade för Vittsjö hösten 2011 i Söderettan. Hon har gott om erfarenhet från WPS och borde också vara en mycket attraktiv värvning för svenska klubbar. Kacey White var på gång tillbaka till AIK i våras men av det blev ingenting och hon tycks ha gjort ett uppehåll med fotbollen istället. Helt klart en bra värvning om hon tänker satsa vidare.

Några spelare som var riktigt framgångsrika poängmaskiner i de främsta amerikanska ligorna (W-League, WPSL) förra året: Grace Hawkins, överlägsen skytteligavinnare och poängvinnare i W-League förra året för sitt Long Island Rough Riders. Mikaela Howell, Lynn Williams, Maya Hayes, Kristin Burton och Kate Howarth var fem andra pålitliga mål- och poönggörare. Möjligtvis är någon eller några av dem upptagna med universitetsstudier i USA även i år. Kristen Edmonds blev assistdrottning i W-League förra året. Hon har tidigare bl.a. även spelat för isländska Stjarnan där hon blev isländsk mästare 2011.

Danielle Foxhoven är en intressant offensiv spelare. Hon hade en mindre rolig erfarenhet i Energiya Voronezh i den ryska ligan förra året men gjorde ändå 6 mål på de 9 matcher hon spelade. Mittfältaren/anfallaren Kayla Grimsley blev något av assistdrottning för de isländska mästarna förra året. Mittfältaren Meghan Schnur som har meriter från både WPS och det amerikanska landslaget är en riktig toppvärvning men skadebekymren har gjort att hon avslutat karriären?  En annan vass central mittfältare är Stacy Bishop med gott om rutin från WPS. Andra defensiva spelare med rejält av rutin från WPS finns också i Elise Weber och Kristen Graczyk.

 

,

Ett svar till “Odraftade amerikanskor”

  1. Kacey White har slutat med fotbollen. Hon är nu tränare på ”University of Oklahoma Women’s Soccer Program”