Säsongssummering: Korsbandslandslaget


Jag fortsätter att sammanfatta Damallsvenskan och idag blir det ett lite mindre roligt kapitel, skadona. I år har varit ett riktigt skadefyllt år främst vad gäller korsband och det är bara att hoppas attvi slipper uppleva något liknande nästa år. Jag är ingen expert på skadeområdet och klubbarna gör säkert sitt bästa för att förebygga skadorna.

Faktum är att vi skulle få ihop ett ganska bra landslag bara med årets korsbandsskadade svenska spelare från högsta serien. Jag tror inte laget (när de är tillbaka i full form förstås) skulle göra bort sig i EM även om det är lite orutinerat på yttrbacksplats och saknas lite tyngd i anfallet. Det kanske inte låter så smickrande att vara med i ”korsbandslandslaget” men det här är inget hån utan ett hyllnings- och ”kämpa på”-inlägg.

KIF Örebros Jennie Wecksell och Jitex Petronella Ekroth fick redan tidigt i våras överge tanken på att spela i Damallsvenskan i år. De är de mest orutinerade i det här laget men är fortfarande unga och lovande. I backlinjen får de sällskap av i mitt tycke Sveriges bästa mittbackspar Charlotte Rohlin och Linda Sembrant. Rohlin kommer säkerligen vara tillbaka i gott slag till VM men för Sembrant blir det nog tight med tiden. Bakom sig har de i Hedvig Lindahl en målvakt av högsta klass. Även Lindahl går en kamp mot klockan vad gäller EM.

Linköpings Tilda Heimersson på mittfältet har nu missat två säsonger på grund av sina upprepade korsbandsbekymmer men tycks fullt inställd på att komma tillbaka. Hon hann precis debutera i landslaget innan skadorna kom. Lite rutin från landslaget har också Malmös Frida Nordin som skadades tidigt i våras. Hennes styrka ligger i de fina inläggen från högerkanten. En som inte har fått debutera i landslaget ännu tyvärr är Lisa Ek som efter en lysande vår i Kopparbergs/Göteborg flyttade till Malmö men slet av korsbandet (igen) efter några matcher i den nya klubben. Vittsjös mittfältsterrier Vlora Bajraktaraj har haft en lite skadefylld säsong och under sensommaren skadade även hon korsbandet.

Rutinerade Therese Sjögran har varit ganska förskonad från allvarliga skador tills i år. Hon siktar mot ytterligare ett mästerskap nästa sommar och hittar hon tillbaka till formen från VM förra året och Champions League i våras så är hon åter given i EM-truppen. Bra på samtliga offensiva mittfältspositioner och får ta plats som släpande anfallare här. Till sist Sara Lindén som anfallare. Hon har på senare år briljerat mer som framspelare och bollhållare än som avslutare men har också en förmåga att hitta ytor och dyka upp på rätt ställe i straffområdet. Håller gott och väl landslagsklass när hon är i bra form.

Nu är det inte bara svenska spelare som har drabbats utan också t.ex. Vittsjös skotska succéback Ifeoma Dieke och Piteås australiensiska målvakt Lydia Williams åkte båda på korsbandsskador. Även flera spelare i division 1, t.ex. Limhamn/Bunkeflos Emma Stålhammar och Tölös anfallare Elin Svenberg drabbades i år av eländet.

Till sist vill jag bara önska alla lycka till med rehabiliteringen och hoppas ni kommer tillbaka starkare än någonsin!

————————————————

Relaterade inlägg:
Säsongssummering 2012: Nyförvärven
Säsongssummering 2012: Skytteligan
Säsongssummering 2012: Publiken
Årets 11:a

 


2 svar till “Säsongssummering: Korsbandslandslaget”