Silly Season 2015/16 är igång


Vinterns Silly Season har dragit igång och det kan nog bli en ganska händelserik sådan. Översikten över vinterns Silly Season finns nu under Silly Season-fliken och byggs på allt eftersom informationen når mig. Nedan lite korta tankar om läget just nu.

FC Rosengård har redan kontrakt med större delen av sin trupp, dock inte med Kathrin Längert, Anita Asante och Kirsten van de Ven och det är oklart om de får nytt kontrakt. Asante och van de Ven är ju annars väldigt bra spelare att ha i en ganska tunn trupp eftersom de är användbara på många positioner. Klart är att Line Røddik Hansen lämnar och hon borde vara ett intressant namn för andra klubbar i serien. Bland spelare som ryktats till Rosengård finns förutom skytteligavinnaren Gaelle Enganamouit även bl.a. Marija Banusic som lämnar Chelsea.

Linköpings FC har också större större delen av årets trupp under kontrakt och endast Charlotte Rohlin ser ut att lämna av de ordinarie.  Även Kvarnsvedens IK har kommit långt och ska ha förlängt kontrakten med hela årets trupp. Den behöver dock självklart spetsas till en aning för att överleva Damallsvenskan.

Kopparbergs/Göteborg FC har redan rivstartat Silly Season med två nyförvärv (Elin Landström & Maja Göthberg) men mycket mer lär hända i klubben som är rejält missnöjda med årets säsong. Manon Melis flyttar hem och återstår att se vad som händer med övriga holländskor. Intressant också hur man gör på målvaktspositionen där årets reserv Kristin Hammarström uttryckt intresse för en comeback i Damallsvenskan på allvar.

Ytterligare en målvakt som säkerligen vill spela allsvenskt är Hammarbys Sofia Lundgren. Frågan är var, Rosengård? Annars är väl Katrin Schmidt den Hammarbyspelare som borde vara hetast på marknaden och kanske kan Djurgården eller Eskilstuna vara möjliga klubbalternativ för henne.

Nathalie Björn är den det har gått mest rykten runt i det andra nedflyttade laget, AIK. Hon har placerats i både Rosengård och Linköping. För en del av de yngre talangerna är det nog annars ingen katastrof att få spela lite anfallsfotboll i Elitettan en säsong innan man, ur deras synvinkel, förhoppningsvis tar klivet upp igen. En spelare jag gärna skulle se i en annan klubb är dock Petra Andersson om hon ska lyckas ta det där sista klivet uupp på landslagsnivå.

Flera av Piteås stjärnor har förstås väckt intresse här och var efter succésäsongen, inte minst lagets nya måldrottning Pauline Hammarlund (placeras i dagens Expressen i Göteborg). Heta på marknaden är av förståeliga skäl aven försvararna Faith Ikidi och June Pedersen. Förhoppningsvis blir alla tre åtminstone kvar i damallsvenskan.

En klubb som säkerligen är intresserade av Hammarlund är Eskilstuna United som ser ut att tappa sin Gaelle Enganamouit. I övrigt har man nog goda chanser att behålla sin trupp men det hänger kanske lite på vad som händer på ledarsiudan. Om det inte handlar om några fantasisummor i löneförhöjning eller liknande så tycker jag att klubben borde göra allt de kan för att få Viktor Eriksson att stanna.

Mallbacken förlorar definitivt sina tränare då Henrik Arneng och David Kjellin inte tycker sig kunna kombinera familjeliv med elitfotbolltränarjobbet längre. Annars har man nog stora möjligheter att behålla stora delar av spelartruppen.

I KIF Örebro och Kristianstads DFF bör det nog inte ske för mycket med tanke på lagens svaga ekonomiska resurser. Det samma gäller Umeå IK som dock redan förlängt med en stor del av sina nyckelspelare.  Vittsjö är lite mer svårbedömt. Vad händer exempelvis med Antonia Göransson som haar haft en säsong som varit mycket upp och ner.

,

4 svar till “Silly Season 2015/16 är igång”

  1. Välgrundat LFC rykte (Östgöta Corren)! Katie Fraine ut – Matilda Haglund in från Lidköping

    • Intressant nyhet. Om det är så så är det ju väldigt kul att man verkligen tror på de båda svenska talangerna.