Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season 2016/17 & 11:a heta på marknaden

Säsongen i slut och övergångar och kontraktsförlängningar kommer att få en väldig fart. En översikt finns nu under fliken Silly Season 2016/17 i menyn och den kommer att byggas på under hela vintern. Återkommer med en liknande sida för Elitettan så småningom.

11a_heta_201611:a spelare på den svenska marknaden som borde vara heta är dessa: Där återfinns ett gäng Umeå-spelare för årets Umeå är nog det mest meriterade lag som någonsin åkt ur Damallsvenskan.

Marknaden för målvakter känns väl inte direkt glödhet då de flesta lag redan har det ganska väl förspännt på den positionen men en spelare är det nog ändå väldigt många allsvenska klubbar som vill lägga vantarna på. Det handlar förstås om U20-landslagets Emma Holmgren (IK Sirius). Hon har tränat med Hammarby i år och en övergång till den allsvenska nykomlingen ligger nog nära till hands men flera klubbar ska vara intresserade.

Sarah Bergman (Mallbackens IF) har tagit nya kliv tioll den här säsongen och har redan aviserat att hon för sin egen utveckling tänker lämna Mallbacken och vill fortsätta i Damallsvenskan. Jag tycker hon kanske varit lagets bästa spelare sett över hela säsongen och gjorde framförallt en lysande vårsäsong. KIF Örebro skulle kunna vara en tänkbar ny adress med tanke på att Marie-Éve Nault ska sluta eller kanske rent av mästarna Linköping som inte har världens bredd i backlinjen. .

Jag vet inte riktigt hur Lisa Lantz (Umeå IK) ser på sin fotbollsframtid men vill hon spela allsvenskt så borde många klubbar vara intresserade. Jag tycker hon var riktigt vass under framförallt vårsäsongen då hon med sin kraftfulla  och uppoffrande spelstil höll Umeå kvar i många matcher. Känns som den typ av ledare som exempelvis K/Göteborg skulle behöva i sin backlinje.

Hanna Glas (Umeå IK) och Hanna Folkesson (Umeå IK) har båda kommit tillbaka bra från sina korsbandsskador och visat allt bättre form. Båda siktar säkerligen fortsatt på landslagsspel och då är nog kanske inte spel i Elitettan så lockande.

Rita Chikwelu (Umeå IK) är en av seriens absolut bästa centrala mittfältare och hon bör rimligtvis få en hel del erbjudanden. Platsar i alla lag i serien och skulle kunna vara en lämplig ersättare för exempelvis Mariann Gajhede i Linköping.

Lina Hurtig (Umeå IK) har fått en ny säsong till stora delar förstörd av skadebekymmer. Här finns dock så mycket potential att klubbarna lär står på kö. Har redan meddelat att hon lämnar UIK och ryktas vara på väg till Linköping.

Tempest-Marie Norlin (Piteå IF) lämnar Piteå, jag fortsatt inte riktigt förtått varför hon inte får nytt kontrakt. Jag tycker hon har varit lagets bästa offensiva spelare även om hon kanske inte öst in mål (totalt fem). Trea i assistligan. Comeback i Hammarby?

Madelen Janogy (Mallbackens IF) hade behövt göra lite fler än sina fem mål i år för att hålla kvar Mallbacken men var också ofta väldigt ensam i  lagets offensiv. Kanske lite ojämn men Janogy fyller 21 denna vecka och är i fortsatt stark utveckling..

30 mål och 14 assist i Elitettan väcker förstås intresse hos allsvenska klubbar och Elitettans skyttedrottning Anna Anvegård (Växjö DFF) kommer säkerligen få en del allsvenska förfrågningar framöver. Växjö siktar ju dock mot Damallsvenskan och kanske väljer Anvegård att fortsätta vara med på den resan.

Jenny Hjohlman (Umeå IK) har haft en jobbigs skadefylld säsong där det inte blev ett enda mål. Hon har dock bara startat sex matcher och det är värt att notera att Umeå bara förlorade en av de sex matcherna. Kapaciteten att göra en hel del mål i Damallsvenskan finns ju dock däör och det är nog övriga klubbar medvetna om.

8var till Silly Season 2016/17 & 11:a heta på marknaden