Silly Season: Slutspurt


Dryga två veckor återstår av vinterns ”Silly Season” och det börjar bli ganska fullt i de damallsvenska trupperna.

Topplagen Kopparbergs/Göteborg FC och LdB FC Malmö har med stor sannolikhet värvat klart och jobbar nu istället för fullt med att få truppen i superslag till kvartsfinalerna i Champions League mot Juvisy respektive Lyon nästa vecka. Regerande mästarna Tyresö FF är på jakt efter ytterligare offensiv spets även om behovet inte känns riktigt så desperat då man har flera spelare av toppklass i truppen som kan spela på positionen. Både norska supertalangen Caroline Hansen och spanska landslagsanfallaren Jennifer Hermoso har provspelat för klubben den senaste tiden. Framförallt Hansen vore mycket kul att se i svenska ligan.

Linköpings FC behöver ett par offensiva nyförvärv för att få ett slagkraftigt anfall nu när Linda Sällström åter har skadat sig. Serbiska supertalangen Jovana Damnjanović blir förhoppningsvis en av dem, för henne skulle  jag gärna se utvecklas vidare i Damallsvenskan. Frågan är om hennes klubb Röda Stjärnan släpper henne innan säsongen är slut då klubben slåss om guldet i ligan som drar igång igen idag efter vinteruppehållet.

Mallbacken har under en längre tid försökt hitta en högklassig anfallare utan att lyckas. Man bör nog se till att få det klart under det här transferfönstret för annars ser det lite magert ut i offensiven. Laget skulle nog egentligen behöva något ytterligare klassnyförvärv utöver det men ekonomin tillåter nog inte. Även den andra nykomlingen, Sunnanå SK, skulle nog må bra av att få in en stark toppforward men har i övrigt fått ihop en stabil trupp. Länsrivalen Umeå IK har nog värvat klart. Även här är det nog en anfallare av hög klass som skulle kunna bli aktuell om man hittar pengar till det.

KIF Örebro hoppas fortfarande på tvillingarna Irena och Lucie Martínková där förhandlingar fortsatt pågår. Att de värvningarna går i hamn kan betyda skillnaden mellan degradering och nytt kontrakt, för lite mer rutin och kvalité behöver man nog få in på mittfältet för att konkurrera i Damallsvenskan.

Kristianstads DFF har fått fina offensiva förstärkningar i år men behöver nog framförallt få in någon defensivt stark mittfältare. Grannklubben Vittsjö GIK klarade årets Silly Season långt bättre än jag förväntat mig. De flesta av de bästa har stannat och ytterligare ett par fina offensiva förstärkningar har anlänt. Söker efter ytterligare en eller två spelare för att fylla truppen, en central mittfältare och en ytterback vore kanske inte helt fel. Både Jitex BK och Piteå IF skulle behöva något ytterligare riktigt starkt namn för att kunna klättra i tabellen. Jitex tycks dock inte ha ekonomi för några större värvningar medans Piteå har haft lite svårt att locka till sig de man vill ha. Piteå har främst varit på jakt efter en yttermittfältare men har också en del skadebekymmer i backlinjen som gör att man kanske kan behöva även defensiv förstärkning.

Alla övergångar

 

,

4 svar till “Silly Season: Slutspurt”

 1. Angående Linköpings FC och klubbens febrila jakt på anfallare. Serbiska Jovana Damnjanovic, som ju provspelade med LFC i februari, står förvisso på önskelistan och är ”öronmärkt” av Martin Sjögren & Co. Det handlar dock om en nära framtid, men tydligen inte denna säsong. Man anser att Jovana ska avsluta sina gymnasiala studier först och samtidigt mogna ytterligare i sin klubb i Serbien. I vilket fall som helst skulle hon inte kunna ersätta Linda Sällström just nu.

  Det finns ingen uppsjö av högklassiga (och prisbilliga) forwards på världsmarknaden, så det är ingen lätt uppgift för Linköping att värva nya spjutspetsar till anfallet, i synnerhet som man dessutom tillämpar en tuff och stram svångremspolitik på budgetsidan. Ska vi gissa att det ändå – i hyfsat bra tid före Damallsvenskans avspark – dyker upp något spännande namn på nyförvärvslistan?

  • Bara att hoppas att ingen annan klubb hinner före att värva henne då. Sådana talanger växer inte på träd direkt så det finns säkerligen fler intresserade klubbar. Men det känns väl rimligt att låta henne avsluta studierna först, men rent kvalitetsmässigt tycker jag dock att hon visade under testspelsperioden att hon håller redan nu.

   Tiden börjar blir lite knapp nu, men vi fårväl se vad de hittar på.

 2. Röda Stjärnan är en icke-existerande klubb på damsidan. Bakom hela klubben ligger massa fiffel i vilket Serbiska förbundet ligger inblandat. Om detta fanns massa info på nätet men det har tyvärr mestadels försvunnit nu. Saken behandlas dock förhoppningsvis av UEFA snarast.
  Det senaste beslutet av Serbiska förbundet (efter att andra klubbar i landet inledde en strejk) var att Röda Stjärnan avdras 9 poäng och att laget inte har en endaste registrerad spelare.

  • Det förändrar onekligen läget en aning om hon nu alltså står helt utan kontrakt.