Silly Season: Vi som saknar kontrakt?


Bloggen har legat i dvala under julhelgen men det är dags att komma igång igen nu. Den mest spännande värvningen de senaste dagarna var mittbacken Alexandra Benediktssons övergång från Limhamn Bunkeflo till Vittsjö GIK. Den lovande 20-åringen har varit given i Limhamn Bunkeflos försvar de senaste säsongerna och har en rad flicklandskamper på meritlistan.

Vittsjö förlängde idag också kontraktet med nyazeeländska mittfältaren Kirsty Yallop men det är fortfarande många starka spelare som ännu inte har skrivit på nya kontrakt i de olika damallsvenska klubbarna. Här kommer en liten överblick över de mest intressanta kontraktslösa spelarna baserat på vad klubbarna har rapporterat om förlängda kontrakt. Vilka som i själva verket har förlängt eller gjort klart med nya klubbar går att läsa på Silly Season-sidan.

AIK har förlängt med stora delar av årets trupp men har ännu inte rapporterat om någon förlängning för ytterbacken/yttermittfältaren Elin Bragnum. Hon har nog gjort sin bästa säsong och var den enda som spelade samtliga minuter i Damallsvenskan för klubben 2014. Sedan tidigare har ju också Emma Lundh aviserat att hon önskar byta klubb, men inte heller där är något klart. Inte heller i år till stor del skadade Helén Holmgren och Jessica Thorin har kontrakt för 2015.

Esklistuna United har också förlängt med i stort sätt samtliga spelare som fått gott om speltid i år. Frågetecknet finns kring Allysha Chapman som dock antagligen kommer med i Kanadas VM-trupp och då inte blir aktuell för spel i Damallsvenskan under våren. Amerikanskan Kimberly DeCesare får antagligen inte nytt kontrakt.

I FC Rosengård har man redan förhandlat färdigt med alla startspelare från årets trupp.

KIF Örebro ligger en bit efter övriga topplag vad gäller kontraktsförlängningar. Man ännu inte förlängt med nyckelspelarna Marina Pettersson Engström, Irena Martínkóva och Lucie Martínkóva. Stephanie Labbé kommer med all sannolikhet med i Kanada landslagstrupp mot VM och kanske även Marie-Éve Nault och då kan de räknas bort under våren. Inte heller Annika Kukkonen och Julia Spetsmark har skrivit på nya kontrakt. Spetsmark fick relativt lite speltid och är säkert aktuell för andra klubbar. Ellen Karlsson, som förra året startade sju matcher och gjorde flera fina insatser, fick i år inte spela en enda minut i Damallsvenskan.

Kopparbergs/Göteborg FC var ovanligt tidigt ute med att förlänga kontrakten med större delen av truppen. Av de som lämnar står Annica Sjölund utan kontrakt men finskan rehabtränar och kommer nog tillbaka i spel först efter sommaren. Oklart också var norskan Cathrine Dyngvold spelar 2015.

I Kristianstads DFF finns frågetecknen runt skadeförföljda Guðný Björk Óðinsdóttir och gravida Sif Atladóttir. Jag misstänker att man gärna vill ha Atladóttir med i truppen igen när det kan bli aktuellt. Av de som lämnat så har Marija Banušić ännu inte presenterats som nyförvärv av någon ny klubb men jag antar att hon inte saknar alternativ.

Linköpings FC har förlängt med alla årets ordinarie spelare bortsett från Maja Krantz, ytterbacken som nästan aldrig gör en dålig match. Om jag inte är helt ute och cyklar så kan det nog ha att göra med att få ihop det med den civila karriären. Portugisiska talangen Jessica Silva hanna aldrig växa in i laget, ny klubb okänd.

Piteå IF har förlängt med stommen från 2014 bortsett från viktiga Faith Ikidi. Inte heller energiska ytterbacken/yttermittfältaren Johanna Andersson har nytt kontrakt ännu. Anfallaren Jennifer Egelryd har ju bestämt sig för att lämna klubben men om någon ny klubb har ännu inte rapporterats. Under hösten lämnade ju också Francisca Ordega.

Umeå IK har tappat ett par tunga pjäser men förlängt med stora delar av sitt talangfulla lag. Riskerar dock också att tappa Hanna Folkesson, som bl.a. uppvaktats av Piteå. Mittbacken Lisa Lantz är heller inte klar för 2015.

I Vittsjö GIK sker det stora förändringar. Toppskytten Jane Ross har ännu inte skrivit på för 2015. Av de som lämnar är det fortfarande oklart var snabba Elin Nilsen spelar 2015.

Nykomlingarna Hammarby och Mallbacken har nog förlängt med de flesta av de som man vill ha med sig upp i Damallsvenskan.


Ytterligare en rad spännande spelare utan kontrakt. Målvakten Carola Söberg och ytterbacken Lisa Klinga lämnar norska Avaldsnes men har ännu inte skrivit på för nya klubbar. Lisa Dahlkvist är aktuell för fortsatt spel i Avaldsnes men flera andra klubbar visar också intresse. Emma Wilhelmsson lämnar Chelsea men ingen ny klubb klar.

Jag hoppas få se flera comebacker under 2015. Ingen av tvillingarna Marie och Kristin Hammarström tycks ha uteslutit en comeback men frågan är om någon klubb (antagligen KIF Örebro) kan hitta en fungerande lösning. Målvakten Sofia Lundgren siktar också på att komma tillbaka 2015.


Även i Elitettan saknar flera toppspelare kontrakt. Carina Holmberg har ännu inte förlängt med Sunnanå och jag skulle gärna se henne i Damallsvenskan igen. En annan mittfältare som gärna får återvända till Damallsvenskan är Ältas Elin Ekblom Bak.

Bollstanäs lovande försvarare Julia Ekholm och främsta målskytt Ida Hedstad kan säkert vara aktuella för Damallsvenskan. Seriens skyttedrottning Mia Jalkerud (Djurgården) har provtränat med norska mästarna LSK. Av spelarna i skytteligatoppen så har inte heller Sirius Caroline Lundberg skrivit på nytt kontrakt ännu.

(Uppd. Caroline Lundberg förlängde idag kontraktet med Sirius. Jag hade även missat att Djurgården på twitter meddelat om förlängning av kontraktet för Mia Jalkerud strax före jul.)


10 svar till “Silly Season: Vi som saknar kontrakt?”

 1. Hoppas verkligen att LFC och Maja K kan finna en lösning så hon kan fortsätta i laget för det är en spelare som gör sån oerhörd nytta framförallt då hon ju som du säger aldrig gör en dålig match. Sen så har jag noterat att lagkaptenen (Rohlin alltså) inte är uppsatt vare sig på spelare under kontrakt eller kontraktsförlängningar på LFC:s hemsida men den är förhoppningsvis inte uppdaterad ordentligt.

  • I höstas tyckte jag Rohlin var ganska tydlig med att hon skulle fortsätta, men saker kan ju förändras.

 2. Maja Krantz står tydligen och väger mellan elitfotbollen eller psykologkarriären. Han kanske vill trappa ner en nivå, till Elitettan, men då måste hon flytta från Östergötland. Ett LFC utan trotjänaren Krantz kommer att kännas lite märkligt tomt på högerkanten, även om en Jessica Samuelsson är en värdig arvtagare.

  Lotta Rohlin har väl nyss fyllt 34, så hon har också en del att tänka på: Satsa ännu en säsong med Linköping? Kanske också jobba mer i familjeföretaget och i LFC:s organisation? Bilda familj? Klockar tickar, som det heter… Om Rohlin ratas av Sundhage, vilket är troligt, då landslagets backlinje håller på att föryngras, avtar också motivationen att satsa. Hennes skadebenägenhet har dessutom visat en tendens på att öka på senare år.

 3. Slutade Karin Lissel med fotbollen efter att kontraktet med Tyresö gick ut efter förra säsongen?

  • Utan att veta helt säkert så tror jag att hon gjorde det för att satsa på det civila livet. Men en comeback kan det ju alltid bli!

 4. Rättelse, slarvfel! Maja Krantz är och förblir en HON. Varken han eller ”hen”, alltså! 🙂

 5. Charlotte Rohlin och Maja Krantz är nu helt klara för säsongen 2015 enligt LFC:s hemsida.