Skottland – Sverige 1-3


Skottland orkade inte rubba Sverige och föll med 1-3 i gruppfinalen i VM-kvalet. Därmed tog Sverige ett stort kliv mot VM.

Skotskorna började annars matchen piggt med mycket energi och det såg stundtals lite rörigt ut i det svenska försvaret. Några direkta farligheter lyckades man dock inte skapa utan Sverige tog istället en tidig ledning när en omarkerad Caroline Seger lugnt och iskallt lyfte in 0-1 (13′) efter en hörna. Den skotska repliken kom dock ganska snabbt när Sverige aningen slarvigt gav dem en straff efter att Hedvig Lindahl bedömdes ha varit utanför straffområdet vid utsparken och Sofia Jakobsson tog bollen med handen i straffområdet på den följande frisparken. Kim Little satte säkert straffen till 1-1 (19′).

Sverige tog ganska snart åter ledningen när en åter omarkerad Caroline Seger passade bak till Hanna Folkesson som från centralt läge lyfte in bollen mot mål där Kosovare Asllani läckert klackade in 1-2 (27′). Ungefär där toig den skotska energin slut och Sverige började dominera stort och hade full kontroll på matchen.

Även i andra halvlek fick Sverige en ganska tidig utdelning när Lotta Schelins inte allkt för märkvärdiga inlägg gav Skottlands målvakt Gemma Fay problem och Kosovare Asllani kunde stöta in 1-3. Därefter kunde Sverige lugnt bevaka ledningen och högerkanten kunde passningssäkra kvartetten Rubensson, Sjögran, Asllani, Diaz lugnt rulla bollen runt trötta skotskor. Ytterligare svenska mål kändes mer troligt en en skotsk reducering. Skottland fick i alla fall åter lite energi i slutet av matchen när man flyttade upp Kim Little och Lisa Evans centralt menså värst farligt blev det aldrig.

Klart bäst i Skottland var Ifeoma Dieke i mittförsvaret som såg till att siffrorna inte blev större. Kim Little blixtrade bara till stundtals och tvingades jobba hårt i defensiven där hon är ganska ofarlig. Inte heller Lisa Evans fick särskilt mycket uträttat. Hon började på vänsterkanten men kom ingenstans mot Elin Rubensson, flyttade över till höger men där hade Sara Thunebro bra understöd av Emma Berglund. Farligt i offensiven blev det egentligen bara efter svenskt slarv som när Lotta Schelin passade tillbaka bollen rakt i gapet på Jane Ross.

Några ord om spelarnas insatser där det inte finns så mycket att klaga på vid en seger i en så pass viktig match. Alla stod för bra insatser men tvåmålskytten Kosovare Asllani, speldirigenten Caroline Seger och ursäkra Nilla Fischer lyste lite extra.

Hedvig Lindahl – Bortsett utsparken som ledde till kvitteringen (möjligtvis feldömt) så såg hon oerhört lugn, trygg och säker ut i alla ingripanden. Mycket bra match.

Sara Thunebro – Följde med upp i offensiven gång på gång och var nästan alltid spelbar. Passningsspelet såg bättre utän på senare tid opch hon skötte även det defensiva arbetet och gör en bra match.

Emma Berglund – Att ha hennes snabbhet i mittförsvaret är helt klart ett plus, och hon täckte upp mycket bra bakom Sara Thunebro. Hon ställde dock till det några gånger med riktigt svagt passningsspel. Godkänd comeback.

Nilla Fischer – Som vanligt hur säker som helst i defensiven. Mycket bra match igen.

Elin Rubensson – Raderade ut Lisa Evans i första halvlek och fick ute mer av det offensiva spelet i andra halvlek. Kunde kanske ta för sig ännu mer i offeniven men ändå en bra match.

Caroline Seger – Styrde och ställde på mittfältet och visar fortsatt utmärkt form. Utsedd till matchens lirare.

Hanna Folkesson – Jobbade hårt både defensivt och offensivt och känns väldigt trygg i sin roll numera. Ska jag önska något så vore det att om möjligt försöka jobba upp snabbheten lite mer. Ändå en riktigt bra match lite i skymundan.

Kosovare Asllani – Två mål av assistdrottningen som flyttades bakåt i banan är förstås riktigt bra. Alltid trygg med bollen och hade bra samspel med alla runt omkring sig. Det snygga stolpskottet förtjänade ett bättre öde.

Sofia Jakobsson – Ska ha stort plus för att hon alltid försöker utmana och ta sig förbi på sin kant för det är inte så många i laget som vågar det. Nu lyckades det inte så många gånger och hon byttes ut i halvtid. Orsakade straffen med en reflex-hands.

Therese Sjögran – Väldigt rörlig i offensiven och slår en hel del smarta passningar. Slarvade dock vid ett par fina inläggslägen. Önskar också att hon någon gång ibland även bara dunkar till bollen mot mål, särskilt när hon spelar anfallare.

Lotta Schelin – Jobbar som alltid hårt men passningarna kom sällan fram när hon hade bra lägen i djupled. Borde ha gjort ett mål i slutet i matchen och hade även ett skott i stolpens insida.

Malin Diaz – Kom in i halvtid och visade åter upp sin fina teknik som inte var långt ifrån att leda till en och annan assist. Piggt inhopp och hon passar kanske som allra bäst som sådan på den här nivån. De trötta skotskorna hängde inte med i Diaz kvicka vändningar.


2 svar till “Skottland – Sverige 1-3”

  1. Nu var inte Skottland så bra , men roligt att Sverige spelade en bra fotboll, 🙂

  2. Såg större delen av matchen och tycker så gott som hela laget stod för en bra insats. Den enda spelaren jag inte förstår varför Pia o Co gång på gång ger förtroendet från start är Sofia Jakobsson som förvisso jobbar hårt men samtidigt är totalt ofarlig offensivt och på sin höjd fixar fram hörnor vilket samtliga alternativ också skulle klara av.

    Hennes hands (vilken var dålig då man helst ska ha händerna bakom ryggen när man står i muren) samt det faktum att en mer petig domare hade kunnat visa ut henne gör att hon inte riktigt klarar godkänt enligt mig.

    Lindahls bjudning på frisparken (vilket var solklar och inget att diskutera) var visserligen klantig men nu kanske hon lärt sig att hålla koll på var straffområdet slutar och i övrigt var hon säker i sina ingripanden.

    Mest glädjande var helt klart Kosovare Asllani som var lysande i den offensiva mittfältsroll (eller släpande forwardsroll) jag helst vill se henne i då hon inte har fysik/styrka nog för att passa som toppforward.