Svenska landslaget 2023, tips #2


landslaget2023För snart tre år sedan, under våren 2013, försökte jag se in i framtiden i inlägget Svenska landslaget 2023 och tippade hur landslaget skulle se ut  i VM 2023. Det såg  då ut som på första bilden. För att det inte helt ska falla i glömska så kommer jag återkomma till det då och då och se hur det går för de aktuella spelarna och revidera mitt tips en aning.

Mycket hinner hända på bara några år och jag kommer säkert inte vara riktigt nära sanningen förrän på 2020-talet. Så sent som för ett år sedan så såg jag exempelvis verkligen inte framför mig att Olivia Schough och Pauline Hammarlund skulle vara Sveriges hetaste anfallare under 2015. Ska jag vara helt ärlig så såg jag inte ens egentligen en framtid i A-landslaget för dem. Det är i sådana lägen det är skönt att ha fel och förhoppningsvis kommer många fler spelare göra sådana resor framöver.

Det finns väldigt många spännande talanger i Sverige just nu och jag väljer att byta ut hela sex spelare redan nu. Tre av dem får, åtminstone tillfäligt, lämna startelvan efter lite tyngre säsonger. Fortsatt stora talanger med alla möjligheter att nå landslaget så smånignom. Det gäller Ellen Gibson (-96) som inte varit lika given i flicklandslagen de senaste åren och som den senaste tiden varit på college i USA (tror jag) men som förhoppningsvis kommer kanske hem vassare än någonsin.

Nelllie Ohlsson (-96, Växjö DFF) har haft skadeproblem men är på gång på allvar igen men är kanske inte så aktuell som just vänsterback längre utan har oftast spelat på offensivare positioner. Julia Wahlberg (-95, Kopparbergs/Göteborg FC) har fått väldigt begränsat med speltid under året men jag tycker fortsatt hon har landslagspotential för defensivt mittfält eller i backlinjen och förhoppningsvis ger kommande klubbyte henne ett nytt lyft.

Tre som redan testat på landslagsspel får också lämna av konkurrensskäl men är inte på något sätt ute ur diskussionen. Antonia Göransson (-90, Vittsjö/Seattle) är redan nu bara på gränsen till landslaget  men hennes högstanivå känner vi till, frågan är hur hennes situation ser ut som 33-åring år 2023. Elin Rubensson (-94, Kopparbergs/Göteborg FC) har egentligen inte förtjänat att få lämna startelvan efter en bra säsong och efter att ha blivit given i landslagstrupperna. Hon har goda möjligheter att vara landslagsspelare även 2023 som ytterback eller yttermittfältare som rutinerad 30-åring. En spelare som jag fortsatt tror mycket på är Marija Banušić (-95, Chelsea/Eskilstuna United) men hon har fått nöta bänk i år. Intressant att se vad hennes klubbte kommer innebära.

2023_tips2015Influerad av årets insatser så kommer årets tips för landslaget 2023 istället se ut så här:

Våren 2013 hade jag bara sett Zećira Mušović (-96, FC Rosengård)  i en enda träningsmatch men kände mig tämligen övertygad om att det var en framtida A-landslagsspelare. Sedan 2013 har hon gott från lovande F17-landslagsspelare till att bli aktuell för A-landslaget. Det gör att jag fortfarande ser henne det hetaste målvaktsnamnet för framtiden trots en lite tyngre höst.  Det är dock glädjande att kunna konstatera att konkurrensen på målvaktssidan ser ut att kunna vara bra under många år fram över.

F19-landslagets andra målvakter, Emma Holmgren (-97, Sirius) och Mathilda Haglund (-96, Linköping) är andra talanger som kanske konkurrerar även då. De två målvakter som kanske imponerat mest sett över hela säsongen är Jennifer Falk och Hilda Carlén och de har med rätta blivit blivit landslagsaktuella. De är 30 respektive 32 år 2023 och kan absolut spela sin bästa fotboll då.

Amanda Ilestedt (-93, FC Rosengård) fick göra sitt första VM i år och kan mycket väl komma att göra ytterligare minst två VM. 2023 blir hon den rutinerade mittbacken med sina 30 år. Ny mittbackspartner blir Nathalie Björn (-97, AIK) som redan i år som 18-åring visat god damallsvensk klass på samtliga positioner i backlinjen. Jag ser ingen anledning till att hon inte ska bli en A-landslagsspelare. Tekniskt skicklig mittback som skulle kompletter Ilkestedt alldeles utmärkt. Ska förhoppningsvis vara i sitt livs form som 26-åring år 2023.

Lite svårare att se vilka konkurrenterna på mittbackspositionen kommer att vara men Magdalena Ericsson (-93, Linköpings FC) ligger förstås bra till om hon inte är lagets vänsterback.  Konkurrensen har aldrig varit särskilt stark vänsterbackspositionen och är det inte heller i dagsläget. Jag vill ju gärna ha en vänsterfotad spelare och satsar på att det är F19-landslagets Lotta Ökvist (-97, Piteå IF/Umeå IK) som tagit klivet till vass A-landslagsspelare som 26-åring år 2023.

På andra kanten slog Hanna Glas (-93, Umeå IK) igenom rejält i Damallsvenskan i år så jag ser ingen anledning i att peta henne trots att hon åkte på en ny korsbandsskada precis när hon blev landslagsaktuell. Här finns dock många konkurrenter, bl.a. hennes klubbkompisar Jasmin Nejati (-94) och Selina Henriksson (-98) och F19-landslagets Ronja Aronsson (-97, Piteå). Goda möjligheter också för då  30-åriga Elin Rubensson eller 31-åriga Jessica Samuelsson (-92, Llinköpings FC) att vara kvar som högerback.

Michelle de Jongh (-97, KIF Örebro) har tagit sig igenom sina tuffa knäskador och blommat ut ordentligt i år. Får hon hålla sig skadefri ser jag ingen anledning till att hon inte kommer vara en nyckelspelare i landslaget 2023 som 26-åring. Härlig teknik och bra arbetskapacitet. Jag har länge önskat få se Lina Hurtig (-95 Umeå IK) på det centrala mittfältet men det har inte blivit mycket spel där. Men som rutinerad 28-åring har hon kanske flyttats ner där, eller kanske har hon blivit en fullfjädrad power-forward.

Jag väljer en diamant-formation denna gång eftersom det finns en rad spännande centrala mittfältare födda under andra halvan av 90-talet som jag tror mycket på, bl.a. Filippa Angeldahl (-96, AIK), Olivia Welin (-96, Kristianstads DFF/LB07), Ellen Löfqvist (-97, Sundsvalls DFF/Piteå IF), Johanna Rytting Kaneryd (-97, Älta), Nellie Lilja (-99, LB07) och Sarah Mellouk (-98, Umeå IK).

Jag väljer lite mer rutinerade  Alice Nilsson (-94, Kristianstads DFF) som defensivt nav. Hon kom till sin rätt på den positionen i år och kan forhoppningsvis fortsätta utvecklas där.  En som sticker ut bland de yngre offensiva spelarna är Loreta Kullashi (-99, AIK) som tog för sig ordentligt i Damallsvenskan under hösten och öser in mål i F17-landslaget. Väldigt bra spelsinne och skulle säkert passa bra i en typ av #10-roll.

Stina Blackstenius (-96, Linköpings FC) känns redan nu rutinerad efter ett par säsonger i Damallsvenskan men hon ska förhoppningsvis spela på sin allra högsta nivå som 27-åring år 2023. Succé under F19-EM och landslagsaktuell under hösten. Det skulle förvåna mig om hon inte spelar i VM 2023. Tuffare då att vet vilka som kommer komplettera henne men jag väljer årets stjärnskott Pauline Hammarlund (-94, Piteå IF/Kopperbergs/Göteborg FC). Jag väljer att tro att årets succé inte var någon tillfällighet och hennes väldigt smarta offensiva löpningar tyder ju på att det inte var det. De är för övrigt redan nu ett anfallspar som skulle kunna vara intressant att se tillsammans.

Spelare som Fridolina Rolfö (-93, Linköpings FC), Mimmi Larsson (-94, Mallbacken/Eskilstuna United) och Mimmi Löfwenius (-94, LSK Kvinner) kommer alla vara runt 30-strecket och är förhoppningsvis fortsatt landslagsaktuella. Tove Almqvist (-96, Linköpings FC) imponerade i F19- EM i somras och Julia Zigiotti-Olme (-97, AIK) var AIKs bästa offensiva spelare i år och de båda är bara två av många tonårstalanger som kan bli aktuella i offensiven 2023.


9 svar till “Svenska landslaget 2023, tips #2”

 1. Ett spännande lag men jag gör några ” byten”.
  Musovic har bara vara bra någon månad och har för låg lägstanivå (ännu?) Målvakter blir bättre med åren så Falk/ Hilda C är mina favoriter.
  Tror det beror få vem som får/tar chansen efter Hedvig L och jag tror det blir Falk.
  Backlinjen känns svårast att förutspå. Tror Ilestedt blir navet att bygga kring. Nathalie B har talang men måste utvecklas (träna bättre??) under Viktor E. Hon får dock min röst. Ytterbackar finns många bra/lovande men det är svårt att säga vilka som tar sista steget. Lotta Ö och Hanna G måste hålla sig hela och jag är inte säker på att de utvecklas i UIK? Elin Landström provar i Gbg och får hon Stefan R’s gunst kan det bli något bra. Ronja A har stor potential framför allt offensivt. Måste bestämma mig så det får bli. Lina H, Amanda I, Nathalie B och Ronja A.
  Defensiv mittfältare tror lag blir Ellen Löfqvist, Michell de J har sett riktigt bra ut – hoppas bara att hon slipper fler skador. Loreta K har jag sett för lite men det verkar finnas stor potential, litar på dig där. Eftersom jag flyttat ner Hanna G letar jag upp en spännande vänsterfot i Elin Bragnum – hon får bli min Dark Horse. Alltså Brangnum, Löfqvist, De Jong och Kullashi.
  Blackstenius känns given, Pauline H måste visa att det inte bara var en flytsäsong, men som du säger hennes löpningar är vassa så jag tror på henne.

  • Angående Loreta Kullashi så har inte heller jag sett jättemycket av henne så det är en liten chansning och mycket hinner förstås hända från den åldern.

 2. Tror och hoppas Magdalena Ericsson får chansen på allvar i Landslaget oavsett om det blir som vänsterback eller mittback. För mig är hon en potentiell pelare att bygga försvaret kring med sitt driv och kompromisslösa attityd (jag kan ju säga att jag aldrig skulle byta henne mot Ilestedt till ’mitt’ LFC då hon helt enkelt känns som en mer komplett spelare i o m att hon även är ett hot offensivt med sitt fina huvudspel och tillslag vid frisparkar och hörnor).

  Annars känns det väldigt svårt även om jag är rätt säker på att Blackstenius och Almqvist båda kommer vara nyckelspelare OM de inte råkar ut för skador eller d y l. Almqvist är redan nu en väldigt bra spelare med fin teknik och bollbehandling och kan hon bara bygga på sig lite mer muskler och bli tuffare i närkampsspelet så har hon alla chanser att lyckas. Vad gäller Blackstenius så är hon ju redan nästintill komplett och behöver ’bara’ bli bättre i bollmottagningarna och mer effektiv i avsluten för i övrigt är hon bättre än de flesta alternativ vi har idag. Den mest givna för mig, återigen med förbehållet att skador kan ställa till det, blir ändå Michelle de Jongh som är väldigt bra och redan nu gott kunde få chansen att testa på hetluften. Jag tror inte hon skulle göra bort sig.

 3. Hej, synnerligen trevligt med dina kommande landslag. Tyvärr är ju debatten om damfotboll nästan lika med noll.
  LFC-Martin skriver ibland och vill förstås ha med halva laget…
  Måste dock hålla med honom om Magda E. Hon är förstås given som vb, men Sundhage fortsätter med en felvänd Rubensson eller Samuelsson. När de får tid på sig, mot usla lag, funkar det okay men mot bra lag med hög press klarar de helt enkelt inte av sina positioner. Tekniken är inte tillräckligt bra och det blir bara fel.
  Med en klar vänsterfot som Magda har så fixar hon det lätt – alltid rättvänd.
  Det finns så många detaljer i Sveriges spel som inte funkar när Sundhage flyttar runt spelare som gör laget osäkert.
  Säger det igen…det måste finnas en anledning till varför Rubensson aldrig (nästan) spelar back. Eidevall, Tilly och Rehn måste ju ha sett något som inte Sundhage har…?
  Nu ska Schough helt plötsligt spela på mittfältet. Precis när Viktor E har gett henne alla verktyg som finns för att utvecklas som djupledslöpande forward och som gett henne stort självförtroende.
  Och hur blir det med 4-3-3? En intressant uppställning men det skiftas spelare hela tiden på positionerna.
  Tyvärr, upprepar TYVÄRR, tror jag Sverige kommer att missa OS. Det finns så många bra svenska spelare men som inte får chansen att spela ihop sig i ett svenskt hårt arbetande landslag som har getts självförtroende.
  Till sist: Varför är varje tjej så innerligt glad över att ”bara komma med i landslaget”. Varför ställer man inte krav på hur man behandlas av FK?
  När brister Sundhages fuskbygge?

  • Verkligen tråkigt att intresset och debatten kring damfotbollen aldrig kan ta fart ordentligt bland folket i stort, men det verkar vi få leva med

   Lyckligtvis verkar det ju som att Magdalena Ericsson är på väg iatt bli förstavalet som vänsterback nu, men visst borfde hon ha fått fler chanser mycket tidigare.

   Jag antar att Schough nu kan hamna på offensivt mittfält eftersom Hurtig är skadad, Folkesson är skadad och Asllani inte spelar överhuvudtaget. När dessutom Petra Larsson slutat så kan man inte lika naturligt flytta upp exempelvis Seger eftersom man ju inte heller de senaste åren spelat in några andra centrala mittfältare. Personligen vill jag redan nu se Michelle de Jongh på positionen.

 4. Kära Svenneberka!! Om du nu kritiserar Sundhage så mkt tycker jag du kommer med ett nytt förslag av trupp och elva här!! Larsson, som spelade senast har slutat och Hurtig och Diaz är skadade. Tre spelare som gjort det bra, så hon har inte haft det bästa utgångsläget. Håller med om Rubensson och Ericsson. Oförklarligt att sätta Rubensson som vänsterback om inte Magda är skadad. Hoppas inte Schough blir mittfältare, utan De Jongh. Hon har visat hög klass i både DA och CL. Min elva skulle i dagsläget (!!) vara:
  Lindahl
  Samuelsson,Sembrandt, Fischer, Ericsson
  Seger, De Jongh, Dalhlkvist
  Jakobsson, Asllani, Schelin
  *men både Rubensson, Ilestedt, Schough och Blackstenuis känns som utmärkta alternativ!! Elvan är uttagen efter vad jag tror kommer funka och inte dagsform. Jag vill även säga att Glas och Folkesson kommer absolut vara aspiranter till att starta. Glas är en personlig favorit!!

 5. Unga spelare som skulle tänkas:
  Blackstenius, Larsson, De Jongh, Glas, Hammarlund och Falk