Svenska landslaget 2023


Ok, här kommer en liten framtidsspekulation och en titt på några av de många talanger som finns i svensk fotboll. Kanske ser ett svenskt landslag ut så här om tio år. Jag får se till att blogga i  tio år till så att jag kan följa upp det här inlägget! Det är nog inte många spelare i dagens landslagstrupp som fortsatt kommer finnas med i landslaget om tio år. Men 90-talisterna (Jakobsson, Göransson, Samuelsson) håller säkerligen fortfarande på och förhoppningsvis även de som är födda senare delen av 80-talet (t.ex. Asllani, Berglund, Levenstad, Konradsson).

landslaget2023På målvaktssidan finns det ganska många intressanta unga namn med stor utvecklingspotential. F17-landslagets Zecira Musovic (LdB) tycker jag i dagsläget känns som det allra mest spännande namnet. Välväxt och mogen redan nu trots att hon inte fyllt 17 ännu. Om tio år kan även Susanne Nilsson (Sunnanå) ha utvecklats till en landslagsmålvakt av högsta klass. Redan nu är hon är väldigt duktig linjemålvakt, men har en del att jobba på med spelet ute i straffområdet. Så ofta lovordade Jessica Höglander har även hon säkert tagit stora kliv och kanske växt ut till förstemålvakt i världslaget (?) Tyresö FF.

I backlinjen är redan nu 20-åriga Amanda Ilestedt (LdB) nära landslaget och om tio år finns det väl goda chanser att hon är given i laget om hon fortsätter utvecklas. Ellen Gibson debuterade i damallsvenskan redan för två år sedan och är en nu en viktig kugge i både Hammarby och F17-landslaget. Ett riktigt framtidsnamn. Linköpingsspelarna Magdalena Ericsson och Jenny Nordin är två andra som tagit stora kliv de senaste åren. På ytterbackspositionerna, där det idag kanske inte har varit mördande konkurrens, finns flera spännande spelare. På vänstersidan sticker 96:orna Nellie Ohlsson (Öster) och Sissel Strömberg Bratås (Hovås Billdal) ut lite extra. Ohlsson är offensivt lagd  Strömberg Bratås, med Charlotte Rohlin som förebild, är snabb och vänsterfotad och bra som både vänsterback och mittback. Sunnanås nyförvärv Hanna Glas är en annan spelare som är duktig både som mittback och ytterback. Hon åkte på en skada i år men hon kommer säkerligen tillbaka ännu starkare.  Alice Nilsson (Kristianstad) är en spelare som jag hoppas blir ordinarie i klubblaget i år så hon får möjlighet att utvecklas ordentligt. Har sett pigg ut som högerback på försäsongen. Jessica Samuelsson (Linköping) och Catrine Johansson (K/Göteborg) har passerat 30-strecket om tio år men borde fortsatt också i allra högsta grad vara med i landslagssnacket.

På det centrala mittfältet är det möjligtvis aningen tunnare. Vi har inte sett så många yngre spelare konkurrera om landslagsplatser där de senaste åren. Lina Hurtig (Umeå) och Julia Wahlberg (Jitex) var ett mycket starkt mittfältspar i F17-landslaget och kommer nog även bli det nu i F19-landslaget där båda har ytterligare ett år kvar efter detta år. Lina Hurtig har redan nu hunnit testa på läger med A-landslaget och Julia Wahlberg har potential att även hon nå dit. Hurtig har ju mycket fina offensiva kvalitéer medans jag tycker Wahlberg imponerar mest i det defensiva arbetet. Fanny Andersson (Sirius) och Petra Andersson (AIK) är andra lovande innermittfältare som kanske har en framtid i A-landslaget. Tekniska Malin Diaz (Tyresö) har redan testat på A-landslagsläger men behöver nog bli lite snabbare och starkare för att växa in ordentligt i landslaget.

I offensiven finns det en hel drös intressanta namn som har potential att utvecklas till något riktigt stort. Antonia Göransson (Potsdam) blir bättre och bättre år för år och det finns väl ingen anledning att tro att hon inte skulle hålla högsta landslagsnivå även om tio år då hon fyller 33 år. Det samma gäller säkerligen Sofia Jakobsson (Chelsea) och kanske även ett år äldre Kosovare Asllani (PSG).  Marija Banušić är ytterligare en talang modell större. Kraftfull anfallare med grymt skott. En spelare som kan gå hur långt som helst och hon kommer säkerligen ta stora kliv i Kristianstad redan i år. Landslaget har saknat en riktigt het målskytt de senaste åren. En som har potential att utvecklas till en sådan är F17-landslagets Stina Blackstenius (Linköping). Elin Rubensson (LdB), Mimmi Löfwenius (Jitex), Linda Hallin (KIF Örebro), Mimmi Larsson (Mallbacken), Nellie Karlsson (Öster), Fridolina Rolfö (Jitex) är några andra unga och mycket lovande offensiva spelare som redan är mycket viktiga för sina klubblag.

Det finns förstås ytterligare en rad lovande talanger som har landslagspotential och jag hoppas på stor konkurrens om landslagsplatserna i framtiden. Ännu fler spelare som idag är 10-15 år vill säkert också ha något att säga till om om tio år så det ser ändå ganska lovande ut för framtiden tycker jag nog.

 


Ett svar till “Svenska landslaget 2023”

  1. Hej, det här inlägget gillar jag starkt! Det är alltid roligt att spekulera och ”ta fram spåkulan”.