Sverige-Norge 2-1


0-1 Ada Stolsmo Hegerberg (’4), 1-1 Lotta Schelin (’20), 2-1 Marie Hammarström (’34) – Publik: 4 792.

Sverige har en bit kvar till EM-formen känns det som men lyckades ändå besegra mardrömsmotståndaren Norge med 2-1 i Linköping idag. Formfrågetecken finns det för en hel del spelare i den svenska truppen och överlag tycker jag nog nästan att Norge kan vara mer nöjda med dagens match än Sverige.

Norge rivstartade matchen fulla av energi och med hög press som stressade Sverie rejält. Norge fick också tidigt utdelning för det när Ada Hegerberg skickade in 0-1 redan efter några minuters spel. Slarv av Jessica Samuelsson och Caroline Seger och en Kristin Hammarström som kanske inte riktigt var på tårna bäddade för målet. Det positiva i första halvlek för svensk del var främst samarbetet mellan Kosovare Asllani och Lotta Schelin som ledde till kvitteringen till 1-1 efter 20 minuter. Därefter tog Sverige bättre tag i spelet och kunde även göra 2-1 som Marie Hammarström placerade in efter dryga halvtimmen.

Andra halvlek var en lite sömnigare historia. Norskorna orkade inte upprätthålla sin höga press men Sverige förmådde inte heller att utnyttja ett allt större spelövertag. Lite dålig rörelse i det svenska spelet och jag tycker fortfarande Sverige är för dåliga på att fylla på med folk in i straffområdet. Man hade dock ändå god kontroll på Norge som inte skapade några direkt farliga chanser i andra halvlek. Rent fysiskt så känns Sverige fortfarande numet större än Norge.

Norge har haft en hel del skadebekymmer och gjorde det ändå bra med något av en reservbacklinje, ett mittfält som inte är i full form ännu och tre 90-talister i anfallet. Man har ett hypervasst tremanna-mittfält när både Ingvild Stensland och Solveig Gulbrandsen är 100% tillsammans med Maren Mjelde. Kan också någon av de mer rutinerade anfallarna som Isabell Herlovsen, Elise Thorsnes eller Lene Mykjåland komma tillbaka i praktslag lagom till EM och komplettera de unga så har man också ett sylvasst anfall. När ordinarie mittbackarna är tillbaka i full form kommer också försvaret snäppas upp en hel del.

Alltid skönt med seger mot Norge men spelet värmde inte värst mycket. Horribelt  dessutom att man ska behöva försöka spela ihop laget på en genomusel plan. Jag tycker Kosovare Asllani var bäst i Sverige idag. Lotta Schelin hotar också ständigt och jag tycker även att Caroline Seger gjorde det mesta bra efter fadäsen vid målet. Backlinjen kändes inte särskilt säker vid den norska pressen i matchinledningen och jag tycker nästan Nilla Fischer plötsligt känns som den tryggaste defensiva pjäsen. Några spelarkommentarer:

Kristin Hammarström – Gjorde kanske inte något stensäkert intryck men inte heller några stora misstag.
Sofia Lundgren – Kom in med 20 minuter kvar men behövde knappt röra bollen.

Jessica Samuelsson – Fick slita hårt med supertalangen Caroline Graham Hansen, matchens lirare i första halvlek, och fick bita i gräset ett par gånger. Några felbeslut, men annars en helt godkänd insats.Tog en hel del bra offensiva initiativ.
Nilla Fischer – Kändes som sagt säkrast i defensiven av försvararna. Visade dock inte upp sina fina uppspel i samma utsträckning som i klubblaget. 
Charlotte Rohlin – Har en ganska lång bit till toppformen tyvärr. Inte alls den resoluta och självsäkra Rohlin man vill se. Men det var ju också första landskampen från start på länge och hon har lyckligtvis några matcher kvar att vässa formen.
Sara Thunebro – Ganska bra i offensiven, kanske aningen osäkrare i defensiven än man vill se.

Caroline Seger – Som sagt, sjabbel vid målet, men annars säkrast av svenskorna i passningsspelet. Lite bättre avslut kan man dock önska. Jag tycker hon fortsatt visar bra form.
Marie Hammarström – Lite slarvigt passningsspel igen men Hammarström är pålitlig vad gäller mål/assist.
Antonia Göransson – Har inte visat storform i klubblaget i säsongsavslutningen och var inte riktigt het idag heller. Vill fråmåt men det stämmer inte fullt ut just nu.
Emmelie Konradsson – Lyckades inte med mycket idag och blev utbytt halvtid. Har ju precis kommit tillbaka från en liten skada också.

Kosovare Asllani – Åter Sveriges bästa spelare. Väldigt trygg med bollen. Samspelet med Lotta Schelin börjar se bra ut.
Lotta Schelin – Hotade som vanligt i djupled och jobbar hårt. Saknade det lilla extra i de avgörande lägena men gjorde ändå en bra match. Viktigt att hon fick göra mål.

Josefine Öqvist – Kom in med energi i halvtid. Visar vilja och snabbheten finns där, men passningsspelet var inte på topp. 
Olivia Schough – Gjorde även hon ett piggt inhopp och hade dessutom bra precision i sina bollar.
Sofia Jakobsson – Hann inte heller den här gången visa så mycket av sitt spel under lilla tid hon fick.
Lisa Dahlkvist – Kom in och kämpade som vanligt hårt som bollvinnare på mittfältet. Fick dock inte ut mycket i offensiven.


3 svar till “Sverige-Norge 2-1”

 1. Några noteringar:
  * Sveriges backlinje gjorde ett bra jobb med tanke på alla bolltapp vårat innermittfält stod för och särskilt Jessica Samuelsson gjorde ett stort jobb mot vindsnabba kommande världsspelaren Caroline Graham Hansen, där har Norge en talang som nog är den näst största i norden efter Pernille Harder. När Öqvist kom in i halvtid och hjälpte till i försvarsarbetet på ett bättre sätt än Konradsson gjort så tvingades Norge byta sida att anfalla på.
  * Jag tyckte Rohlin såg rätt säker ut i spelet faktiskt, det var ju hon som stoppade i princip alla norska anfall på högerkanten då Sara Thunebro tyvärr inte hade sin bästa dag defensivt. Dessutom slog hon knappt bort några passningar vilket hon gjort i tidigare matcher i LFC.
  * Jag kommer fortsätta hålla Lundgren som det bättre alternativet framför Hammarström. Spelmässigt är de rätt jämbördiga där Hammarström är lite bättre i luften och Lundgren är något bättre med fötterna men om Sundhage väljer att köra med den backlinje vi använde mot Norge där 3 av 4 backar spelar i LFC så känns det ’logiskt’ att använda en målvakt de litar på i alla lägen och där kommunikationen fungerar.
  * Det stora problemet i denna match var passningsspelet från mittfält till anfall och de allt för frekventa bolltappen från samma lagdel. Visst var planen usel men går vi till final i EM så väntar Friends Arena som efter vad jag förstått har en ännu sämre matta. Dessutom har jag sett LFC producera ett periodvis riktigt bra passningsspel på samma plan som man hittills bara sporadiskt har fått träna på.
  * Pinsamt dåligt av arrangörerna med det biljettkaos som rådde utanför arenan då över 1100 åskådare ville köpa biljett på plats, bra ändå att problemen dök upp nu istället för vid en av EM-matcherna. Kul med en efter vad jag förstått riktigt bra publiksiffra med träningslandskampsmått.

  • Jag kanske har orimligt höga krav på Rohlin, men jag tycker hon blev bortgjord lite för lätt vid ett par tillfällen. Utifrån sina förutsättningar en godkänd insats absolut men en bit kvar till den försvarsgeneral hon måste vara i EM.

   Vi får verkligen hoppas att planen på Friends Arena inte ser ut så här i EM-finalen, det vore fruktansvärt pinsamt.

 2. Martin, ”risken” är uppenbarligen liten för att 5 000 personer ska masa sig till Linköping Arena mitt i högsommaren för att titta på Spanien eller Ryssland. I synnerhet när inte Sverige är motståndaren. Linköpingsborna är inte kända för att gå man ur huse för att se bra fotboll eller sport i allmänhet. Det oväntade biljettkaoset berodde mest på att ca hälften av gårdagens publik bestämt sig för att se matchen Sverige-Norge i sista minuten och chansade på glesa köer denna historiska dag. Nå, det är en viss skillnad mellan att spontant bevista en landskamp och en match i exempelvis Elitettan. Bästa valet man kan göra är att boka eller köpa sin biljett i förväg!