Sverige – Schweiz 1-3


Sverige fortsätter att vara hopplöst ojämnt och föll idag med klara 1-3 mot Schweiz när man stod för ett riktigt bottennapp. Se målen i klippet:

Schweiz pressade och stressade Sveriges spel sönder och samman och något svenskt passningsspel av värde finns inte att nämna. Att vi sedan, med en så offensivt lagd startelva knappt lyckas skapa några målchanser mot Schweiz är rejält oroande. Att vi släpper in tre mål mot dem känns ännu värre.

Ingen av Sveriges stjärnor glänste direkt mer en vid något enstaka tillfälle men framför allt var det lagsamarbetet som totalt falerade. Kollektiv kollaps och Caroline Seger var rejält förbannad efteråt.

Jag kan kanske sträcka mig till att ge Hanna Folkesson godkänt. Folkesson är den som jag har lägst förväntningar på i den här startelvan och hon kämpar åtminstone matchen igenom.

Kosovare Asllani glimtade till med en soloprestation i slutet av första halvlek, i övrigt osynlig. Lotta Schelin gjorde ett vackert reduceringsmål, men i övrigt ganska blek. Sofia Jakobsson sprang som vanligt mycket men hittade inte rätt med något inspel/inlägg denna dag. Therese Sjögran syntes knappt och byttes ut tidigt i andra mot Linda Sembrant som tappade boll vid sista målet..

Caroline Seger var totalt avskärmad stora delar av matchen av fin Schweizisk taktik tills hon flyttades högre upp i planen (där hon hör hemma). Elin Rubensson gjorde åter en markeringsmiss i försvarsspelet men var nog ändå bäst i försvaret och hade ett hyfsat passningsspel.

Nilla Fischer och Lina Nilsson kan klart bättre. Charlotte Rohlin spelade sig nog rent av ut ur VM-startelvan igen med en svag insats som innehöll farliga uppspel och svagt duelsspel. Blir nog Emma Berglund igen mot Danmark. Kanske är det rent av Amanda Ilestedt man ska satsa på. Jag tyckte Hedvig Lindahl kändes het i Algarve idag kändes hon mer instabil och spred dessutom utsparkarna hej vilt.

Det schweiziska lagets akilleshäl i skadade Gaëlle Thalmanns frånvaro är målvaktspositionen men Stenia Michel testades egentligen inte alls av Sverige botsett vid målet. Thalmann skadade korsbandet i noovember och går en kamp mot klockan för att komma till VM.

Matchens 11 främsta
1. Vanessa Bernauer (Schweiz) – Fortsätter ha en väldigt imponerande säsong och var matchens dominant. Dominerade så väl offensivt som defensivt på mittfältet.
2-11. Övriga schweiziskor med Ramona Bachmann som skicklig uppspelspunkt som kan hålla i bollen, Martina Mosers fina frisparkar, hela backlinjens stabila jobb m.fl, m.fl.

4231Till sist har jag aldrig känt starkare för att skrota 4-1-3-2 systemet som jag tycker fungerar alldeles för sällan för det här laget. Antingen genom att ta in kanterna och centrera laget i någon slags diamant på mittfältet,  jag föreslog i inlägget ”Dags att maxa laget” så att spelarna åtminstone kan få till något slags samarbete och stänga till de tråkiga ytor och problem som konstant uppstår framför backlinjen i matcherna numera.

Eller för att göra så små förändringar som möjligt när VM nu är så nära bara göra om det till 4-2-3-1 för att få bättre defensiv stabilitet så som på bilden.


7 svar till “Sverige – Schweiz 1-3”

 1. Inte ens Lfc Martin kan ju fortsätta tycka Rohlin hör hemma i landslaget. I övrigt vill jag nog sticka ut hakan och påstå att Pias landslag inte är bättre än så här. När Pia tillträde så sa jag att hon gjorde USA till ett sämre lag,och hon kommer att göra det samma med Sverige. Jag tror jag får rätt.

  • Haha, kan nog sträcka mig till att säga att med så högt stående backlinje kombinerat med bolldrällande mittfält så spelar det ingen roll vilka mittbackar vi spelar med. Berglund är tyvärr ingen raket heller och skulle inte haft en chans i någon av duellerna Rohlin förlorade den här gången.

   Tyvärr tror jag det handlar om att Sundhage inte förmår inse att det material hon har inte håller för det spel hon vill se. Om vi ska kunna undvika ett totalt fiasko i VM så måste Sundhage släppa på prestigen och låta laget spela ett spel man klarar av och framförallt har spelare för, ungefär som Hamrén gjort på sistone med Herrlandslaget vilket ju gett dom okej resultat.

   Det är för övrigt lite intressant att Dennerby kan komma att få upprättelse i efterhand för sitt mer destruktiva spelsätt ungefär som Lagerbäck fick när det gäller herrarna. Sverige kommer aldrig att bli ett bolltrillande landslag utan vi måste bygga spelet på disciplin och stabilt försvarsspel framförallt.

   Det är också något jag tror skulle kunna bära rätt långt då vi har en uppsjö snabba offensiva spelare att välja på som skulle kunna kontra in tillräckligt många mål för att vinna matcherna.

 2. Martin. Du är lite rätt på det men ändå inte.Sant är att Sundare gjort ett mediokert jobb så här långt.Men för att spela den fotboll hon svamlar om måste hon ta ut spelare som kan spela så.och dessa finns ju.problemet är att hon nästan spelar med Dennerbys lag fortfarande, det värsta är att ingen annan verkar bry sig.

 3. Lina Nilsson, borde spela högerback
  Magdalena Eriksson vänsterback
  Mittback 1 berglund
  Mittback 2
  Elin rubensson vänster mittfält
  seger offensiv mitt
  Fischer defensiv mitt
  Asslani höger yttermittfältare
  Maria banusic topp
  Lotta Shelin opp

  Den andre mittbacken skall inte vara Rohlin i alla fall.detta tror jag är det bästa hon kan få ut av det materialet hon har idag
  Men som sagt, jag hade bytt ut ganska många här om jag ville spela em modern teknisk fotboll

 4. Alla vet ju att VM spelas på konstgräs som igår, även det kräver mer teknik, borde inte Sundhage tänkt på det?

 5. Till LFC-Martin: Alltid lika kul när du försvarar ”dina” spelare. Rohlin var INTE bra i går. Hon måste trycka till schweiziskan i första skedet, få henne hur balans, eller göra en glidtackling. Rohlin får inte riskera att hon förlora en löpningsduell som nu skedde. Sen kan du givetvis inte säga att Berglund inte gjort det bättre. Det kan ju ingen veta! Inte ens LFC-Martin.
  LFC-Martin har dock rätt i att Sverige aldrig kommer att bli ett bolltrillande lag, därtill saknas teknik och snabbhet. Därför måste fk spela ihop ett landslag efter de förutsättningar som finns. Ge spelarna bästa verktygen att lyckas i landslaget. Spela ett enkelt ”svenskt” 4-4-2. Stark defensiv, spela på kontring med Schelin och Jakobsson på topp.
  Till Bosse: Håller med om mycket. Och du har en spännande startelva. Tycker bestämt att spelare ska spela på sin ordinarie plats från klubblaget. Finns dock en spelare som inte har en chans att ens komma med i ”min” trupp. Marija Banusic. På TV4 igår sa dom att hon inte orkar en hel match utan bör endast spela en kvart….en sån otränad spelare ska inte vara med i landslaget. Det är ett hån mot alla duktiga allsvenska spelare.
  Sveriges startelva mot Schweiz 2012 i Pias första landskamp: 21 Sofia Lundgren – 13 Lina Nilsson, 18 Emma Berglund, 5 Nilla Fischer, 6 Sara Thunebro, – 14 Johanna Almgren, 15 Caroline Seger, 17 Lisa Dahlkvist, 9 Kosovare Asllani – 8 Lotta Schelin (K), 10 Sofia Jakobsson.
  Man kan väl säga att inget har hänt på snart 3 år med Pia.