Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Sverige – Schweiz 1-3

Sverige fortsätter att vara hopplöst ojämnt och föll idag med klara 1-3 mot Schweiz när man stod för ett riktigt bottennapp. Se målen i klippet:

Schweiz pressade och stressade Sveriges spel sönder och samman och något svenskt passningsspel av värde finns inte att nämna. Att vi sedan, med en så offensivt lagd startelva knappt lyckas skapa några målchanser mot Schweiz är rejält oroande. Att vi släpper in tre mål mot dem känns ännu värre.

Ingen av Sveriges stjärnor glänste direkt mer en vid något enstaka tillfälle men framför allt var det lagsamarbetet som totalt falerade. Kollektiv kollaps och Caroline Seger var rejält förbannad efteråt.

Jag kan kanske sträcka mig till att ge Hanna Folkesson godkänt. Folkesson är den som jag har lägst förväntningar på i den här startelvan och hon kämpar åtminstone matchen igenom.

Kosovare Asllani glimtade till med en soloprestation i slutet av första halvlek, i övrigt osynlig. Lotta Schelin gjorde ett vackert reduceringsmål, men i övrigt ganska blek. Sofia Jakobsson sprang som vanligt mycket men hittade inte rätt med något inspel/inlägg denna dag. Therese Sjögran syntes knappt och byttes ut tidigt i andra mot Linda Sembrant som tappade boll vid sista målet..

Caroline Seger var totalt avskärmad stora delar av matchen av fin Schweizisk taktik tills hon flyttades högre upp i planen (där hon hör hemma). Elin Rubensson gjorde åter en markeringsmiss i försvarsspelet men var nog ändå bäst i försvaret och hade ett hyfsat passningsspel.

Nilla Fischer och Lina Nilsson kan klart bättre. Charlotte Rohlin spelade sig nog rent av ut ur VM-startelvan igen med en svag insats som innehöll farliga uppspel och svagt duelsspel. Blir nog Emma Berglund igen mot Danmark. Kanske är det rent av Amanda Ilestedt man ska satsa på. Jag tyckte Hedvig Lindahl kändes het i Algarve idag kändes hon mer instabil och spred dessutom utsparkarna hej vilt.

Det schweiziska lagets akilleshäl i skadade Gaëlle Thalmanns frånvaro är målvaktspositionen men Stenia Michel testades egentligen inte alls av Sverige botsett vid målet. Thalmann skadade korsbandet i noovember och går en kamp mot klockan för att komma till VM.

Matchens 11 främsta
1. Vanessa Bernauer (Schweiz) – Fortsätter ha en väldigt imponerande säsong och var matchens dominant. Dominerade så väl offensivt som defensivt på mittfältet.
2-11. Övriga schweiziskor med Ramona Bachmann som skicklig uppspelspunkt som kan hålla i bollen, Martina Mosers fina frisparkar, hela backlinjens stabila jobb m.fl, m.fl.

4231Till sist har jag aldrig känt starkare för att skrota 4-1-3-2 systemet som jag tycker fungerar alldeles för sällan för det här laget. Antingen genom att ta in kanterna och centrera laget i någon slags diamant på mittfältet,  jag föreslog i inlägget ”Dags att maxa laget” så att spelarna åtminstone kan få till något slags samarbete och stänga till de tråkiga ytor och problem som konstant uppstår framför backlinjen i matcherna numera.

Eller för att göra så små förändringar som möjligt när VM nu är så nära bara göra om det till 4-2-3-1 för att få bättre defensiv stabilitet så som på bilden.

7var till Sverige – Schweiz 1-3