EM-formen: Sverige vs. Island


Imorgon söndag 15:00 är det dags för kvartsfinal mellan Sverige och Island. Här kommer en liten jämförelse mellan de olika lagdelarnas EM-form så som jag tycker det har sett ut hittills under turneringen. (Formbetygen: Tveksam, OK, Bra, Mycket bra). Island hänger med bra på de defensiva positionerna men i anfallsspelet har det varit stor skillnad mellan lagen hittills.


Målvakterna – Fördel Island

Island: Guðbjörg Gunnarsdóttir (Mycket bra) har imponerat stort så här långt i turneringen. Hög och jämn nivå hittills och Island behöver inte sakna Helgadóttir som dock också är tillgänglig för spel nu. Med resoluta ingripanden i luftrummet och fina reflexräddningar har hon definitivt haft stor del i Islands avancemang. Måste göra en stormatch.

Island: Kristin Hammarström (OK) har inte haft alls lika mycket att göra under gruppspelet men har inte riktigt sätt så säker ut som man hoppats när det har hettat till lite.


Mittbackarna – Fördel Sverige

Sverige: Nilla Fischer (Mycket bra) har imponerat stort, kanske främst offensivt och är ju i fortsatt delad ledning i skytteligan. Hon står dock också ofta för många fina brytningar högt upp i banan. Vad gäller uppspelen finns ytterligare en nivå och akilles hälen är snabbheten när motståndarna lyckas smita in bakom. Charlotte Rohlin (Bra) har varit stabil och täcker upp bra både bakom Fischer och Thunebro när de hamnar fel. Kan bättre i passningsspelet. 

Island: Har gått runt på tre mittbackar. Kapten Katrin Jónsdóttir (OK) läser ofta spelet bra men har kommit lite fel vid några tillfällen och har inte snabbheten för att reparera misstag. Snabbhet har däremot troliga mittbackskollegan Sif Atladóttir (Bra), kanske turneringens snabbaste mittback. Viktigaste spelaren i backlinjen, inte minst när man möter ett lag som Sverige med så snabb offensiv. Har inte kunnat spela samtliga matcher eftersom hon är nyligen tillbaka från skada. Det ska dock säkert mycket till för att hon ska missa kvartsfinalen. Kan inte Atladóttir spela så är unga Glódís Perla Viggósdóttir (OK) alternativet. Gjoirde en fin insats i förlusten mot Tyskland men det vore ändå en försvagning för laget.


Ytterbackar – Oavgjort

Sverige: Jag skulle tro att Sverige väljer att satsa på Lina Nilsson (Bra) istället för Jessica Samuelsson (OK). Nilsson visade upp vass offensivlusta mot Finland och i en match med liknande spelbild som det troligtvis blir mot Island känns hon som det smartaste alternativet. Dessutom kommer ju Islands vänsterkant var försvagad utan avstängda Magnusdóttir. Vänsterback är som vanligt Sara Thunebro (Tveksam) som jag gärna vill se lite resolutare och mer på tårna i försvararbetet och ett snäpp vassare i passningsspelet. Trots tveksam form har hon levererat två assist.

Island: Hallbera Gisladóttir (Bra) har varit hyfsat stabil i defensiven och är viktig i offensiven med sina inlägg. Det samma gäller Dóra Maria Lárusdóttir (OK) på högerbacksplatsen även om hon inte lika ofta kommer med i offensiven. Inte omöjligt att Lárusdóttir tar klivet upp på mittfältet nu när Magnusdóttir är borta. I så fall är Ólina Vidarsdóttir det givna alternativet till höger.


Innermittfält – Oavgjort

Sverige: Caroline Seger (Mycket bra) var ganska blek i premiären, briljant i andra matchen och helt ok senast. Marie Hammarström (Bra) har levererat lysande hörnor och kämpat hårt i matcherna men blandat och gett lite i kvalitet. Lisa Dahlkvist (Bra) har gjort pigga inhopp under turneringen och visat klass, främst som bollvinnare. Passningsspelet kan förbättras ytterligare.

Island: Sara Björk Gunnarsdóttir (Bra) har inte riktigt kunnat göra sig själv rättvisa i de två senaste matcherna där hon har lidit av magkramper. Troligtvis helt ok nu och kommer vara otroligt viktig för Island. Har spelat tufft och hårt och haft en ovanligt defensiv roll. Bredvid sig har hon Dagný Brynjarsdóttir (Mycket bra) som kanske är den isländska som överraskat och imponerat mest hittills i turneringen. Bra och lugn i defensiven och blev även målskytt senast.


Yttermittfält/Yttrar – Fördel Sverige

Sverige kommer nog ställa upp med extremt offensiva yttermittfältare mot Island. Förhoppningsvis får Sofia Jakobsson (Mycket bra) och Josefine Öqvist (Bra) chansen precis som mot Finland där de sprang sönder försvaret. Jag tycker absolut att Jakobsson ska få chansen igen efter sin hjärnskakning. Alternativet till någon av de två är nog främst Therese Sjögran (Mycket bra) efter den fina halvleken senast. Kanske ska man ge henne en hel match nu eller möjligtvis är det bättre att hon får en halv match igen och sparas till semifinalen där hennes egenskaper som bollhållare nog kommer behövas mer. Antonia Göransson (Tveksam) är väl det sista alternativet som kan bli aktuellt i en startelva om man bedömer att hon hittat tillbaka till sitt spel.

Island: Har fått bekymmer på vänstermittfältet nu när Hólmfríður Magnúsdóttir (Mycket bra) är avstängd. Hon ligger bakom väldigt mycket i Islands anfallsspel och är en av få som vågar och lyckas hålla i bollen och utmana på offensiv planhalva så att övriga laget kan flytta upp. Har dessutom stått för nästan hälften av lagets avslut. Mycket tungt avbräck. Jag skulle tro att Fanndís Friðriksdóttir (Tveksam) tar hennes plats nu. Hon har lite liknande egenskaper men saknar lite mod och styrka och har inte visat samma klass och form under EM som under kvalet.  Rakel Hönnudóttir (Bra) tar antagligen den andra ytterplatsen. Snabb och stark och orkar jobba hårt hela matcherna men har saknat det lilla extra i de avgörande lägena. Bra långa inkast.


Anfall – Fördel Sverige

Sverige: Lotta Schelin (Mycket bra) och Kosovare Asllani (Mycket bra) börjat växa till ett skräckinjagande anfallspar. Båda känns i mycket bra form och samarbetet fungerar fint. Lotta Schelin har dessutom levererat mål och är i delad skytteligaledning. Asllani känns oerhört bekväm med bollen just nu är helt klart i mycket bra form. Återstår om fotskadan påverkar och om hon får en hel match men jag tycker att ett halvtidsbyte med Sjögran skulle kännas bra.

Island: Harpa Þorsteinsdóttir (OK) kommer säkert ta en plats i startelvan på någon av de fyra offensiva positionerna där det skiftas en del mellan och under matcherna. Lite lurig teknisk spelare i och runt straffområdet men saknar lite snabbhet för hålla riktig toppklass och har inte lyckats uträtta så mycket under EM. Margrét Lára Viðarsdóttir (Bra) är viktig som target-player, bollhållare, spelfördelare och frisparksläggare på offensiv planhalva och har stundtals visat klass med fina framspelningar. Även hon saknar snabbheten men behöver bara ett läge i straffområdet där hon dock befunnit sig alldeles för sällan.


Troliga startelvor
sverige1 island1

 


2 svar till “EM-formen: Sverige vs. Island”

  1. Med tanke på hur direkt svag Thunebro varit så här långt och att hon blivit sämre för varje match så kanske man skulle köra med Samuelsson på vänsterkanten och Nilsson till höger. Visst har Thunebro stått för två assist men i övrigt har hon faktiskt inte haft ett rätt vare sig offensivt eller defensivt. Det vore riktigt hårt mot Samuelsson att ställa över henne igen trots att hon var klart bäst av ytterbackarna i sista matchen mot Italien.

  2. Nå, det är väl bara så att Thunebro tas ut i startelvan på gamla meriter och (på Dennerby-manér) av födsel och ohejdad vana. Hon sjunger förstås på sista versen i stora sammanhang, men av olika skäl – sentimentala eller ej – kan det kännas svårt för förbundskaptener att peta en spelare som gjort så bra landskamper tidigare i karriären. ”Thunis” insatser hittills i turneringen imponerar inte, hon är snarast en säkerhetsrisk på sin vänsterkant. Om hon ändå som förmodas får starta i morgon tvivlar jag på att hon får spela i 90 minuter. Pia Sundhage brukar inte dalta i onödan med sina spelare och det bör finnas en gräns för hur dålig en rutinerad ytterback får vara i en helt avgörande kvartsfinal!