Sveriges EM-trupp


Pia Sundhage presenterade idag den svenska EM-truppen.

Det var i stort sätt väntade namn och inga stora skrällar men några namn som inte kändes riktigt givna på förhand. I backlinjen var det lite frågetecken för vilka två innerbackar som skulle komplettera övriga. Det blev till slut inte helt oväntat Stina Segerström och Amanda Ilestedt. Där finns rutin i Segerström och stor talang i Ilestedt. De kommer säkert i huvudsak få sitta på bänken men känns som trygga alternativ om de behövs i elvan.

En liten skräll utifrån förutsättningarna är att Therese Sjögran lyckades knipa den sista mittfältsplatsen. Kul för Sjögran efter den lite struliga våren och det känns tryggt att ha en så rutinerad spelare att sätta in i kritiska lägen. Jag tycker det känns helt rätt att hon finns med i truppen då hon har ett lugn med bollen som saknas hos de flesta andra i truppen. Den andra lilla skrällen är Jenny Hjohlman som får chansen trots att hon bara fått vara med på någon enstaka landslagssamling under våren. Hon har visat klass i Damallsvenskan och är en spelare i fin form. Hjohlman och Ilestedt är de enda i truppen som ännu inte spelat någon landskamp. Att Elin Magnusson till slut kom med känns inte så överraskande med tanke på att hon är användbar på flera positioner, inte minst som vänsterback och innermittfältare. En mycket nyttig truppspelare helt enkelt.

Spelare som saknas då… Jag hade kanske hoppats att Malmös Elin Rubensson skulle få chansen. Jag tyckte hon visade rejäl klass mot Tyresö i säsongsfinalen. Men hon har haft en lite ojämn vår och inte tagit för sig tillräckligt när hon fått chansen i landslaget. Jag trodde kanske också att Örebros Marina Pettersson-Engström skulle komma med efter sin fina vårsäsong men det räckte inte hela vägen till EM. Carina Holmberg hade varit ett mittfältsalternativ men hennes skadebekymmer under våren var kanske tillslut det som sumpade hennes chanser. Jag har ju länge förespråkat Göteborgs back Catrine Johansson, men att hon inte kom med var inte det minsta överraskande. Ingen av supertalangerna Marija Banušić och Lina Hurtig kom heller med och även det känns ganska väntat. Det hade varit roligt att ha med Banušić som joker men det blir F19-EM för de båda i sommar istället och det känns ändå inte helt fel att det blir så.

Målvakter
Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg FC
Sofia Lundgren, Linköpings FC
Hedvig Lindahl, Kristianstads DFF

Försvarare
Lina Nilsson, LdB FC Malmö
Charlotte Rohlin, Linköpings FC
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, Linköpings FC
Amanda Ilestedt, LdB FC Malmö
Stina Segerström, Kopparbergs/Göteborg FC
Sara Thunebro, Tyresö FF

Mittfältare
Caroline Seger, Tyresö FF
Elin Magnusson, KIF Örebro
Lisa Dahlkvist, Tyresö FF
Olivia Schough, Kopparbergs/Göteborg FC
Marie Hammarström, Kopparbergs/Göteborg FC
Emmelie Konradsson, Umeå IK
Antonia Göransson, Turbine Potsdam
Josefine Öqvist, Kristianstads DFF
Therese Sjögran, LdB FC Malmö

Anfallare
Lotta Schelin, Olympique Lyon
Sofia Jakobsson, Chelsea LFC
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain

,

Ett svar till “Sveriges EM-trupp”

  1. Det blev 8 st nya spelare i truppen gentemot sista VM 2011 och 7 nya startspelare om man ser den sista träningsmatchen som ett riktigt genrep, en del spelare har bytt plats från bänk till plan och vice versa, Hon har i alla fall rotat om ganska bra , sen får vi se om det funkar ? till sist det negativa .. Sjögran ,jag tycker man skall förtjäna en plats i ett landslag. ett antal inhopp under säsongen skall inte räcka, det måste funnits nån i U23 som var värd den platsen även om det inte blivit speltid