Truppen mot Tyskland


Sverige möter Tyskland på Behrn Arena i Örebro onsdagen den 29:e oktober (18.00, TV12). Det är en trupp utan överraskningar där förändringarna är att Fridolina Rolfö och Jenny Hjohlman ersätter Antonia Göransson och skadade Jessica Samuelsson. Dessutom är ju Hedvig Lindahl på skadelistan och ersätts av Malin Reuterwall.

Jag hade gärna sett Hilda Carlén få chansen i målet men inte den här gången alltså. Som vanligt finns det en drös med anfallare i truppen och jag tycker fortfarande det är få spelare som passar in i den typ av kantspelare med stort defensivt ansvar som Pia Sundhage använder sig av i sin uppställning. Hade också bytt ut Emma Lundh och Olivia Schough till förmån för Sara Lindén och Lina Hurtig.

Med Samuelsson skadad är det ganska få alternativ på ytterbacksplats i truppen och och det kan bli problem defensivt mot Tyskland. Dags för Sara Thunebro och formstarka Lina Nilsson att visa att de har vad som krävs defensivt om det blir de som startar. Skulle gärna se att Marina Pettersson Engström får chansen som ytterback, men det är knappast troligt.

Uppdatering 26/10: Linköpingsbackarna Charlotte Rohlin och Magdalena Ericsson har kallats in i truppen då Sara Thunebro och Hanna Folkesson har fått lämna återbud för nässkada respektive hjärnskakning. Det innebär också att alternativen centralt på mittfältet blir ännu färre när Folkesson ersätts av en mittback. Det råder helt klart brist på centrala mittfältare av landslagsklass just nu och även i U23-landslaget är det riktigt få spelare som har den som naturlig position. Lyckligtvis finns det en drös med vassa tonårstalanger på positionen men det dröjer ändå lite innan de är redo.

Uppdatering 27/10: Elin Magnusson ersätter Magdalena Ericsson som blivit vadskadad. Därmed får man in en kombinerad ytterback/mittfältare i truppen.

Pia Sundhage inför matchen där Lisa Dahlkvist även öppnar för comeback i KIF Örebro:

Målvakter
Malin Reuterwall, Umeå IK
Carola Söberg, Avaldsnes IL

Backar
Emma Berglund, Umeå IK
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Elin Magnusson, KIF Örebro
Lina Nilsson, FC Rosengård
Marina Pettersson Engström, KIF Örebro
Charlotte Rohlin, Linköpings FC
Elin Rubensson, FC Rosengård
Linda Sembrant, Montpellier Hérault SC
Sara Thunebro, Eskilstuna United

Mittfältare och forwards
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain FC
Marija Banusic, Kristianstads DFF
Lisa Dahlkvist, Avaldsnes IL
Malin Diaz Pettersson, Eskilstuna United
Hanna Folkesson, Umeå IK
Jenny Hjohlman, Umeå IK
Sofia Jakobsson, Montpellier Hérault SC
Emma Lundh, AIK
Fridolina Rolfö, Linköpings FC
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Olivia Schough, FC Rossiyanka
Caroline Seger, Paris Saint-Germain FC
Therese Sjögran, FC Rosengård

Även U23-landslagets trupp mot Norge är uttagen. Där finns det lite nya namn som välförtjänt får chansen. Mimmi Löfwenius borde ju ha fått den tidigare men finns nu äntligen med i truppen precis som Jitex-målvakten Jennifer Falk som konkurrerar med Hilda Carlén om målvaktspositionen. Ävens Sunnanås Nina Jakobsson och Eskilstunas Elin Wahlström kan få göra debut i U23. Se hela truppen på svenskfotboll

Uppdatering 26/10: Även Julia Wahlberg kan få chansen att göra debut i U23 då hon ersätter Magdalena Ericsson som kallats till A-landslaget.


6 svar till “Truppen mot Tyskland”

 1. I förhoppningen om att förekomma ”LFC-Martin” så skulle jag gärna ha sett både Magdalena Ericsson och Lotta Rohlin i truppen mot Tyskland. I fallet Rohlin verkar det som om Sundhage någonstans har bestämt sig för att den förras karriär i landslaget är finito. Fast knappast av åldersskäl, väl? Både Therese Sjögran och Sara Thunebro ligger närmare i tiden för att vänta på ett orange brev från Pensionsmyndigheten…

  • Haha … nog han du före och visst skulle också jag gärna sett Magda och Charlotte få spela och jag tycker faktiskt det är lite underligt att ingen av dom fick chansen då båda liksom Rolfö stod för storstilade insatser i matchen mot Liverpool. Vad gäller Charlotte är det synd om hon ses som ’förbrukad’ i landslagssammanhang då hon är den bästa mittback vi har och dessutom är den som verkar ha bäst samspel med Nilla Fischer.

   Magda är ju uttagen i D23-landslaget liksom ett flertal lagkamrater vilket ju är kul i o f s då de ju spelar på hemmaplan (i Linköping) i landskampen mot Norge men jag tycker ju hon håller nivån för att kunna spela i ’riktiga’ landslaget och Thunebro blir ju varken yngre eller bättre.

 2. Va ju kanske tur att jag inte beställt biljett till U23-matchen än … nu när 5 LFC-spelare (4 i Sverige och 1 i Norge) plötsligt blev 3 istället samtidigt som Damlandslagets match kan bli väldigt intressant. Med Thunebro borta så finns det stora möjligheter att Magda Ericsson får en hel del speltid (kanske t o m får börja) och skulle hon göra bra ifrån sig mot ett så etablerat motstånd står ju plötsligt dörren till VM vidöppen.

  En annan detalj som är intressant är att Fischer känns som den mest naturliga ersättaren till Folkesson på mittfältet med tanke på hur många skickliga mittbackar vi har i truppen och får man drömma lite så kanske Sundhage dammar av det alternativet.

 3. Har absolut inge emot Rohlin, ej heller hennes ålder. Hon gjorde en toppmatch mot Liverpool och spelat bra i den senaste matcherna. Men, vad sänder det ut för signaler till övriga i truppen när en mittfältare (Hanna Folkesson, dessutom startspelare i landslaget!) försvinner och en mittback tas ut som ersättare där besättningen redan är väldigt bra med Fischer, Sembrandt, Pettersson-Engström och Berglund ?
  Någon som hittar en vettig förklaring?
  Kan det verkligen vara så glädjane att Fischer tar den nu vakanta platsen som inner-mf?

  • Ja, om man kunde läsa Pia Sundhages tankar…Kanske är det bara så att hon vill sända ut signalen till Charlotte Rohlin att hon är med och slåss om en plats i landslaget på allvar igen. Att hon skulle flytta tillbaka Fischer till mittfältet känns tyvärr väldigt osannolikt även om också jag tycker hon behövs där mer än någonsin.

   Möjligtvis är det så att hon inte tycker det finns någon mittfältare av tillräckligt hög klass. Inget av topplagen i Damallsvenskan använder ju exempelvis svenska innermittfältare. Kunde ju annars vara ett bra tillfälle att verkligen testa exempelvis Petra Andersson som ju fastnat i U23. Eller kanske Vittsjös Sandra Adolfsson eller rent av en formstark Madeleine Tegström. Lina Hurtig som mittfältare vore inte heller helt fel eller en chans till för Carina Holmberg så vi får in lite skottkraft.

   Men ingen av dem skulle ju antagligen få speltid ändå…. och i truppen finns ju Sjögran, Dahlkvist och Asllani finns som spelat i den offensivare rollen framför Seger och kanske tycker Sundhage att det räcker så.

 4. Läste just att Magda Ericsson inte kommer vara med, fick tydligen någon ’känning’ under en träning, så mycket för den chansen att visa upp sig i Damlandslaget. Ersätts av Elin Magnusson (Örebro). Bara hålla tummarna att det inte är så allvarligt att matcherna mot Zvezda är i farozonen.