Truppen till OS-kvalet


16/2 Pia Sundhage presenterade idag 21 spelare av truppen som ska spela OS-kval. Det var inga nya namn utan samtliga har varit med på landslagssamlingar den senaste tiden. Två platser lämnades öppna och minst en back till ska in i truppen.

På skadelistan finns Amanda Ilestedt, Jessica Samuelsson och Elin Rubensson. Jag hoppas att Samuelsson hinner bli spelklar och tar en av platserna. Hon gjorde ju en mycket bra match mot Skottland senast.

I övrigt kan jag tro att det blir en offensiv mittfältare som kommer in i truppen. Lina Hurtig är fortsatt skadad och inte aktuell men Malin Diaz och Kosovare Asllani är två som säkert är aktuella. Personligen vill jag fortsatt gärna se Michelle de Jongh ta den platsen.

Jenny Hjohlman saknas från föregående trupp och väljer man att ta ut ytterligare en anfallare så lär hon eller Marija Banusic ligga bra till.

23/2 De två sista spelarna är uttagna och det blev både Jessica Samuelsson och Elin Rubensson och plötsligt finns det väldigt många ytterbacksalternativ i truppen. Det känns ganska bra ändå att få in lite speed i en annars ganska trög backlinje.

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Hedvig Lindahl, Chelsea LFC
Emelie Lundberg, Eskilstuna United

Försvarare
Jonna Andersson, Linköpings FC
Emma Berglund, FC Rosengård
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Nilla Fischer, VfL Wolfsburg
Freja Hellenberg, Kopparbergs/Göteborg FC
Lina Nilsson, FC Rosengård
Elin Rubensson, Kopparbergs/Göteborg FC
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Linda Sembrant, Montpellier

Mittfältare
Petra Andersson, Eskilstuna United
Emilia Appelqvist, Djurgården
Lisa Dahlkvist, Paris Saint-Germain
Josefin Johansson, Piteå IF
Caroline Seger, Paris Saint-Germain

Anfallare
Stina Blackstenius, Linköpings FC
Pauline Hammarlund, Kopparbergs/Göteborg FC
Sofia Jakobsson, Montpellier
Fridolina Rolfö, Linköpings FC
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Olivia Schough, Eskilstuna United

OS-kvalet spelas 2-9 mars i Holland. Sverige möter Norge (2/3), Schweiz (5/3) och Holland (9/3)


17 svar till “Truppen till OS-kvalet”

 1. Om valet står mellan Hjohlman och Banusic hoppas jag tveklöst på att man väljer det förstnämnde trots Banusics målsuccé. Jag blev trots hennes två mål inte imponerad av det jag såg på Linköping Arena, detta då hon kändes som precis samma ’envägsspelare’ jag minns mig ha sett i Kristianstad.

  Med sin fysik skulle hon kunna vara en enorm tillgång i det ’offensiva försvarsspel’ en forward i ett 4-3-3 system ska ägna sig åt, jämför gärna med hur Rolfö och Blackstenius agerar där, men det hände ingenting när hon inte hade bollen. Jämför man med lagkamraten Olivia Schough, en spelare jag svängt totalt om och numera ser som gjuten i en landslagstrupp, är det slående vilken skillnad det är i inställning. Ser man till ren skicklighet är Banusic bättre men då Schough hela tiden jobbar stenhårt så blir hon en större tillgång för sitt lag i mina ögon.

  Håller självklart med om att Michelle de Jongh borde kunna ta en plats, innermittfältet är den lagdel vi är sårbara på då vi enligt Sundhage själv kommer tvingas rotera spelare p g a det tajta matchandet. Väldigt kul att Jonna Andersson gjorde ett tillräckligt bra intryck mot Skottland då jag själv tyckte själv hon såg lite nervös ut vilket man ju kan förstå.

  • Jag tycker inte heller Banusic är en spelare för startelvan. Vi behöver absolut mer energi och hårt jobbg, annars är vi sällan bra. Däremot tycker jag hon skulle kunna vara ett bra alternativ att skicka in om man jagar mål i slutet av någon match för något av en matchvinnartyp är hon ju ändå.

   • Det kan du ju ha rätt i men då frågar jag mig om Banusic själv skulle acceptera en roll som inhoppare med mycket begränsad speltid, om så är fallet så skulle hon kunna vara en tillgång men om inte … så skulle Sundhage riskera att få en repris på situationen kring Kosovare Asllani.

    Jag vill säga att jag generellt gillar spelare som bryter mönstret och vill ’ta plats’ men ska det fungera i ett lag så måste det antingen finnas starka ledare i laget eller så måste man ha en stark ledare utanför (förbundskapten eller tränare). För mig känns inte Damlandslagets nuvarande kaptener (Schelin och Seger) samt Sundhage som några starka ledare av den typ som skulle krävas och därför tycker jag faktiskt att man gör ett riktigt val med truppen som känns så stark som den kan vara (även om de Jongh borde vara med).

 2. Följer man principen två utespelare för varje position borde det vara en back + 1 mittfältare som skall in, men säker kan man inte vara. Hammarlund har bytt till Goteborg för övrigt.

 3. Till VM togs det ut halv/helskadade spelare, det gick ju sådär..
  Nu tas det ut halv/helskadade spelare igen. 100% frisk hungrig spelare borde vara bättre på bänken att kasta in i slutet,men istället väljer Pia att ev byta ut en trött mot en rehab spelare. Det verkar som det är viktigt vilka spelare som är med och inte om dom är hela o friska.

 4. Skulle du ta ut Asllani om du vore förbundskapten?
  Och jag undrar vem av Josefin Johansson och Emilia Appelqvist du skulle ta ut ist. för De Jongh??

  • Jag hade valt de Jongh framför Asllani i dagsläget. Kan tycka att man åter väntar onödigt länge med att ta ut spelare precis som med Hammarlund och Petra Larsson förra året. När det handlar om den sista platsen i truppen och man inte riktigt vet vem man ska ta ut är det ju ett alldeles utmärkt läge att satsa på en talang som de Jongh Att hon sedan är som gjord för den offensiva mittfältsrollen borde ju göra henne än mer intressant när konkurrenterna på positionen haft skadebekymmer m.m.

   Jag hade kanske, men bara kanske, ändå tagit med Asllani istället för någon i mittfältstrion Appelqvist, Johansson, Andersson. Med två av dem plus Seger och Dahlkvist har man ändå god täckning på mer defensivt starka mittfältare.
   Jag håller nog faktiskt med Sundhage om att de sex anfallarna i truppen går före Asllani i dagsläget.

   Jag tror kanske att mitt svar på din andra fråga är Olivia Schough så att mittfältet alltså blir Seger-Dahlkvist-Schough. In med någon av Rolfö, Blackstenius och Hammarlund i anfallet från start istället.

 5. Noterbart är också att både De Jongh och Diaz är uttagna till U20/U23 truppen, kan det vara en fingervisning om vilka som inte är aktuella??

 6. Det brukar sägas att har du blivit fast i U23 kommer du aldrig längre – ett slags ”dödens väntrum”, alltså. Fel! Några har genom åren plockats in i A-landslaget, senaste exemplet är Jonna Andersson, Linköpings FC. Malin Diaz har ju redan varit med i de stora sammanhangen och, ”Spelare 12” och andra – ge inte upp hoppet! Michelle De Jongh är där fortare än ni anar. Ett annat gränsfall är förstås den eviga talangen från Mallbacken, Mimmi Larsson. Hon bör också ha framtiden för sig!

 7. Jag tror att de kommer blomstrande framöver. Men att de tas ut där nu betyder kanske att de inte är aktuella i den HÄR truppen. Jag hade tagit ut båda, men de kan nog räknas bort nu.?

 8. Håller med ”Ekonomi” om problemet med att ta ut skadade spelare. Det blir aldrig bra i slutändan. Blir lätt osäkerhet och även irritation i gruppen.
  Men den stora frågan är ju hur (minst) fyra spelare blivit skadade under landslagssamling? Ilestedt (rygg), Samuelsson (lår), Rubensson (lår) och Johansson (lår) har mer eller mindre allvarliga skador!
  Dessutom har ytterliga några spelare haft ”känningar” och tvingats stå över klubbträningar.
  Hur hög belastning har man utsatt spelarna för?
  Var det inte så att fystränare Andersson inte kunde vara med senast?
  Vilket ansvar har landslagsledningen?

  • Hoppas hon får fortsätta som vänsterback, men är nog fjärdevalet som mittback om det skulle behövas.

 9. Vem vet, nu kanske Rubensson får spela mittfältare istället som hela Sverige utom Sundhage vill. Göteborgs klart bästa spelare mot LFC och med större offensiva kvalitéer än en del av de spelare som hittills fått spela där. Vad gäller Magdalena Ericsson så borde hon spela mittback precis som i klubblaget då hon helt enkelt är nummer två där efter Nilla Fischer, jag tycker inte att hon är ett bättre val än Jonna Andersson som vänsterback då hon är något långsammare och därför utgör en säkerhetsrisk när vi ställs mot starkt motstånd i OS-kvalet.

  Generellt tycker jag vi borde prioritera speed i backlinjen då alla de lag vi möter har kvicka offensiva spelare som kommer såra oss om vi inte svarar upp med det snabbaste vi har.

  • Tyvärr får vi nog inte se Rubensson på mittfältet men jag skulle tro att hon är ett annat ganska hett tips som vänsterback. Dels för att hon har just speeden samt att hon ju faktiskt gjorde det bra där mot Danmark i höstas.