Tyskland – Sverige 2-4

Tyskland – Sverige 2-4, Tyskland – Sverige 2-4, Tyskland – Sverige 2-4, man kan inte se den rubriken för många gånger.

Känslorna var dock helt andra fem minuter in i matrchen då Tyskland redan hade tagit ledningen med 2-0 och jag var beredd att ta fram den stora sågen. . Sverige fick in en reducering på sin enda chans i första halvlek och 2-1 var ett smickrande resultat i det läget efter att Tyskland dominerat klart med fin press och klart bättre passningsspel även om inte heller Tyskland direkt imponerade..

Två spelare i Sverige gör en ok första halvlek, Hedvig Lindahl och Therese Sjögran. Lindahl kan inte lastas för målen och kändes i övrigt i toppform trots att hon borde vara ganska matchovan efter höftoperationen. Therese Sjögran var den enda som lyckades hålla i bollen eller göra något vettigt med den i första halvlek och låg bakom reduceringen när hon tog sig förbi på kanten.

De båda fortsatte också att vara bra i andra halvlek (två assist av Sjögran idag) som kändes som en nästan helt annan match. Plötsligt var det Sverige som hade tag i taktpinnen och började skapa chanser medans det tyska försvaret blev rörigt värre.

Bäst i Sverige denna dag var ändå Sofia Jakobsson som glänste när hon nu fick chansen i anfallet. Hårt jobb i första halvlek men det var först i andra halvlek som hon till slut fick utdelning för slitet där hon fortsatte att utmana och löpa oavbrutet och dessutom gjorde två mål.

Försvarsmässigt var det ju katastrofalt inledningsvis. Det första målet kan man väl delvis acceptera tack vare den sköna träffen Dsenifer Marozsan får men inte ska hon få stå och skjuta ostörd innanför straffområdet.

Det andra målet var en kombination av en förlorad nickduell av Linda Sembrant och dåligt positionsspel av Elin Rubensson när hon helt felvärderar situationen och lämnar Simone Laudehr fri att skicka in tvåan. Rubensson spelar dock upp sig rejält under matchen men lämnar ändå Laudehr väl ensam vid ytterligare ett par tillfällen. Sammantaget ändå en hyfsad insats.

Både Nilla Fischer och Linda Sembrant har den egenheten att de gör de lite mer spektakulära brytningarna, men missar ibland. Fischer är ändå den bättre av de två idag men samarbetet fungerade ändå bättre och bättre under matchens gång och Sembrant är helt klart fortsatt med i matchen om den andra mittbacksplatsen.

Jessica Samuelsson förstärkte däremot inte sina aktier och såg väldigt matchovan ut. Passningsspelet var inte bra och hon spred nästan lite osäkerhet när hon fick bollen. Hon kommer dock säkert bli bättre och bättre under våren. Lina Nilsson kom in istället i halvtid och gav ett helt motsatt intryck. Väldigt trygg i allt hon gjorde både offensivt och defensivt och hon närmar sig allt mer VM-elvan som vänsterback.

På mittfältet så gör Caroline Seger en sammantaget bra insats. Spelmässigt finns det lite mer att ta av men två mål mot Tyskland är det inte varje dag hon gör. Viktigt mål i första halvlek även om det lite turligt styrdes in av tysk försvarare.

Hanna Folkesson och Lisa Dahlkvist var inte bra i första halvlek. De kämpade som vanligt hårt men lyckades inte med särskilt mycket. De spelade upp sig en del i andra halvlek och fortsatte att kämpa hårt matchen igenom och det ska de ha plus för. Kosovare Asllani är en annan som hade en svag första halvlek men också hon spelade upp sig rejält i andra.

1-0 Dzsenifer Marozsan (2′), 2-0 Simone Laudehr (3′), 2-1 Caroline Seger (30′), 2-2 Sofia Jakobsson (54’), 2-3 Caroline Seger (71’), 2-4 Sofia Jakobsson (84’)

Danmark gjorde en stark insats idag när Japan besegrades med 2-1. Det var en match som på många sätt liknade Sveriges och där Danmark rivstartade med ett ledningsmål under de första minuterna. Därefter växte sig Japan mer och mer in i matchen för att sedan ta över nästan helt i andra halvlek där dock Danmark kontrade in segermålet.

Övriga resultat: Schweiz- Island 2-0, Brasilien – Kina 0-0, USA – Norge 2-1, Portugal – Frankrike 0-1

2 svar till “Tyskland – Sverige 2-4”

1. Har tyvärr dåligt koll på statistiken, men har Angerer någonsin släppt in fyra mål i en landskamp?

• Det har säkerligen inte hänt många gånger men hon gjorde det i OS 2008 när Brasilien vann med 4-1 i semifinalen.