U23: Sverige – England 1-3

Sverige föll mot England med 1-3 i den första matchen i U23-turneringen i La Manga. Det var tyvärr ett rättvist resultat som ganska väl speglade matchen. England var framförallt betydligt skickligare tekniskt och var överlägset Sverige i passningsspelet och hade mer spets i både försvar och anfall.

Sverige fick en mardrömsstart när England redan efter 20 sekunder kunde ta ledningen när Arsenals Danielle Carter satte 0-1. England hade ytterligare två bollar i mål innan kvarten var spelad, men de dömdes bort för offside.

Halvvägs in i halvleken började Sverige få bättre ordning spelet när England backade tillbaka och satsade på kontringar. Man bjöd dock på alldeles för svagt passningsspel, med rent dåliga uppspel och djupledspassningar, för att kunna skapa några heta chanser. Samspelet både mellan och inom lagdelarna fungerade också ganska dåligt och det märktes helt klart mest på Sverige att man inte spelat ihop så mycket.

Sverige hade bättre kontroll på matchen och mer bollinnehav i inledningen av andra halvlek men utan att skapa något. Sedan kontrade istället England in både 0-2 (Nikita Parris) och 0-3 (Kirsty Linnett). Inbytta Madeleine Stegius kom in och reducerade till 1-3 med fem minuter när hon på något sätt lyckades trockla sig förbi båda de engelska mittbackarna med fem minuter kvar av matchen.

Matchens 5 främsta
1. Nikita Parris (England) – Matchens dominant var ett ständigt orosmoln för den svenska backlinjen som vid ett par tillfällen snurtrades upp rejält av anfallaren som i år är utlånad från Everton till Manchester City.
2. Satara Murray (England) – Mittbacken var stark och svårpasserad och bröt många svenska anfall redan i ett tidigt skede.
3. Emma Follis (England) – Skapade bekymmer för det svenska försvaret från sin högerkant med fina inspel och inlägg och var inblandad i ett par av målen.
4. Danielle Carter (England) – Väldigt het i början av matchen
5. Hanna Glas (Sverige) – Ingen i Sverige var superhet denna dag men Glas på högerbacksposition gör ändå en ganska bra match. Stabil i defensiven samtidigt som hon tog en del offensiva initiativ.

Lite oroväckande tycker jag ändå att det är att ingen i U23-laget denna dag har ett spel som känns riktigt nära för att utmana om en plats i A-landslaget. Jag hoppas på bättre takter i matchen mot Japan på lördag.

Jag hade exempelvis hoppats att Petra Andersson och Alice Nilsson skulle dominera lite mer på det centrala mittfältet där England inte var jättevassa. Nu är Petra Andersson ändå en av de bättre i Sverige idag, men man väntar ju lite på att hon ska ta nästa kliv.

Anfallaren Mimmi Larsson måste bli betydligt brutalare i avslutslägena för hon får ju alltid ett par chanser tack vara sin snabbhet. I övrigt så var det mycket hårt jobb men ingen som direkt fick ut så mycket av sitt spel.

Sverige utnyttjade inte heller de fasta situationerna och de flesta hörnorna var riktigt svagt slagna. Endast vid ett tillfälle blev det riktigt farligt när den engelska målvakten råkade boxa bollen i den egna ribban.

Svenska startelvan: Emelie Lundberg – Elin Landström, Jennie Nordin, Elin Bergkvist, Hanna Glas – Nina Jakobsson, Alice Nilsson, Petra Andersson, Elin Wahlström – Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson

2 svar till “U23: Sverige – England 1-3”

1. LFC och Rosengård hade inga spelare med i D23-laget i denna match, en deal med förbundet då dessa lag har såväl finalen i Supercupen och Champions League att förbereda sig för. Vet inte hur många spelare Rosengård kunde bidragit med men från LFC hade ju i alla fall en 3-4 stycken varit tänkbara för startelvan.

Detta kan möjligen delvis förklara varför resultatet blev så dåligt men jag har ju inte sett matchen så det är svårt att säga hur stor betydelse det fick.

2. På sätt och vis, Martin, kan man väl säga att det var skönt för de tänkta spelarna från Rosengård och Linköping att slippa vara med om den minst sagt dåliga insatsen mot England. Precis som ”Spelare 12” skriver här ovan, så är det inte många från U23 som skulle platsa i A-landslaget. Varför det är så tål att tänkas på.