UWCL: Dags att börja överprestera


Rosengård – Slavia Prag  2-3
Linköpings FC – PSG  0-2

Det är de tråkiga resultaten från veckans första åttondelsfinaler Champions League för svensk del.  Att de svenska lagen har fått det allt svårare att hävda sig i Champions League har väl inte undgått någon men ska vi verkligen behöva bli utslagna av tjeckiska lag nu också?

Det börjar bli ganska länge sedan nu som jag blev riktigt imponerad av ett svenskt lag i Champions League. Man gör i bästa fall det som man kan förvänta men sällan mer. Det är dags att börja överprestera nu,  lite svenska skrällar vill jag se i Champions League framöver.


Det är bara två år sedan som FC Rosengård med klara 6-1 slog ut Slavia Prag ur Champions League. Då slutade hemmamötet med hemmaseger och klara 3-0. Mycket har hänt i Rosengård sedan dess och bara Musovic startade både den och dagens match. Lämnat har exempelvis stjärnor som Marta och Martens.

Nu är dock just Slavia Prag ett lag som imponerat i Champions League ett antal gånger de senaste åren där man nått kvartsfinal två gånger om. Jag har sett Slavia Prag ett flertal gånger men aldrig sett laget spela så fin offensiv fotboll mot kvalificerat motstånd.

Slavia Prag, som likt Sparta Prag gett damerna betydligt bättre förutsättningar på senare tid, har också haft en helt annan kontinuitet och sju spelare startade både för två år sedan och nu och nog syntes det att det var ett väldigt samspelt lag man mötte.  Dessutom har de skickliga 19-åriga tvillingarna Dubcova tillkommit. Defensiva mittfältaren Kamila Dubcova imponerade väldigt på mig idag.

Nåja, det finns förstås fortsatt en god chans för Rosengård att vända på detta men då får man höja sig rejält till bortamötet, man möter trots allt ett lag som lyckats kryssa mot både Wolfsburg och Lyon (visserligen efter stora förluster i första mötet) de senaste åren och det är det inte många lag som lyckats med.


Linköping har inte haft någon lysande säsong direkt men det kändes ändå som att det fanns visst skrälläge mot ett PSG med en inte allt för skräckinjagande trupp.

Men ett lite för slarvigt och temposvagt Linköping tog ändå inte riktigt chansen mot ett bortalag som visserligen är bolltryggt men som i övrigt inte imponerade särskilt mycket. Att vända det här i Paris blir förstås väldigt svårt men ska man våga hoppas på att ett tidigt LFC-mål kan skapa lite nerver i PSG kanske?


2 svar till “UWCL: Dags att börja överprestera”

  1. Jag lyssnade bara på Rosengård-matchen på radio och där nämnde kommentatorn att Rosengård hade problem att hänga med tempot som Prag satte upp i anfallsspelet, ni som såg matchen stämmer detta?

    • Det kan jag nog instämma i, man hade klara problem med att hinna upp i press när Slavia anföll. Jag fick känslan av att man inte alls var beredda på en matchbild med ett så offensivt Slavia Prag som dessutom var väldigt bra på att få med mycket folk i anfallen och hade fin precision i passningsspelet. Klart bättre samspel mellan spelare och lagdelar hos Prag tycker jag nog var främsta skillnaden mellan lagen. Rosengård har fortfarande fler toppspelare i laget men som lag betraktat var man inte bättre denna gång.