UWCL: Gruppspel nästa år?


Ett förslag ligger på bordet om att införa ett gruppspel i UEFA Women’s Champions League redan till säsongen 2015/16 det skriver bl.a. Svenska Dagbladet idag. Det är förstås en spännande utveckling som innebär fler möten mellan Europas topplag, eller?

Det viktigaste med gruppspelet är att det ger större förutsättningar för att det är åtta riktigt bra lag som når kvarstsfinal i turneringen. Jag hoppas dock att man gör fler förändringar av turneringen så att vi verkligen får se fler toppmatcher och framför allt att man ser över seedningen ordentligt.

Så här skulle en ganska balanserad lottning av gruppspelet kunna se ut med de lag som nått åttondelsfinal i år och med UEFA rankingcoefficienter för lagen. (Först nämnda lag i varje grupp är förstaseedade, det andra andraseedade osv.)

Grupp 1: Lyon, Fortuna Hjørring, Sparta Prag, Glasgow City
Grupp 2: Wolfsburg, Neulengbach, Linköpings FC, Bristol Academy
Grupp 3: Torres, Frankfurt, Zvezda, FC Barcelona
Grupp 4: Rosengård, Brøndby, PSG, Gintra Universitetas

Frågan är dock om ett gruppspel är nog för att lyfta turneringen. Ett problem är att endast ett fåtal av gruppspelsmatcherna skulle kännas riktigt heta. Med ovanstående lottning skulle ju Lyon kunna gå på halvfart och ändå vinna gruppen klart.

Det andra problemet är seedningen. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, ge nationskoefficienten betydligt större tyngd och ge klubbkoefficienten mindre tyngd. Klubbkoefficentens tyngd gör exempelvis att Frankfurt rankas lägre än Torres och PSG lägre än Neulengbach.

Frankfurt och PSG borde förstås få tillgodoräkna sig sina nationers framgångar i turneringen och på så sätt få högre ranking och inte straffas för att deras ligor har haft en jämn topp de senaste åren med olika deltagare i Champions League från år till år som följd. Torres och Neulengbach har deltagit i turneringen år efter år och skaffat sig hög rankingpoäng, trots inte allt för märkvärdiga resultat i turneringen men tack vare att att den koefficient som följer med klubben själv har så stor tyngd.

Dagens seedning skulle kunna ge en glödhet grupp med Lyon, Frankfurt, PSG och Barcelona eller en iskall grupp med Torres, Neulengbach, Sparta Prag och litauiska Gintra. Seedningen innebar ju också att t.ex. Stabæk och Liverpool, som hade gjort gruppspelet starkare, försvann redan i första omgången då de fick möta andra topplag direkt.

Ett alternativ som jag inte tror blir verklighet redan nästa år är ju att ge toppligorna ytterligare en Champions League-plats. Man skulle exempelvis kunna låta treorna från de fyra toppligorna göra upp inbördes om en plats i gruppspelet. Detta för att inte helt ta bort chansen för lag från mindre ligor att nå gruppspelet men ändå se till att höja kvaliteten på turneringen ett snäpp till.

Sist men inte minst så måste förstås den ekonomiska biten förbättras så att det inte är en förlustaffär för klubbarna att delta i turneringen.


2 svar till “UWCL: Gruppspel nästa år?”

  1. Intressant. Spelkalendern som redan cirkulerar och darmed ar fastslagen tar namligen inte detta i beaktande. Dar finns bara normalt kval och sedan R32, R16, R8, semifinal o. final.

  2. Kanske pa plats att tillagga att ett dylikt forslag om gruppspel funnist pa tapeten redan en tid. Personligen diskuterade jag det i Nyon juni 2011 och liknande forslag presenterades mer offentligt av Twentes representant i Nyon exakt ett ar senare. Forhoppningsvis tar man sig dock tid att planera detta bra sa att det inte gar sa att lag som Gintra tar sig till gruppspel.
    En hojning av landskoefficienten till minst 50 % vore verkligen pa sin plats.