UWCL: Inför kvartsfinalerna


Äntligen är det dags för UEFA Women’s Champions League 2014/15 att dra igång igen. Nu med två svenska lag i kvartsfinal.

Tyvärr ser det ut som att väldigt lite av kvartsfinalerna kommer att sändas i svensk TV. Nordiska Eurosport sänder endast returmötet mellan Frankfurt och Bristol som antagligen kommer vara ganska ointressant. TV4 Sport sänder lyckligtvis Rosengårds hemmamatch mot Wolfsburg.


21/3 15.00 Bristol Academy – FFC Frankfurt   (tyska Eurosport sänder)
Frankfurt är skyhöga favoriter i detta dubbelmöte och det finns inte på kartan att de inte vinner över två matcher. Det kan rent av bli ganska stora siffror här för Frankfurt som ju har haft stor målfabrikation i Bundesliga.

Bristol Academy lyckades visserligen med nöd och näppe slå ut Barcelona trots att man var spelmässigt underlägsna, men nu möter man klart vassare motstånd samtidigt som truppen har försvagats. Man har tappat flera nyckelspelare, bl.a.Gemma Rose och Corinne Yorston i försvarey och Natalia Pablos och Natasha Harding i offensiven. Kvar är främsta målskytten Nikki Watts och övrigt består truppen till stora delar av walesiska och skotska spelare men inga direkta toppspelare.

FFC Frankfurt har en rejält stjärnspäckad trupp med bl.a. den fantastiska trion Veró Boquete, Jessica Fishlock och Dzsenifer Marozsán på mittfältet samt målsäkra Célia Šašić och evigt unga Kerstin Garefrekes i offensiven. Lägg där till Simone Laudehr som aldriug gör en dålig match var hon än spelar. Svagheten finns i defensiven som ibland har svajat även om bl.a Katrin Hendrich imponerat i år.


22/3 14.00 Linköpings FC – Brøndby IF (tyvärr ingen TV-sändning?)
Linköping får ses som ganska klara favoriter i det här skandinaviska mötet men om laget visar upp sig från sin lite mer ineffektiva sida så är Brøndby tillräckligt bra för att slå ut laget.

Brøndby har tappat mycket rutin de senaste åren och har en ganska ung nästan heldansk trupp. Man har haft ganska bra lottningar men föll borta mot både Apollon Limassol och Gintra Universitetas. I den ganska svaga danska ligan har man gått som tåget med 17 segrar och en oavgjord på 18 matcher. Man har fått en ny tränare under vintern och bland nyckelspelarna finns skickliga backarna Theresa Nielsen och Simone Boye Sørensen, tidigare Rosengårdsspelaren Katrine Veje och mittfältskollegorna Nanna Christiansen (främsta målskytten) och Julie Tavlo. Känslan är väl att man saknar lite bredd i truppen och att offensiven känns lite tunn.

Linköping har lyckats behålla förra årets trupp och fick en bra start med en fin insats i Supercupen. Saknades då gjorde slitna Charlotte Rohlin och Claudia Neto samt Fridolina Rolfö som dragits med en knäskada. Förhoppningsvis kan de spela nu men Liunköping har oavsett en trupp som känns hetare än Brøndbys, inte minst tack vare sin centrala danska trio Janni Arnth, Pernille Harder och Mariann Gajhede.


22/3 17.05 Glasgow City – Paris Saint-Germain (franska Eurosport & BBC Alba sänder)
PSG får ses som mycket stora favoriter, även om man hade lite problem senast med holländska Twente som får ses som ganska jämnstarka med Glasgow City.

Glasgow City har försvagats i defensiven under vintern när Eilish McSorley, Julie Nelson och Leanne Crichtom har lämnat. Man har dock även hämtat in Hayley Lauder från Vittsjö och förstärkt med en del toppnamn från den inhemska ligan och hade åtta spelare med vid den senaste skotska A-landslagssamlingen.

PSG har ju stor bredd i sin trupp, inte minst i defensiven där bl.a. Annike Krahn och Laura George regerar. Man har dock ibland lite svårt att avgöra mot täta försvar och ibland låser spelet trots tekniker som Kosovare Asllani och Lira Bajramaj samt målfarliga Marie-Laure Delie. Caroline Seger och Kheira Hamraoui har varit bra på mittfältet där Shirley Criz och Linda Bresonik har dragits med skador.


22/3 18.00 VfL Wolfsburg – FC Rosengård (tyska Eurosport sänder)
Utan tvekan kvartsfinalernas stora match och en på förhand ganska öppen historia. När lagen möttes förra säsongen var Rosengård väl så bra spelmässigt men föll på den oerhörda ineffektiviteten i hemmamötet. Wolfsburg får ändå finna sig i ett visst favoritskap.

Wolfsburg har en överlägsen bredd jämfört med Rosengård och har en rad toppspelare att skicka in om spelet av någon anledning låser sig. Spelmässigt har man inte haft samma fluy som kanske främst för två år sedan men här vimlar det av potentiella matchvinnare som Alexandra Popp, Martina Müller, Yuki Ogimi för att nämna några av många heta offensiva namn.  Defensivt är det Nilla Fischer och Lena Goeßling som håller ihop det och man har varit väldigt  stabila hela säsongen även om man ju förlorade för första gången på väääldigt länge mot Potsdam i helhen. Nadine Keßler och Luisa Wensing är långtidsskadade.

Rosengård har oftast en ung bänk men en startelva som matchar vilket lag som helst. Ramona Bachmann och Kirsten van de Ven tycks vara redo för spel igen och därmed har man inga skador som stör. I Marta och Anja Mittag har man två stora matchvinnare. Defensivt släppte man till en chanser senast mot Linköping där ligger väl nyckeln, att lyckas täppa igen försvaret samtidigt som man får igång sitt vassa och snabba passningsspel i offensiven. Stor press också på unga målvakten Zecira Musovic om man väljer att åter satsa på henne.

Sydnytt inför mötet:


5 svar till “UWCL: Inför kvartsfinalerna”

 1. Hur bär vi oss åt för att få se matcherna?
  Champions League är ju högintressant för
  alla fotbollsfantaster, dam- såväl som herr.

  Vilka sitter på rättigheterna att sända?
  Är det UEFA, SvFF, eller Elittfotboll Dam
  man ska vädja till för att få sitt damfotbollsintresse
  tillgodosett, ang. Champions League.

  Vilka personer kan man kontakta för att få till
  en förändring av den njugga TV-bevakning
  som nu råder?

  undrar

 2. Visst hade man hoppats att Eurosport/TV4 kunnat handla in ett ordentligt antal matcher. Men utan TV-avtal ligger väl bollen hos klubbarna, båda de ryska klubbarna (Ryazan/Zvezda) som svensklagen gästade i höstas hade ju t.ex. webbsändningar av sina matcher vill jag minnas.

 3. Enda möjligheterna blir att leta efter de skumma streamar på nätet eller försöka komma åt tyska eller franska Eurosport/Eurosport Player på annat sätt. Jag antar att det inte kommer att gå att se dem via svenska Eurosport Player.

  Annars finns det ganska många man kan kontakta och försöka påverka.

  Jag hade nog hoppats att TV4, som ändå vill vara damfotbollskanalen, skulle visa de båda hemmamatcherna, men vi får alltså nöja oss med en av dem. Lite synd också att Champions League inte ligger lika högt på prioriteringslistan hos skandinaviska Eurosport som hos den tyska och franska varianten, men så är man väl kanske inte så intresserad av att följa de svenska klubblagen i Norge eller Finland.

  Så väl klubbar och lokala medier har ju sänt matcher tidigare under turneringen runt om i Europa och man kunde väl kanske ha hoppats på att någon i Östergötland skulle göra en insats men som vanligt är det ju inte gratis. Sveriges Radio ska i alla fall ha lite beröm för de ser ut att sända båda kvartsfinalerna. Ett samarbete mellan Sveriges Radio och SVT hade väl inte heller varit så dumt, bara skicka dit en kameraman när man nu har kommentatorerna där.

 4. Nu sänder Eurosport mötet Wolfsburg-Rosengård. Bra jobbat Tadeus! hehe