UWCL: Spanien får 2 platser


Det har diskuterats en längre tid nu inom UEFA om att göra om formatet av Women’s Champions League efter påtryckningar av toppklubbarna. Förhoppningsvis sker det redan till nästa säsong och då får troligtvis de bästa nationerna ytterligare något lag med i turneringen. Om inte denna förändring blir av till säsongen 2015/16 så blir Spanien en ny nation med två lag i turneringen. Spanien passerar nämligen Tjeckien, som i år hade två lag med för första gången, på rankingen. Det är förstås bra då de spanska topplagen är klart bättre än de tjeckiska.

Spanien passerar även Danmark som då är åttonde och sista nation med två lag. Övriga är Tyskland, Frankrike, Sverige, England, Ryssland och Italien. Närmast bakom Danmark på rankingen finns Tjeckien, Österrike och Norge. Noterbart är också att Island, som hade två lag med i turneringen för några år sedan, nu har dalat rejält på rankingen och nästa år tvingas kvala.


4 svar till “UWCL: Spanien får 2 platser”

 1. Om de battre nationerna far mera lag men formatet i ovrigt inte andras sa dodar man turneringen for halvbra nationer. Vore forfarligt.

  • Hur menar du då ? Herrarnas CL är hur stort som helst och fungerar på ett sätt som tydligt gynnar de bästa ligorna. För mig är det givet att lag från Tyskland, Frankrike, Sverige, England o s v är mycket roligare att se på än t ex genomusla Neulengbach som varje år leker sig genom österrikiska ligan och sedan genom gynnsam lottning (och geografi) tar sig alldeles för långt innan de kvaddas av ett överlägset motstånd.

 2. Ditt perspektiv ar valdigt svenskt. Forsok se saken istallet ur perspektivet for lat oss saga Island, Serbien, Belgien, Holland, Finland, Tjeckien osv.
  Dessutom det du kallar genomusla Neulengbach spelade en match av tva oavgjort mot Tyreso. Det var battre facit an vad manga Allsvenska lag klarade. Undrar vad vi da borde kalla Malmo, som i tva matcher tog storstryk mot Lyon och aret darpa inte hade en chans mot Wolfsburg?
  Jamforelsen med herrar haller inte om du laser min kommentar. Jag skrev ”om formatet inte i ovrigt andras”. Herrarnas och damernas format ar olika. Herrarna har en gruppsfas med 32 lag. Det ar alltsa 32 lag som far ett stort antal intressanta matcher och pengar. Beloningen att komma med ar sa stor att det ar okej att mindre nationer enbart har nagra platser att kampa om. Dartill har herrarna Europaligan. I jamforelse har du i damernas CL en kamp om att komma med ocksa bland top 32. Beloningen ar dock bara 2 matcher (mot ett och samma lag) och pengarna som inkasseras ar sa sma att de knappt ens tacker utgifterna.
  Som jag ser det kan UEFA motivera sina val pa tva grunder. Det ena ar kapitalistiskt. Alltsa de basta lagen skall fa uppmarksamhet och beloning. I motsats till herrarnas version haller detta argument dock inte i damernas version. Det finns inga pengar att tala om i damernas version och efterfragan pa produkten (damernas matcher) ar sa minimal att den i det stora hela ar forlustbringande.
  Den andra aspekten UEFA bor varna om ar utvecklingen av fotboll i alla lander. UEFA skall opartiskt representera all landers intressen. Detta innebar att alla landers basta lag ges lika forutsattningar.
  De tva intressen jag presenterat har maste sedan balanseras i beslutsfattningen. Av orsaker jag redogjort for ovan bor jamlikhet for tillfallet vaga klart tyngre an prioritering pa basis av niva.
  Forsat mig inte fel, jag har inget emot att UEFA gor CL till en ekonimiskt lukrativ verksamhet ocksa for damer. I det faller far man infora mer business logik och prioritera de basta ligorna. Jag har ocksa inget emot att det i damernas CL infors gruppsfas. Ifall man har en gruppsfas med enbart 16 lag (vore rimligt med tanke pa den internationella spelkalendern for damer) sa kan man inte utoka platserna for de basta ligorna. Det skulle innebara att de halvbra nationerna inte ens kunde dromma om en plats i gruppsfasen (tex for Finlands del vore det lattare att komma med i herrarnas CL…vilket ju ar galet med tanke pa hur mycket battre Finland anda ar pa damsidan an pa herrsidan). Daremot om gruppsfasen vore 32 lag, sa kunde man nog utoka platserna for de battre ligorna (eller man maste gora det!). Men att infora en gruppsfas direkt med 32 lag ar inte realistiskt.
  Min slutsats blir darmed att man inte kan oka pa platserna for de basta ligorna. De skulle gora CL totalt ointressant for ett stort antal lander och till en intern tavling for 5 ligor.

  • Ett alternativ är ju att låta de ”extra” lagen från toppligorna göra upp inbördes om exempelvis ett par platser i ett gruppspel med 16 lag. Lite så som man har gjort på herrsidan med en ”League Route” och en ”Champions Route”. Då får man ändå med ytterligare ett par riktiga topplag men övriga har chansen att nå gruppspelet.

   Det andra stora bekymret är ju seedningen där nationskoefficienten måste får större betydelse. Svårt att öka intresset för tävlingen när de bästa lagen försvinner för tidigt när det är så få riktigt bra lag med.