UWCL: Superlottning


16-delsfinalerna av UEFA Women’s Champions League lottades idag. För de svenska lagen blev det bästa möjliga utfall då de lottades mot mina två drömmotståndare. Matcherna spelas 7/8 & 14/15 oktober.

FC Rosengård ställs mot finska PK-35, ett klart överkomligt motstånd och en bra resa. KIF Örebro lottades mot grekiska PAOK som jag ser som det klart svagaste av de kvarvarande lagen. Därmed ska de svenska lagen inte kunna misslyckas med att gå vidare till åttondelsfinal. Gör de det ger jag helt upp hoppet om svensk damfotboll och slutar blogga.

Hela lottningen
BIIK-Kazygurt (Kazakstan) – FC Barcelona (Spanien)
Medyk Konin (Polen) – Olympique Lyonnais (Frankrike)
Olimpia Cluj (Rumänien) – Paris Saint-Germain (Frankrike)
Slavia Prag (Tjeckien) – Brøndby (Danmark)
Standard Liège (Belgien) – FFC Frankfurt (Tyskland)
PAOK (Grekland) – KIF Örebro (Sverige)
FC Twente (Nederländerna) – Bayern München (Tyskland)
Atlético Madrid (Spanien) – Zorkiy (Ryssland)
St. Pölten-Spratzern (Österrike) – Verona (Italien)
Stjarnan (Island) – Zvezda-2005 (Ryssland)
LSK Kvinner (Norge) – FC Zürich (Schweiz)
Chelsea (England) – Glasgow City (Skottland)
PK-35 Vantaa (Finland) – Rosengård (Sverige)
ZFK Minsk (Vitryssland) – Fortuna Hjørring (Danmark)
Spartak Subotica (Serbien) – Wolfsburg (Tyskland)
Brescia (Italien) – Liverpool (England)

Det var en bra lottning på flera sätt då alla de starkaste lagen undvek varandra. Chelsea och norska LSK, de kanske två starkaste oseedade lagen lottades nämligen mot två av de svagare seedade lagen, Glasgow City respektive FC Zürich. Bra för turneringen att Norge äntligen fick en lite lättare motståndare (även om man inte ska underskatta Zürich för mycket) så att man så småningon kan få den ranking man förtjänar. Det brittiska derbyt känns för övrigt som ett av de mest intressanta mötena i den här omgången.

Mest ovisst känns kanske mötet mellan spanska Atlético Madrid och ryska Zorkiy där jag kanske ändå håller spanjorskorna som knappa favoriter. Förutom Atlético, LSK och Chelsea lär de oseedade lagen (de förstnämnda i varje möte som börjar på hemmaplan) få det ganska tufft att gå vidare och de seedade lagen är ganska klara favoriter.

Möjliga skrällchanser? Brescia kan möjligtvis hota ett skadedrabbat Liverpool som inte har någon supersäsong. Isländska Stjarnan får precis som förra året möta Zvezda. Den gången hängde man med bra spelmässigt men kunde inte hantera Zvezdas anfallare Josée Nahi, revanch nu? Spratzern har nog också viss chans att skrälla mot Verona. Kanske kan också Slavia Prag hota  Brøndby som inte har någon hypervass offensiv.


2 svar till “UWCL: Superlottning”

  • Nej, för första gången så kommer man att seeda lagen även när åttondelsfinalerna lottas. Samma regler som vid gårdagens lottning.

   De åtta främsta på UEFA-rankingen kommer att vara seedade och får returmötet på hemmaplan. Rosengård (rankade 4:a) kommer alltså att vara seedade även då men inte Örebro (rankade 16:e). Av storlagen så kommer tyska mästarna Bayern München (rankade 12:a inför 16-delsfinalerna) inte vara seedade om inte fyra av de högre rankade slås ut. Det kan hända men jag tror inte att det blir så.
   Här är PDF-filen med lagens ranking från UEFA.

   Lag från samma nation kan inte lottas mot varandra.

   För kvartsfinalerna blir det fri lottning.