UWCL: Tyresö FF riskerar bli oseedat


Jag har redan klagat på UEFAs seedning för Women’s Champions League ett antal gånger. Den här gången är det Tyresö FF som riskerar råka illa ut. Laget kan nämligen bli oseedat vid sin första lottning och därmed riskera att möta lag som Lyon eller Wolfsburg redan i 16-delsfinal.

Av lagen som går direkt till 16-delsfinal är Tyresö rankat på 15:e plats, alltså på rätt sida. Två lag som tvingas spela i det inledande gruppkvalet har dock högre rankingpoäng än Tyresö tack vare att de deltagit i turneringen under så många år. Det är skotska Glasgow City och polska Unia Racibórz som kan putta ner Tyresö till en oseedad 17:e plats på rankingen om de vinner sina grupper i gruppspelet som lottas på torsdag.

Sverige drabbas här alltså av att vi haft en liga med många olika vinnare de senaste åren och därmed många olika deltagare i turneringen. Som jag nämnt tidigare tycker jag att nationskoefficienten måste få betydligt högre påverkan på lagets ranking och klubbkoeffiecienten lite mindre betydelse. I dagsläget har t.ex. österrikiska mästarna SV Neulengbach nästan dubbelt så hög rankingpoäng som Tyresö trots att laget aldrig varit nära att ta sig förbi åttondelsfinalen.  Se hela UEFAs ranking för 2013/14 (PDF)

,

Ett svar till “UWCL: Tyresö FF riskerar bli oseedat”

  1. Du vet vel det här redan, men det er jo konstigt att förra gången UEFA gjorde om på rankingen sänkte dom påverkan av nation gentemot klubb (33 % nu mot 50 % förr, om jag minns rätt). Så att dom skall gå åt andra hållet verkar rätt osannolikt, även om det vore klart mer rättvist.