Världens bästa liga?


Ja, kanske ändå. Damallsvenskan har ju länge velat kalla sig världens bästa liga men de senaste säsongerna har det varit lite svårt att gå med på det. Så sent som i våras rankade jag Damallsvenskan som tvåa efter tyska ligan i Europa i inlägget ”Världens bästa liga….nästan” men nu vete tusan om man inte är bäst ändå då Frauen-Bundesliga har tappat lite. I vilket fall som helst så tycker jag aldrig Damallsvenskan har varit så bra som i år. Så här skulle jag nog ranka Europas ligor just nu:

1. Damallsvenskan, Sverige
Fler världsstjärnor än någonsin har spelat i Damallsvenskan i år. Det är den liga som har flest antal utländska spelare och här hittar man bl.a. större delen av både Finlands och Islands landslag. Sticker ut med hög medelålder jämfört med övriga ligor. En viss risk att slagstyrkan försämras till nästa år finns dock med tanke på diverse klubbars ekonomiska bekymmer.

2. Frauen-Bundesliga, Tyskland
Konkurs för Hamburg, kollaps för Duisburg och svaga nykomlingar har gjort att denna säsong av ligan känns klart svagare och mer ojämn. Wolfsburg och Frankfurt har värvat sönder övriga litegrann och den absoluta toppen känns snäppet vassare i år. I övrigt satsar de flesta lagen ungt snarare än på utländska importer men så har man också tillgång till den tyska talangfabriken.

3. Division 1 Féminine, Frankrike
Fortsatt fyra topplag som bara blir bättre och bättre. Tyvärr för ligans skull värvar de varje år sönder övriga lag som är väldigt långt efter vilket ger många mycket ojämna matcher.

4. WSL, England
Bara åtta lag i ligan som är en av Europas jämnaste. Ligan består nästan uteslutande av brittiska spelare och landslagsspelarna är väl utspridda bland lagen.

5. Высший дивизион, Ryssland
Pengarna finns, men organisationen känns bristfällig på många håll och man har svårt att locka till sig de främsta spelarna. Så gott som hela Rysslands och Ukrainas landslag spelar i ligan plus ytterligare diverse utländska spelare. Skräckhistorier från en del som provat lyckan i ligan har dock säkert skrämt bort en del.

6. BeNe-League, Belgien-Holland
Belgiens och Hollands gemensamma satsning känns redan framgångsrik.  Flera spelare har återvänt från utlandet och större delen av nationerna landslagsspelare återfinns nu i den nya ligan. Bland de holländska lagen är dessutom de bästa spelarna ganska väl utspridda vilket ger fyra-fem lag av ganska bra klass. I Belgien är Standard Liège klart överlägsna och kommer få tufft motstånd först till våren då de fyra främsta från respektive lands division möts och gör upp om ligatiteln.

7. Toppserien, Norge
De fyra topplagen håller bra klass men har varit ganska överlägsna övriga i år. De flesta av Norges bästa har valt att stanna på hemmaplan. Serien innehåller många duktiga talanger och även en del utländska spelare.

8. Primera División, Spanien
Har bantat ner ligan från 18 till 16 lag men en ytterligare bantning skulle behövas för att ligan ska bli riktigt jämn och stark. Bottenlagen är inte särskilt bra men 5-6 lag i toppen är ganska jämna. Utländska spansk- och portugisisktalande spelare av diverse nationaliteter förstärker ligan.

9. Serie A, Italien
Känns ganska identisk med den spanska ligan just nu. Man valde tyvärr att utöka ligan från 14 till 16 lag i år vilket har försvagat helhetsintrycket av ligan. Dessutom har den ekonomiska krisen gjort att flera lag tappat spelare till topplagen. Kanske snäppet vassare topplag än Spanien däremot känns lagen strax under toppen hetare i Spanien. Ligan lider också lite av begränsningen på två utländska spelare per lag.

10. 3F Ligaen, Danmark
Har tappat lite sedan i våras. Då fanns det tre topplag men nu har Fortuna Hjørring och Brøndby värvat sönder Skovbakken. Bakom de två topplagen är det ett gigantiskt gap. Flera spelare har också gått till Sverige på senare år. Ligan känns bara snäppet bättre än t.ex. den isländska som till skillnad från den danska har satsat på en mängd utländska importer i år.

 

,

Ett svar till “Världens bästa liga?”

  1. Det blev lite som elitserien-effekt det senaste året NHL gick i lock-out, haha, vilket få klagar på hemma antar jag. Har bara sett fyra-fem matcher i Bundesliga i år men kan hålla med om att det känns som att de har tappat lite i jämnheten.

    Engelska ligan är en liga jag verkligen skulle vilja se mer av, många spännande spelare där just nu.