VM-aspiranterna


Bara några dagar kvar tills VM-truppen tas ut så nu är det dags att ta en ordentlig titt på de som slåss om platserna och tippa truppen. Jag har en känsla av att Pia Sundhage nog i stort sätt har bestämt sig bortsett möjligtvis från de spelare där det finns skadefrågetecken.

Jag hade hoppats få se att några fler hade tagit ett kliv till under vintern och utmanat om platserna i truppen. Nu tror jag att vi får se en väldigt väntad VM-trupp med ytterst få överraskningar bland de 23 namnen.  Jag hoppas dock att det blir någon skräll i truppen.

Jag tar också ut min egen VM-trupp och den är uttagen med spelsystemet 4-4-2 i åtanke eftersom det antagligen är så landslaget kommer spela. Hade jag haft förmånen att spela in något system som jag tycker passar bättre för landslaget just nu så hade det antagligen varit ett par förändringar i min trupp.


Målvakter
3 målvakter ska med till VM och där känns Hedvig Lindahl (Chelsea) som den givna ettan just nu trots lite skadebekymmer.

Där bakom känns det helt klart mer öppet men Carola Söberg (KIF Örebro) har ju fått klart mest speltid när Lindahl har varit borta och jag blir förvånad om hon inte kommer med i truppen.

Vem som tar den tredje platsen har jag inte den blekaste aning om men det står nog mellan tre namn:

Sofia Lundgren (Hammarby) hart blivit bättre och bättre för varje omgång känns nu åter som den lugn, trygga och säkra målvakt hon var innan skadan. Hotar kanske rent av Söberg i kamp om att vara andremålvakt.

Hilda Carlén (Piteå) har ju varit med i de senaste trupperna men har kanske inte riktigt imponerat i serien så långt och jag är tveksam till att hon får den tredje platsen.

Zecira Musovic (FC Rosengård) känns redan nu som en framtida stormålvakt för svensk del och det vore ju kanske därför ganska logiskt att låta henne följa med för att uppleva ett mästerskap för det är ju inte helt omöjligt att hon känns som det givna förstavalet i kommande mästerskap.

Bland övriga som varit aktuella det senaste året så har nog vårens skador förstört chansen för Malin Reuterwall (Umeå IK). Jag tror inte heller att Stephanie Öhrström (Verona) tar plats i truppen.

Trolig VM-trupp: Hedvig Lindahl, Carola Söberg, Zecira Musovic 

Jag är lite kluven till vilka jag själv hade tagit ut i ”min VM-trupp” men jag skulle nog haft Hedvig Lindahl som förstemålvakt och satsat på Zecira Musovic som tredjemålvakt. Jag vill egentligen ha med Sofia Lundgren som jag tycker har sett vassare ut än Carola Söberg hittills i Damallsvenskan men petar ändå inte Söberg som antagligen är mest samspelt med landslagsbacklinjen av samtliga målvakter just nu. Mina målvakter blir alltså: Hedvig Lindahl, Carola Söberg, Zecira Musovic.


Försvaret: 
Minst fyra mittbackar lär ingå i truppen. Där är förstås Nilla Fischer (Wolfsburg) given och fortfartande den enda som kan vara säker på att få plats i startelvan.

Med till VM kommer definitivt också Linda Sembrant (Montpellier). Hon är ju inte given som mittback i landslaget men kommer med eftersom hon också är ett mittfältsalternativ. Emma Berglund (FC Rosengård) kommer också finnas med i VM-truppen.

Den fjärde mittbacksplatsen står nog mellan Charlotte Rohlin (Linköping) och Amanda Ilestedt (FC Rosengård). Möjligtvis kan båda komma med om man väljer att satsa på Sembrant som mittfältare fullt ut. Personligen hade jag nog valt Marina Pettersson Engström (KIF Örebro) men hon tycks inte vara aktuell.

En som annars imponerat som mittback i år och som ytterback i många år är Marlene Sjöberg (Kopparbergs/Göteborg FC) men att hon skulle komma med i truppen nu är inte sannolikt. Det samma gäller Annica Svensson (Eskilstuna United).

Ytterligare en spelare som varit bra både som mittback och ytterback är Magdalena Ericsson (Linköpings FC) men inte heller hon tycks vara aktuell för VM trots att hon har kanse den träffsäkraste vänsterfoten i serien. Jag tror inte heller att Mia Carlsson (Kristianstads DFF) kommer med i truppen.

Elin Rubensson (Kopparbergs/Göteborg FC) kommer definitivt ta en av ytterbacksplatserna i VM-truppen. Det gör även Lina Nilsson (FC Rosengård). De båda har ju fått väldigt mycket speltid i landslaget under våren och gjort det bra.

Övriga två ytterbacksplatser tror jag går till Jessica Samuelsson (Linköpings FC) och Sara Thunebro (Eskilstuna United)

Trolig VM-trupp: Nilla Fischer, Linda Sembrant, Emma Berglund, Charlotte Rohlin, Lina Nilsson, Elin Rubensson, Jessica Samuelsson, Sara Thunebro.

I ”min VM-trupp” hade jag valt Magdalena Ericsson och Marina Pettersson Engström i stället för Charlotte Rohlin och Sara Thunebro. Eftersom vi antagligen kommer att spela 4-4-2 hade jag nog gjort en ”Stefan Rehn” och flyttat Rubensson till mittfältare och istället haft Marlene Sjöberg som ytterbacksalternativ.  Min back-trupp blir alltså Nilla Fischer, Linda Sembrant, Emma Berglund, Marina Pettersson Engström, Lina Nilsson, Marlene Sjöberg, Jessica Samuelsson, Magdalena Ericsson.


Mittfält & anfall:
Nu kommer vi till mittfälttet och här börjar det blir riktigt svårt och de sista platserna i truppen känns inte helt lätta att ta ut. Caroline Seger (PSG) känns i dagsläget som den enda riktigt givna centrala mittfältaren.

Den stora frågan är ju vem som ska ta skadade Hanna Folkessons roll på det centrala mittfältet. Lisa Dahlkvist (KIF Örebro) är ju det naturliga valet med tanke på att det är hon fått mest speltid på positionen men hennes höftskada gör ju att det inte känns givet att hon ens kan spela i VM.

Petra Larsson (Eskilstuna United) blir bättre och bättre för varje omgång och för mig känns hon allt mer som det bästa alternativet bredvid Seger. De båda känner ju också varandras spel från tiden i Linköping även om det var några år sedan. Lite synd att seriefinalen mot Rosengård spelas en vecka efter uttagningen, hade varit ett bra test innan uttagning. Jag hoppas att hon kommer med till VM men jag är långt ifrån säker på det.

Josefin Johanssons (Piteå IF) chanser att komma med till VM förstördes kanske av hennes fortskada som hållit henne borta i ett par omgångar nu. Klubbkollegan Emilia Appelqvist (Piteå IF) har varit med i landslaget av och till det senaste året och har nog goda chanser att komma till VM.

Eskilstunas och Piteås mittfältare ställs ju emot varandra på söndag och kanske blir det tydligare då vem som verkligen känns hetast.

Elin Magnusson (KIF Örebro) är en annan som varit med i landslaget av och till de senaste åren och kanske kan bli aktuell igen. Efter den damallsvenska premiären kändes det som att Michelle de Jongh (KIF Örebro) rent av kunde bli VM-aktuell men hon har inte riktigt lyckats följa upp den succén så det är nog lite tidigt med ett VM redan nu.

Jag hade hoppats att Lisa Ek (Kopparbergs/Göteborg FC) skulle hitta toppformen i år men det har jag inte sett hittills. Petra Andersson (AIK) har stundtals varit riktigt bra men jag tror inte att det räcker till VM. Sandra Adolfsson (Vittsjö GIK) är ytterligare en mittfältare som skulle kunna ta det där sista klivet men hon åkte på en skada redan i premiären och har inte spelat mycket sedan dess.

Therese Sjögran (FC Rosengård) har ju länge varit ganska given på vänsterkanten men kan ju även vara ett alternativ centralt beroende på uppställning. Med i VM-truppen kommer hon i alla fall att vara.

Sjögran är egentligen den enda spelaren (förutom landslagsytterbacken Rubensson) som regelbundet spelar ytter/yttermittfät i sitt klubblag och här ytterligare ett problem i landslaget. Vi har inte bara få centrala mittfältare av toppklass utan även få yttermittfältare.

Antonia Göransson (Vittsjö GIK)  hade ju kunnat vara ett utmärkt kantalternativ men hon har bara i korta perioder visat vass form. I Norge finns ju Mimmi Löfwenius (LSK) som regelbundet visar fina takter som yttermittfältare och hon kunde vara ett bra alternativ men det känns inte som att hon har varit nära en uttagning.

Pauline Hammarlund (Piteå IF) har ju tagit ett rejält kliv sedan förra året och ser både snabbare och starkare ut i år. Hon har ju flyttats upp som anfallare men kunde kanske vara ett yttermittfältsalternativ för landslaget att fundera på.

Malin Diaz (Eskilstuna United) har varit ganska given i landslagstruppern det senaste året och hon har hittills varit bra i Damallsvenskan och kommer säkerligen med till VM. Jag har lite samma problem med Diaz som med Asllani vad gäller att hitta rätt position för henne. Inte tillräckligt stark för att fixa en central mittfältsroll i VM ännu och någon kant spelare är hon inte heller.

I anfallet är förstås Lotta Schelin (Lyon) given och efter en strålande vår har även Sofia Jakobsson (Montpellier) blivit helt given i truppen och även i startelvan.

Kosovare Asllani (PSG) är förstås också given i truppen och slåss med Jakobsson om att få spela bredvid Schelin och slippa spela på kanten. Jag vill varken se henne som renodlad mittfältare eller ren anfallare utan en roll central roll däremellan men den finns tyvärr inte riktigt i Pia Sundhages formationer.

Fridolina Rolfös (Linköpings FC) skadebekymmer är oroväckande och kan hota hennes annars ganska givna VM-plats. Jenny Hjohlman (Umeå IK) var pigg i Algarve men skadade sig sedan och har inte visat VM-form hittills i comebacken men hon har nog ändå goda chanser att komma med till VM.

Olivia Schough (Eskilstuna United) har ju varit given i landfslagstrupperna en tid nu. Har inte briljerat spelmässigt i serien så långt men gjort ett par mål och jag har svårt att se att Pia Sundhage skulle peta henne nu.

Marija Banusic (Chelsea) har ju också varit med en del i landslaget på senare tid men kanske gjort några stora avtryck de få gånger hon fått spela. Ganska lite speltid i Chelsea under våren och det kan hota hennes plats i VM-truppen.

Jämngamla Lina Hurtig (Umeå IK) är precis tillbaka från skada och har inte hunnit visa VM-form ännu. Stina Blackstenius (Linköpings FC) har stundtals gjort det men jag tror inte det räcker till VM för henne heller.

Emma Lundh (AIK) var ju med i landslaget mycket förra året och jag tycker hon har sett väldigt stark ut de senaste matcherna. Kan nog ta sig tillbaka in i landslagstruppen. Även Mimmi Larsson (Mallbackens IF) skulle kunna bli en VM-joker efter en vass säsongsöppning. Båda har det gemensamma problemet att de inte öser in mål.

Sara Lindén (Kopparbergs/Göteborg FC) som visade storform förra våren har inte riktigt visat samma klass hittills i år. Susanne Moberg (Kristianstads DFF) har varit väldigt ojämn och är nog inte heller aktuell för VM även om hon skulle kunna vara ett ganska stabilt yttermittfältsalternativ.

Jag har säkert glömt något namn som förtjänar att vara med i diskussionen.

Trolig VM-trupp: Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Therese Sjögran,  Emilia Appelqvist, Malin Diaz, Olivia Schough, Kosovare Asllani, Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Jenny Hjohlman, Fridolina Rolfö, Marija Banusic.

Om vi nu ska spela 4-4-2 så hade jag valt följande spelare i ”min VM-trupp”: 
Centrala mittfältare: Caroline Seger, Petra Larsson, Josefin Johansson, Lisa Dahlkvist. 
Yttermittfältare: Therese Sjögran, Elin Rubensson, Pauline Hammarlund, Kosovare Asllani
Anfallare: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Mimmi Larsson


3 svar till “VM-aspiranterna”

 1. http://www.corren.se/sport/lfc/rolfo-vagar-inte-tro-pa-vm-8025233.aspx

  En väldigt intressant artikel och särskilt tränare Sjögrens väldigt klara åsikter om vilka av hans spelare som borde vara med.

  Även om jag tror en hel Rolfö skulle bidra mycket till Landslaget så håller jag med Sjögren om att det skulle skicka fel signaler till övriga spelare om hon trots skadeproblemen och det sporadiska matchandet fick åka med till Kanada. Jag tycker också att han har rätt i att Samuelsson och Ericsson borde vara de två LFC-spelare som får chansen då de varit bra och framförallt Ericsson skulle göra stor nytta med sin mångsidighet (hon är ju i princip lika stark som mittback som i sin ordinarie position till vänster) samt sin fina vänsterfot.

  Håller med dig om de flesta spelarna du vill ha med men hade valt Lundgren framför Söberg då jag i grunden ser henne som en potentiell matchvinnare och bättre målvakt. Sen är jag lite frågande till Pauline Hammarlund men där ska jag erkänna att jag grundar min tveksamhet på vad jag sett tidigare och då har hon inte känts som VM-material direkt. Jag vill inte heller ha Kosse som yttermittfältare utan hellre forward.

  Petra Larsson vore ett väldigt kul alternativ på innermittfältet då det ju gick rätt bra för henne och Seger sist de spelade ihop i Damallsvenskan. Hon har också en attityd som delvis saknas i Damlandslaget då hon inte tar skit och inte är rädd att spela lite småfult för att få motståndarnas stjärnor ur balans, något hon ju också visade i premiärmatchen mot LFC med sin bryska tackling på Harder redan efter 5 min.

  • Tack för länken, den råkade visst fastna i spam-filtret.

   Jag tycker att det är en helt ny Pauline Hammarlund i år. Jag har tidigare varit tveksam till om hon ska vara med i U23 ens men tycker hon har tagit ett rejält kliv och är i strålande form. Men det är förstås en liten chansning.

   Jag tycker väl kanske också egentligen att Asllani är bättre som anfallare än yttermittfältare men sätter henne som yttermittfältare främst för att jag vill ha Jakobsson som anfallare.