Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Confederations Cup för damer?

I helgen börjar FIFAs herrturnering Confederations Cup och jag fick ett tips/önskemål om att diskuttera ett eventuellt Confederations Cup för damer. Det är faktiskt något som jag aldrig tidigare har reflekterat över och kanske inte heller känt något stort behov av.

Jag följer med stor entusiasm EM och VM även på herrsidan men har svårt att bli lika excalterad för Confederations Cup. Det har väl till viss del att göra med att Sverige aldrig är med och det finns ju en viss risk att vi sällan skulle få se Sverige även i damvarianten. Det stora problemet med Confederations Cup är annars att alltid några av världens bästa landslag saknas vilket gör att turneringen blir klart mindre intressant och mindre prestigefylld. Men att ha fler lag i turneringen är ju heller ingen bra idé då man kanske minskar statusen på VM istället.

Den stora anledningen till att det inte redan finns en Confederations Cup för damer är kanske rent ekonomisk. De stora herrturneringarna är en enorm inkomstkälla för FIFA till skillnad från damturneringarna. På damsidan ligger man ju fortsatt mycket långt efter på den biten och det är ju först de senaste åren som VM har börjat ta rejäl fart. Det är nog inte otänkbart att vi får se ett damernas Confederations Cup så småningom, men det dröjer nog en antal år.

På damsidan finns ju, till skillnad från på herrsidan, även OS där ländernas A-landslag deltar. OS-turneringen, som tills nyligen bara hade åtta lag (numera tolv) kändes då som lite av damernas Confederations Cup eftersom alla konfederationer var med samtidigt som något riktigt bra landslag alltid saknades. Personligen tycker jag det vore betydligt roligare och viktigare att uttöka damernas OS-turnering till 16 lag än att få se en Confederations Cup.

I både Afrika och Asien  kör man kontinentens mästerskap vartannat år och det är ju ett annat bra sett för de bästa landslagen att få turneringar lite oftare. I Europa finns ju också redan stora årligt återkommande turneringar som Algarve Cup och Cyprus Cup. De fyller ju en viktig funktion för Europa då nästan alla de större europeiska nationerna deltar i någon av de turneringarna. Även de gör att behovet av Confederations Cup känns midre även om den turneringen säkert skulle ha stora möjligheter att få högre status än dem. De konkurrerar inte heller nödvändigtvis med varandra eftersom de spelas olika tid på året.

Hur skulle då en Confederations Cup se ut. Om man använder herrmodellen så skulle den alltså bestå av åtta lag, ett från varje konfederation samt värdnationen och regerande världsmästaren. OS-mästarna skulle dock rimligtvis också få vara med på damsidan vilket gör det lite klurigare att få ihop till bara 8 lag. Oftast kommer säkert något lag vara kvalificerat på mer än ett sätt men det är också möjligt att 9 olika lag kan bli kvalificerade och då får kanske OS-mästaren offras. En Confederations Cup utan alla konfederationer känns ju inte helt rätt.

Turneringen skulle vara hyfsat förutsägbar vad gäller deltagande nationer. USA vann visserligen oväntat inte Guldcupen senast (2010) men kommer förstås nästan alltid representera CONCACAF. Nya Zeeland kommer nog vara självskrivna som OFC-deltagare. Jag kan inte tänka mig att Tahitis damer kan göra något liknande som herrarna, inte under min livstid i alla fall. Brasilien är fortfarande ett par nummer större än övriga i CONMEBOL. Vad gäller UEFA-deltagaren så har ju inget annat lag än Tyskland någonsin vunnit EM. Frankrike och Sverige är dock reella hot, det vill man ju tro i alla fall… I Afrika har det varit större svängningar på senare år där Ekvatorial-Guinea, Sydafrika och Kamerun numera hotar Nigeria som Afrikas bästa lag. I Asien har Japan tagit över som stormakt efter Kina, men laget har aldrig vunnit de asiatiska mästerskapen. Nordkorea och Australien är främsta hoten just nu, men Nordkorea är avstängda för doping.

Om man ska gå efter de regerande mästarna i respektive konfederation skulle Confederations Cup 2014 kunna se ut så här, men där Tyskland förhoppningsvis kan bytas ut efter sommaren:
Japan (världsmästare), Kanada (värd), Nya Zeeland (OFC), Brasilien (CONMEBOL), Tyskland (UEFA), Australien (AFC), Ekvatorialguinea (CAF) och USA (OS-mästare)

Minst sagt en intressant samling lag. Kanada är både CONCACAF-mästare och värd. USA är förstås som vanligt favoriter när de deltar i ett mästerskap och utmanas främst av Japan och Tyskland samt hemmalaget Kanada som inte ska underskattas i mästerskapssammanhang. Brasilien har inte visat någon superform de senaste åren, men har kapacitet att slå samtliga lag när det stämmer för laget. Australien skulle kanske kunna skrälla sig till final. Nya Zeeland är på stark frammarch men räcker ändå inte riktigt till och Ekvatorialguinea har ett alldeles för ojämnt lag.

Sammanfattningsvis….Ett damernas Confederations Cup är en kul idé men inte något jag tycker behövs. Damfotbollen har en stor global turnering vartannat år och det känns väldigt lagom. Klart viktigare är då att OS fortsättningvis gäller för A-landslag och inte U23 eller något liknande samt att turneringen uttökas till 16 lag. Det tror jag är det bästa för damfotbollen.

Ett svar till Confederations Cup för damer?