Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2015, omg.13

2015-08-14 19:30 FC Rosengård – Vittsjö GIK  2-2 
(3’ Emma Berglund 50’ Sara Björk Gunnarsdottir, straff – 44’ Jane Ross, 48’ Antonia Göransson)
Skadebekymren börjar helt klart ställa till det för Rosengård och man tappade för första gången någonsin poäng i en seriematch mot Vittsjö. Därmed bjöd man också åter in Eskilstuna och Linköping i guldstriden om de gör sitt jobb i den här omgången. Vittsjö-poängen var dessutom oväntat rättvis då man bjöd på fint kollektivt förvsarsspel. Hade man haft bättre kvalitet i sina omställningar hade man vunnit matchen. Snygga skott i mål av Jane Ross och Antonia Göransson och en högst tveksam straff för Rosengård, se klippet nedan:


2015-08-16 14:00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC  4-0 
(29’ June Pedersen , 35’ Hanna Pettersson, 45’ Pedersen, 85’ Hammarlund)
Piteå kom snabbt tillbaka från 0-5-förlusten mot Linköping och krossade istället Göteborg. Redan i halvtid stod det 3-0, något som kanske inte direkt speglade matchbilden då Göteborg skapade ett par riktigt heta läge tack vara fina inlägg av Elin Rubensson. June Pedersen dock slå frisparkar i mål från halva plan två gånger om efter att Fanny Lund hamnat helt fel i Göteborgsmålet och inte heller fått någon hjälp av hemmaförsvaret som tillät bollarna studsa i straffområdet och in i mål.

I andra halvlek kunde Piteå kontrollera matchen och tack vare sin fina organisation och kollektiva försvarsspel lyckades Göteborg aldrig få något rejält tryck mot hemmamålet. Ny imponerande laginsats av Piteå som nu kanske spelade bort Göteborg från kampen om Champions League-platserna.

Matchens 6 främsta
1-4 Backlinjen (Piteå) – Faith Ikidi har efter sommaren inte imponerat lika mycket som i våras men nu var hon åter urstark och felfri. Mittbackskollegan Emelie Lövgren växer för varje match och spelar med allt större självförtroende. En del oskicklighet av motståndarlaget låg visserligen bakom June Pedersens båda mål men hennes vänsterfot fortsätter att skapa stora problem för motståndarna. Lena Blomkvist byttes in tidigt när Ronja Aronsson fick skadekänningar och raderade ut Manon Melis.
5-6 Innermittfältet (Piteå) – Jag har ifrågasatt Emilia Appelqvists status som landslagsspelare men mot Göteborg visade hon verkligen landslagsklass med stort jobb på mittfältet och riktigt bra både defensivt och även offensivt med en snygg assist, Det samma kan sägas om outtröttliga Josefin Johansson som ALLTID tar jobbet både defensivt och offensivt.

Hela hemmalaget gör dock en utmärkt insats med exempelvis en ny riktigt vass reflexräddning av Hilda Carlén och ett nytt mål av Pauline Hammarlund som tar henne upp i skytteligaledning igen.

June Pedersens märkliga mål:


2015-08-16 15:00 Mallbackens IF Sunne – AIK  1-0 
(45’ Broström, straff)
En spelmässigt mycket jämn match där AIK inledde piggast och skapade en del fina lägen. Mallbacken kom dock tillbaka i slutet av halvleken och fick i halvlekens slutskede en lite omdiskuterad straff när Elin Bragnum tacklade Madelen Janogy i straffområdet. Min känsla, till skillnad från kommentatorns och AIK-försvaret, var att bara Janogys fötter var på bollen men jag kan inte ens efter att ha sett reprisen tio gånger vara säker, så döm själva av klippet nedan. I andra halvlek hade AIK svårt att koma igenom Mallbackens stabila försvar och kunde oavsett inte överlista skickliga Jennifer Falk i målet.

2015-08-16 16:00 Umeå IK – Eskilstuna United  1-2
Ganska jämn match också i Umeå där hemmalaget inledde piggt och radade upp hörnor. Sedan tog Eskilstuna ledningen och även över spelet. Även i andra halvlek inledde hemmalaget piggt och skapade åter flera hörnor. Denna gång fick man också utdelningmen efter mål var det åter Eskilstuna som tog över spelet och i slutskedet fick man även in segermålet. UIK mäktade bara med två skott på mål under hela matchen och segern för bortalaget kändes till slut rättvis.


2015-08-18 19:30 Kristianstads DFF – KIF Örebro  uppskjuten
Vilans IP var inte spelbar p.g.a. ett antal fåror i planen orsakad av dålig dränering. Det ska förstås inte få hända och man borde självklart även ha försökt åtgärda det tidigare än någon timme före matchstart.

Lisa Dahlkvist fanns för övrigt inte med i KIF Örebros startelva och jag blev lite orolig att hon var på på flyget till Paris eller Montpellier där rykten placerat henne den senaste tiden. Det ska dock röra sig om en muskelkänning från senaste matchen och hon ska förhoppningsvis vara spelklar igen till helgen.


2015-08-19 19:30 Linköpings FC – Hammarby IF  3-0
(9’ Pernille Harder, 43’ Harder, 82’ Emma Lennartsson)
Bara en kort kommentar ikväll. Kassaskåpssäker seger för Linköping som fortsätter att visa upp ett mycket stabilt försvarsspel samtidigt som Pernille Harder och Stina Blackstenius härjar vilt i offensiven. Hammarby kom nästan ingenstans i sina anfallsförsök och segersiffrorna speglar matchen väl.

16var till Damallsvenskan 2015, omg.13