Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan, omgång 14

Den utspridda 14:e omgången drar igång idag och avslutas först i oktober. Det är F19-EM som ställer till det för spelprogrammet.

14/8 19:00 T3 Arena: Umeå IK – Jitex BK  1-3  
1-0 Emmelie Konradsson (’38), 1-1 Fridolina Rolfö (’46), 1-2 Mimmi Löfwenius (’62), 1-3 Löfwenius (’66) – Publik: 442
(Inför: Umeå IK känns snäppet starkare, spelmässigt vassare och har fått in vinnarkänslan igen efter en lite svag avslutning på våren. Dessutom är Jenny Hjohlman i fin målform. Jitex är i stort poängbehov och har hyfsad statistik mot Umeå de senaste åren. Jag tror UIK får revanch för förusten i bortamötet. Tips: 2-0)
Kommentar: Jitex vände och vann matchen uppe i Umeå och tog tre mycket viktiga poäng. Jag efterlyste nyligen lite fler poäng från Fridolina Rolfö och Mimmi Löfwenius och idag var det just de två fortsatt mycket lovande offensiva pjäserna som fixade segern. Segern innebär att laget nu har fyra poägs marginal ner till nedflyttningsplatsen. Umeå missade chansen att klättra ytterligare i tabellen och får svårt att nå högre än som bäst en fjärdeplats,

18/8 14:00 Arena Linköping: Linköpings FC – Piteå IF   3-1  
1-0
Jessica Samuelsson (’33), 2-0 Stina Blackstenius (’38), 3-0 Charlotte Rohlin (’64), 3-1 Emilia Appelqvist (’70) – Publik: 632

(Inför: Båda nyförvärven Brianna Davey och Eunice Beckmann finns på bänken mot Piteå som saknar avstängda Anna Westerlund i mittförsvaret. Linköping är favoriter i kraft av hemmaplan men någon målfest är nog inte att vänta. Tips: 1-0)
Kommentar: Nilla Fischer fick avsluta tiden i Linköping med seger när hon nu drar vidare till tyska Wolfsburg. För Piteå innebär förlusten att laget fortsatt är inblandad i den absoluta bottenstriden och det blir en kamp för överlevnad i höst för klubben. Eunice Beckmann fick debutera i andra halvlek.

18/8 15:00 Vittsjö IP: Vittsjö GIK – Mallbackens IF  1-1
0-1 Jessica Shufelt (’19), 1-1 Sofie Andersson (’78) – Publik: 540
(Inför: Vittsjö vann bortamötet ganska klart (1-3) och är klara favoriter nu när man har hemmaplan. Jag tror det kan bli en repris. Tips: 3-1)
Kommentar: Mallbacken fortsätter att gneta till sig viktiga poäng i bottenstriden. MEst glädjande i dagens match var annars att Vittsjös skickliga mittback Ifeoma Dieke fick göra ett inhopp i andra halvlek efter sitt långa skadeuppehåll. Även Mandy van den Berg gjorde comeback och nu har Vittsjö många valmöjligheter i backlinjen under hösen.

18/8 18:45 Valhalla: Kopparbergs/Göteborg FC – LdB FC Malmö  0-5  
0-1 Anja Mittag (’11), 0-2 Mittag (’24), 0-3 Manon Melis (’38), 0-4 Therese Sjögran (’45), 0-5 Sara Björk Gunnarsdóttir (’70) – Publik: 540
(Inför: Omgångens toppmöte där Göteborg behöver minst oavgjort för att fortsatt ha häng på en Champions League-plats. Norska mittfältaren Andrine Hegerberg kan få göra debut för hemmalaget. Jag tror dock att Malmö är för starka för tillfället särskilt som Göteborg inte har imponerat offensivt i de senaste matcherna. Tips: 0-2)
Kommentar: Malmö gör en riktig toppmatch och kör över Göteborg som därmed känns helt avsågat från topp 2. Göteborg bjöd på en pigg start men sedan fanns det bara ett lag planen. Malmö visade spelglädje, löpvilja och ett passningsspel av mycket hög kvalitet i högt tempo och var helt enkelt bara för bra för sina motståndare som inte hängde med. Anja Mittag och Ramona Bachmann hade stundtals lekstuga och Manon Melis gjorde nog sin bästa match för säsongen. Andrine Hegerberg fick spela från start i Göteborg men visade först i andra halvlek, då hon fick spela på sin favoritposition centralt, att hon kan bli en tillgång för laget. Annars var det ganska blekt både offensivt och defensivt för hemmalaget.

21/8 19:20 Behrn Arena: KIF Örebro – Tyresö FF  1-1 
1-0 Sarah Michael (’76), 1-1 Lisa Dahlkvist (’84) – Publik: 1643
(Inför: Det sker stora förändringar i Tyresö-truppen just nu och frågan är om laget är helt i balans. Marta saknas fortfarande och det är givetvis en klar försvagning men båda amerikanska nyförvärven Ashlyn Harris och Ali Krieger har anslutit till truppen och kan få göra debut. Örebro har kapacitet att skrälla om man får till försvarsspelet klockrent men Tyresö är givetvis klara favoriter. Tips: 1-2)
Kommentar: Se separat inlägg

2/10 19:00 Norrvala IP: Sunnanå SK – Kristianstads DFF   . 


Skytteligan
14 mål – Christen Press (Tyresö FF)
10 – Jodie Taylor (Kopparbergs/Göteborg FC), Anja Mittag (LdB FC Malmö)
9 –  Marta (Tyresö FF), Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF)
8 – Jenny Hjohlman (Umeå IK)
7 – Kirsten van de Ven (Tyresö FF), Pernille Harder (Linköpings FC), Ramona Bachmann (LdB FC Malmö),
6 – Lina Hurtig (Umeå IK), Jane Ross (Vittsjö GIK), Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö)
5 – Victoria Forsmark (Piteå IF), Jennifer Hermoso (Tyresö FF), Sanna Talonen (KIF Örebro), Sarah Michael (KIF Örebro), Mimmi Löfwenius (Jitex BK)


[standings league_id=4 template=extend logo=true]

Kompakt tabell

2var till Damallsvenskan, omgång 14