Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan, omgång 2

Inför: Lite av reservarenornas omgång blev det efter denna långa vinter då hela fyra av matcherna inte kan spelas på årets tänkta hemmarena. Nykomlingen Mallbacken tvingas flytta sin match till Munkfors konstgräs vilket antagligen inte gynnar laget. Å andra sidan möter man Kristianstad som också normalt spelar på naturgräs. Sakdedrabbade Kristianstad kommer ändå till matchen som stora favoriter. Linköping kommer också vara stora favoriter mot Sunnanå som behöver skärpa till försvarsspelet rejält om man vill ha med sig någon poäng hem. Stora favoriter kommer också Tyresö vara i Hässleholm där Vittsjö tvingas spela. Men mästarna får se upp med Vittsjös heta offensiv. Mycket publik kommer det säkerligen bli på matchen trots flytten.

Det brukar krävas derby eller Tyresö på plats för att det ska lockas hyfsat med publik till matcherna i Göteborg och förhoppningsvis hittar också publiken ut till Lindome där Jitex tvingas spela. Derbyt bör Kopparbergs/Göteborg vinna även om lagets hittills bleka offensiv kan få besvär med Jitex försvar som stod upp starkt mot Malmö senast. Trots förlusten av Emma Berglund bör Umeå IK ha goda chanser att besegra KIF Örebro om man kan visa upp samma spel som mot mästarna senast. Men Örebro ser stabila ut i år och allt är möjligt i den här matchen och Umeå har pfta svår för just närkingarna. I omgångens TV-match tror jag att Piteås försvar får det jobbigt med Malmös anfallsspel som dock måste vara betydligt effektivare denna gång om det ska bli seger. Efter intrycken från den första omgången känns plötsligt få matcher riktigt givna men jag tror på raden X, 2, 1, 2, 2, 2

20/4 T3 Arena: Umeå IK – KIF Örebro 1-1
1-0 Jenny Hjolman (’4), 1-1 Helén Eke – Publik: 722
Inte helt oväntat stod KIF Örebro upp bra också uppe i Umeå. Jag trodde visserligen laget skulle vara lite bättre i år än förra året, men säsongsinledningen känns ändå övr förväntan. Fortsätter laget så här finns det goda chanser att man åter blir det stabila mittenlag man varit en stor del av 2000-talet. Umeå kommer nog också vara just ett mittenlag, lite för starkt för bottenträsket och lite för svag offensiv för toppskiktet. Katrin Jónsdóttir var tillbaka i spel och ersatte skadade Emma Berglund i mittlåset. Rita Chikwelu tog över kaptensbindeln från Berglund. 

20/4 Munkfors Arena: Mallbackens IF – Kristianstads DFF 1-2
0-1 Nicole Sykes (’45 +1), 0-2 Guðný Björk Óðinsdóttir (’70), 1-2 Helena Nilsson (’88) – Publik: 652
Mallbacken höjde sig ett par snäpp och var inte långt ifrån att sno åt sig en poäng av Kristianstad. En stark första halvlek av hemmalaget avslutades med ett psykologiskt tungt bortamål och därefter ganska god Kristianstad-kontroll. Margrét Lára Viðarsdóttir var tillbaka i Kristianstads startelva som fortfarande saknar bl.a. Josefine Öqvist och Hedvig Lindahl.

21/4 Folkungavallen: Linköpings FC – Sunnanå SK 1-1
0-1 Matilda Rosqvist (’21), 1-1 Pernille Harder (’37) – Publik: 336
Sunnanå hade gjort hemläxan efter försvarsdebaklet i premiären och var nog mer än nöjda med att få med sig en poäng hem från Linköping. Laget kommer säkerligen ställa till det för många lag när skadeläget ljusnar och man blir mer samspelta. Det som man kunde befara vad gäller Linköping om att alldeles för mycket av lagets offensiva spel hänger på Pernille Harder ser ut att ha besannats i säsongsinledningen. Hon kan dock inte göra allt på egen hand och det vill nog till att några av de andra i offensiven lyfter sig ett snäpp om laget ska nå en stabil plats på övre halvan av tabellen. Martin har delat med sig av ytterligare info om matchen i kommentarsfältet. 

21/4 Österås IP: Vittsjö GIK – Tyresö FF 0-2
0-1 
Caroline Seger (’11), 0-2 Christen Press (’14) – Publik: 1421
Två snabba mål i första halvlek avgjorde för Tyresö i Hässleholm i en seger som var klart rättvis och kunde ha varit större. Starkt ändå av Vittsjö att inte släppa in fler mål efter den tunga starten. Snart har laget också tillbaka Ifeoma Dieke som kommer strärka defensiven rejält om hon hittar fjolårsformen.

23/4 LF Arena: Piteå IF – LdB FC Malmö 2-2
0-1 Anja Mittag (’33), 1-1 Sofie Persson (’55), 2-1 Viktoria Forsmark (’65), 2-2 Paula Radtke (’93) – Publik: 712
Piteå försvarade sig mycket starkt i första halvlek. Bara vid ett tillfälle gick man bort sig lite och då blev det dessvärre för laget också mål. Chansfattigt och ett blekt Malmö. Andra halvlek var klart mer underhållande och matchen fick rejäl fart när Piteå både kvitterade och tog ledningen. Piteå försvarade sig fortsatt mycket bra genom andra halvlek trots stort Malmö-tryck men en utvisning på Anna Westerlund i slutminuterna gav Malmö ytterligare övertag och på övertid kom kvittering med ett vackert skott i krysset av Paula Radtke. Mer om matchen

24/4 Lindevi IP: Jitex BK – Kopparbergs/Göteborg FC 0-0
Fortsatt svagt anfallsspel från Göteborgs sida straffade sig igen och Jitex fick med sig en poäng i derbyt. Jitex visar upp uppoffrande försvarsspel och Minna Meriluoto i Jitex-målet har inlett säsongen lysande. Endast ett insläppt mål mot Malmö och Göteborg, som man brukar släppa in en hel del mål mot, imponerar. Göteborg tryckte på i andra halvlek och hade chanser att avgöra men Jitex kunde också ha vunnit då både Elin Sandgren och Fridolina Rolfö prickade målramen i matchen och man fick också ett mål bortdömt på övertid. Publik
: 497     

da2

 Aktuell tabell

Ett svar till Damallsvenskan, omgång 2