Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan, omgång 9

Redan idag tjuvstartar omgång 9 med en match. Jag återkommer med tips och tankar om övriga matcher när det närmar sig.

29/5 Tyresövallen: Tyresö – KIF Örebro  3-0    
1-0 Kirsten van de Ven (’9), 2-0 Marta (’37), 3-0 Verónica Boquete (’61) – Publik: 945
En planenlig seger för Tyresö mot ett Örebro som inte hade så mycket att sätta emot. Segern kunde vara större men Stephanie Labbé i Örebro-målet hade hjälp av målramen vid ett par tillfällen på Verónica Boquetes avslut. Kirsten van de Vens målform fortsätter och hon fixade också straffen som Marta satte. Marta var i högsta grad inblandad i samtliga mål. Sara Larsson var tillbaka i KIF Örebros startelva och fick lite oväntat spela i anfallet i ett försök att få lite mer tyngd framåt i Sarah Michaels frånvaro.

4/6 Malmö IP: LdB FC Malmö – Kopparbergs/Göteborg FC  3-1 
1-0 Sara Björk Gunnarsdóttir (’7), 1-1 Jodie Taylor (’58), 2-1 Ramona Bachmann (’67), 3-1 Anja Mittag (’72) – Publik: 645
Se separat inlägg om toppmatchen

5/6 LF Arena: Piteå IF – Linköpings FC  1-2
1-0 Clara Markstedt (’40), 1-1 Nilla Fischer (’73), 1-2 Pernille Harder (’83) –Publik: 798 
Clara Markstedt fick äntligen utdelning för sitt hårda slit med årets första mål. Det räckte ändå inte mot starka Linköping som rättvist tog tredje raka segern befäster sin position i toppskiktet. För Piteå var det femte förlusten på sex matcher och laget måste hitta rätt med sina offensiva förstärkningar under sommaren annars kan det gå riktigt illa den här säsongen.   

6/6 Strandvallen: Mallbackens IF – Vittsjö GIK  1-3  
0-1 Sandra Adolfsson (’6), 0-2 Mandy van den Berg (’34), 1-2 Mimmi Larsson (’38), 1-3 Kendall Fletcher (’67) – Publik: 937
Efter sju segerlösa matcher tog Vittsjö äntligen en seger. Sandra Adolfsson var tillbaka i startelvan och visade vägen med ett tidigt mål. Mandy van den Berg på de fasta situationerna var annars lagets heta offensiva vapen för dagen. Det var en mycket tung dag för Mallbacken som förutom förlusten dessutom fick veta att mittbacken Maija Saari är korsbandsskadad och missar resten av säsongen. 

6/6  Vilans IP: Kristianstads DFF – Sunnanå SK  5-1  
1-0 
Marija Banušić, 2-0 Margrét Lára Viðarsdóttir,
2-1 Julia Spetsmark 3-1 Viðarsdóttir, 4-1 Josefine Öqvist, 5-1 Johanna Rasmussen – Publik: 504  
Sunnanås försvar fortsätter att läcka som ett såll och idag fortsatte man på den inslagna vägen att släppa in fem mål i snitt. Laget måste nog få in ett par försvarsgiganter under sommaren om man ska ha chans att fixa kontraktet. Skadebekymren gjorde att man idag endast spelade med en av de backar som man nog hade tänkt  innan säsongen. De utländska backvärvningarna har inte heller varit klockrena. Även Kristianstad har skadebekymmer i backlinjen men lagets heta offensiva spelare avgjorde matchen. Marija Banušić, som spelar med specialskydd för sin handskada, tvingades utgå i slutet av första halvlek.

6/6 Åbyvallen: Jitex BK – Umeå IK  2-1
1-0
Annica Sjölund, 1-1 Emmelie Konradsson, 2-1 Sjölund – Publik: 912

Annica Sjölund is back! Annica Sjölund har fått göra ett par inhopp tidigare men var äntligen tillbaka för 90 minuter för Jitex och visade direkt hur viktig hon är för laget. En spelare som gör de viktiga målen och som idag gav Jitex lite andrum i botten. Kul att se att många kom för att stötta den krisdrabbade klubben vars hetare vilja blev avgörande i dagens match.


Skytteligan
9 mål – Christen Press (Tyresö FF)
8 – Jodie Taylor (Kopparbergs/Göteborg FC)
7 –  Marta (Tyresö FF), Kirsten van de Ven (Tyresö FF)
6 – Lina Hurtig (Umeå IK)
5 – Pernille Harder (Linköpings FC), Anja Mittag (LdB FC Malmö), Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö), Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF)
4 – Helén Eke (KIF Örebro), Jennifer Hermoso (Tyresö FF), Jenny Hjohlman (Umeå IK), Jane Ross (Vittsjö GIK), Marija Banušić (Kristianstads DFF)


[standings league_id=4 template=extend logo=true]

Kompakt tabell

4var till Damallsvenskan, omgång 9