Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

EM 2017: Danmark slog ut Tyskland(!)

Efter sex raka EM-titlar är Tyskland utslaget ur EM efter 1-2 (Kerschowski – Nadim, Nielsen) mot Danmark. Överraskande men också överraskande rättvist. Danmark hade väl så bra chanser och den danska defensiven imponerade mer än den tyska och man lyckades med den svåra bedriften att göra Tyskland dåliga.

Det började annars inte särskilt bra för Danmark när Stina Lykke Petersen misslyckades totalt med en ganska enkel utboxning och Isabell Kerschowskis skott gick i mål till 1-0. Det danska passningsspelet var under den första halvan av första halvlek rent uselt och ett tag trodde jag det skulle bli tysk storseger. Danmark ryckte dock upp sig.

Pernille Harder var ganska ensam om att visa offensiv kvalitet i det danska laget i första halvlek men i andra klev fler fram. Hela det danska laget gör en mycket bra andra halvlek över hela planen. Kvitteringen var ändå lite märklig. Linjedomaren vinkade för dansk frispark, Tyskland slutade spela, Danmark fortsatte, huvuddomaren visade fördel och Nadia Nadim nickade in 1-1.

Det finns många fina spelarprestationer att lyfta fram i det danska laget. Precis som Nadim så lyfte Theresa Nielsen i andra halvlek och tog för sig mer offensivt i andra halvlek och det gav utdelning. Hon både startade och avslutade anfallet som gav 2-1.

Pernille Harder gör en stormatch både offensivt och defensivt och är en storstjärna som verkligen presterar i den här turneringen. Mittbacksparet Simone Boye Sørensen och Stine Larsen gör också en mycket bra match, Larsen som också gjorde assisten till kvitteringen.

Line Sigvardsen Jensen ger mycket trygghet på det centrala mittfältet och hade bra koll på Dzsenifer Marozsán som tvingades ut på kanterna för att komma någonstans..

Katrine Veje hade nog drömt mardrömmar om det inte hade blivit seger för hon missade två fantastiska lägen att göra mål. Väldigt bra coachat också av den danska förbundskaptenen som bytte ut Line Røddik Hansen och Maja Kildemoes som var de danska spelare som stundtals hade lite problem i matchen med bl.a. passningsspel och tempo.

Jag var ovanligt rödvit under den här matchen men det slutar efter EM för då ska Sverige ställas mot just detta Danmark i VM-kvalet. Ett VM-kval där bara gruppsegraren kan vara säker på avancemang…

3var till EM 2017: Danmark slog ut Tyskland(!)