Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Grupp A: Finland – Sverige 0-5

Finland räckte som väntat inte till mot Sverige och föll tungt med 0-5. Det var ett helt annat Sverige än senast mot Danmark och det var spelglädje och offensivvilja i 90 minuter. Härlig match med härligt publikstöd och skönt att se ett bra svenskt passningsspel och spelare som visar löpvilja och rörlighet. Det är den här energin det svenska laget måste visa även när vi möter starkare motstånd i fortsättningen av turneringen.

Startelvor
Finland: Korpela – Lehtinen, Westerlund, Kivistö, Hyyrynen – Kukkonen, Heroum – Alanen, Lyytikäinen (Kuikka), Tolvanen (Saario) – Talonen (Vänhänen)
Sverige: Hammarström – Thunebro, Rohlin, Fischer, Nilsson – Jakobsson, Seger, Hammarström (Dahlkvist), Öqvist (Göransson) – Schelin, Asllani (Hjohlman)
Mål: 0-1 Fischer (’18), 0-2 Fischer (’36), 0-3 Asllani (’38), 0-4 Schelin (’60), 0-5 Schelin (’87)
Publik: 16414

Matchens 5 främsta
1. Nilla Fischer, Sverige – Hade inte så mycket att göra i defensiven men dominerade de fasta situationerna i offensiven och skickade in Sveriges två första mål. En hel del bra uppspel också.
2. Sofia Jakobsson, Sverige – Har gjort fina inhopp i landslaget hela våren men tog verkligen chansen från start nu när hon fick den. Visade vägen med att sätta full fart framåt och utmana i matchinledningen och stod för många fina inlägg. Skulle gå på eget avslut lite oftare men annars en mycket stor arbetsinsats i 90 minuter.
3. Kosovare Asllani, Sverige – Involverad i väldigt mycket i offensiven och visade upp sin fina teknik gång på gång. Ett mål och två assist.
4. Lotta Schelin, Sverige – Blev bättre och bättre under matchens gång och fick göra två mål och hade även ytterligare lägen.
5. Lina Nilsson, Sverige – Fick chansen för att vara offensiv och det var hon verkligen. Ständigt spelbar till höger och kom till många inlägg och löpte även ofta in i straffområdet och kom till avslut.

Övriga svenskor: Vill också ge stort plus till Marie Hammarström som stod för många bra hörnor och var bra i passningsspelet den knappa timme hon var på planen. Även Josefine Öqvist stod åter för en bra insats i offensiven. Caroline Seger var klart hetare än senast levererade många fina passningar i offensiven.

Sara Thunebro var inte riktigt vän med bollen och slog bort lite många bollar. Hon var dock som vanligt utmärkt på frisparkar och gjorde åter en assist. Charlotte Rohlin sattes inte på några stora prov men var stabil. Kristin Hammarström hade en väldigt lugn kväll i mål.

Tyvärr så sprudlade det inte riktigt om Antonia Göransson i hennes inhopp. Lisa Dahlkvist känns som vanligt trygg som bollvinnare men jag förväntar mig fortfarande lite mer av hennes passningsspel. Även Jenny Hjohlman fick göra EM-debut men hann inte uträtta så mycket.

Ett svar till Grupp A: Finland – Sverige 0-5