Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför spanska ligan 2014/15

Spanska ligan drar igång i helgen med FC Barcelona som klar favorit att ta en ny titel. Kampen om andraplatsen blir extra viktig i år då den innebär en plats i Champions League nästa år och där kan det bli hård kamp mellan flera lag. Nykomlingarna Albacete och Santa Teresa får nog tufft att fixa nytt kontrakt. Här kommer lite info om topplagen och årets tips:

1. FC Barcelona – Storfavorit till ett nytt guld då man har den bästa och klart bredaste truppen. Här vimlar det av landslagsspelare från Ruth García, Marta Torrejón, Virginia Torrecilla, Miriam Diéguez och nyförvärvet Leira Landa (Athletic Club) i defensiven till Alexia Putellas, Vicky Losada, Sonia Bermúdez, Marta Corredera och Jennifer Hermoso i offensiven. I klubben finns också några av landets största tonårstalanger, bl.a. anfallaren Andrea Sánchez och tvillingarna Nuria och Pilar Garrote.

2. Athletic Club Bilbao – Jag tycker laget har spelat den bästa fotbollen de senaste åren men har tappat för många onödiga poäng för att utmana om guldet. Har en stark startelva men saknar bredden. I landslaget spelar mittbacken Irene Paredes, målvakten Ainhoa Tirapu, mittfältaren Elixabet Ibarra och anfallaren Erika Vázquez. Viktig i defensiven är även Iraia Iturregi och i offensiven Nekane Díez. Rutinerade mittfältaren Maite Lizaso (Real Sociedad) är ett intressant nyförvärv men Leire Landa (FC Barcelona) och Joana Flaviano (Torres) är kännbara spelarförluster.

3. Atlético Madrid – Har med en ökad satsning tagit klivet upp i toppen de senaste åren. Lagkaptenen Marta Carro är stöttespelaren i defensiven och landslagets Silvia Meseguer och Nagore Calderon är duktiga på mittfältet. Amanda SampedroPriscila Borja och Débora García är starka i offensiven. Landslagets andremålvakt Lola Gallardo vaktar målet.

4. Levante UD – Femma förra säsongen men kan nog kliva upp ett snäpp nu. Har framförallt en stark offensiv i trion Adriana Martín, Olga García och María Alharilla. Mittfältaren Ana Buceta, försvararen Sonia Prim och målvakten Sandra Paños är andra viktiga spelare.

5. Valencia CF – Började satsa ordentligt förra säsongen men är ännu inte redo att utmana de allra bästa.  Har två riktiga toppspelare i Claudia Zornoza och Mari Paz Vilas.

6. Rayo Vallecano – Har tappat många toppspelare de senaste åren och har nog inte en trupp för den absoluta toppen längre. Kämpen Saray García är en central spelare och Patricia Mascaró och Jade Boho blir viktiga i offensiven.

7. Real Sociedad – Ett lag för övre halvan men inte för toppstriden. Ane Bergara är viktig i defensiven och i offensiven finns bl.a. stora talangen Nahikari García.

8. Sporting Huelva
9. Espanyol
10. Collerense
11. Sant Gabriel
12. Transportes Alcaine
13. FC Sevilla
14. Oviedo
15. Albacete 
16. Santa Teresa

3var till Inför spanska ligan 2014/15