Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Kort och tragisk Rysslandssummering

Jag har inte nämnt något om hur den ryska ligasäsongen slutade, delvis p.g.a. att jag inte förrän nu riktigt förstått vad som hänt med Zorkiy. Så sent som i oktober spelade Zorkiy i Champions League men sedan blev det inga fler matcher och man spelade inte de tre sista omgångarna i ligan.

Anledningen till den plötsliga sortin var att Yury Karaulov, en av ledarna i Krasnogorsk-distriktet, mördades den 19:e oktober. Hela Zorkiys existens i den ryska högstaligan tycks ha hängt på denne man och ekonomi för fortsatt spel fanns inte efter hans bortgång. Man drog sig därför ur, men slutar trea i tabellen. Någon fortsättning 2016 verkar inte trolig.

Zvezda-2005 försvarade sin titel. Lagets ukrainskor Daria Apanashchenko och Olha Boichenko toppade årets skytteliga och hade stor del i seriesegern. Rossiyanka säkrade en plats i nästa års Champions League med sin andraplats.

Flera klubbar sliter ekonomiskt i ryska ligan. Efter en stark vår försvagades Ryazan-VDV under sommaren och man föll ner till fjärde plats. Rykten gick om att femman Kubanochka skulle tvingas dra sig ur men man fullförde säsongen. Nykomlingen Chertanovo blev sexa och klar jumbo men kommer säkerligen få spela kvar i högsta ligan om pengarna för det finns. Oklart hur många lag som kommer att spela i ligan nästa säsong.

Slutställning: Zvezda-2005 40p, Rossiyanka 38p, Zorkiy 29p, Ryazan-VDV 29p, Kubanochka 25p, Chertanovo 8p.

2var till Kort och tragisk Rysslandssummering