Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Landslagskoll: Målvakterna

Tre målvakter kommer säkerligen få åka till OS även om man bara måste ha med två. Det är nog säkrast så också för om t.ex. en skulle bli skadad och den andra avstängd så är det kört. Det känns redan nu klart vilka tre det blir. Hedvig Lindahl, Sofia Lundgren och Kristin Hammarström har prenumerat på landslagsplatserna de senaste åren och att någon annan skulle spela sig in i landslaget fram till OS känns som en utopi. Den enda chansen att någon ny kommer in är skador på någon av de tre eller om någon av dem inte vill följa med som uttalad tredjemålvakt.

Hedvig Lindahl är den som fått chansen i de senaste mästerskapen och hon ligger självklart bra till även i år.  Hon har bättre fysik än övriga två vad göller snabbhet och styrka men får ibland kritik för att hon gör en del märkliga ingripanden eller blunders. Sofia Lundgren har hög lägstanivå, bra spel med fötterna men möjligtvis lite svagare i luftrummet. Kristin Hammarström har länge känts som tredjevalet och så är det nog också i år. Hon håller också en jämn hög nivå, är reaktionssnabb och bra på att rädda straffar. Även om ingen av de de tre glänst hittills på säsongen så har  Lundgren sett bäst ut i Damallsvenskan så långt.

Närmast utanför landslaget ligger nog Tyresös Carola Söberg. En målvakt som blandar och ger lite men är riktigt bra i sina bästa stunder. Hon har en landskamp på meritlistan, men det är ett tag sen nu och att slå sig in innan OS blir nog svårt. Tyresö har ytterligare en målvakt av ungefär lika hög klass i Maja Åström som även hon en gång i tiden spelat en landskamp. Lagets tredjemålvakt Jessica Höglander spelar i U-19-landslaget och är ett spännande framtidsnamn men hennes största uppgift i år blir U-19 EM i juli.

Sveriges föredetta stormålvakt Caroline Jönsson som numera spelar i Umeå IK håller fortfarande mycket hög klass men någon comeback i landslaget känns inte särskilt trolig. I Umeå finns också Malin Reuterwall med ett antal U-23 landskamper på meritlistan som nog snart tar över som förstemålvakt i laget.

Framtiden bland svenska målvakter ser också ganska ljus ut och det finns flera lovande namn som kan bli framtida landslagsmålvakter. Nina Fellbrant gjorde en riktigt bra säsong i KIF Örebro förra året innan hon blev skadad. Hon är på väg tillbaka från skadan och spelar (åtminstone fram till OS) i Gustafs GoIF i Norrettan där hon är på lån från Örebro. Bara att hoppas att hon kommer tillbaka till samma fina form och fortsätter utvecklas. En annan lovande målvakt i Örebro är Emelie Lundberg som kom från Eskilstuna United den här säsongen.

Malmös andremålvakt Hilda Carlén är ytterligare ett intressant framtidsnamn. Hon har på senare tid också fått chansen i U-23 landslaget. I Damallsvenskan lär det dock inte bli så mycket speltid eftersom hon måste konkurrera med superba isländskan Þora Helgadóttir. Jämngamla (båda 91-or) Susanne Nilsson kommer däremot få mycker speltid i år i AIK och säkerligen få väldigt mycket att göra. Hon kan säkert ta både ett och två steg framåt om inte självförtroendet får sig en knäck när laget säkerligen kommer förlora en hel del matcher.

I Bardolino Verona i Italien spelar Stephanie Öhrström som tidigare delade på målvaktssysslan med Jenny Olsson i Jitex. Jenny Olsson kommer i år bli andremålvakt när finska landslagsmålvakten Minna Meriluoto är redo för spel efter skada.  Har inte sett Öhrström spela på länge så det är svårt att bedöma om den tidigare U-23-målvakten har utvecklats ytterligare. Men hon är en snabb och reaktionssnabb målvakt som kanske kan ta det sista klivet mot landslaget.

Till OS: Sofia Lundgren, Hedvig Lindahl, Kristin Hammarström. Vågar man chansa med två målvakter så kommer inte Hammarström med.